Toti cetatenii unguri care locuiesc in afara tarii ar trebui sa aiba sansa sa invete limba materna si sa o foloseasca fara frica, a declarat subsecretarul de stat Zsuzsanna Repas, responsabil cu politica nationala in cadrul guvernului ungar, informeaza agentia maghiara de presa MTI citata de Mediafax. Minoritatile ungare ar trebui sa "fie cumva conectate la o scena unde maghiara este vorbita ca limba materna", a spus Zsuzsanna Repas, precizand ca aceasta este o prioritate pentru politica nationala a Ungariei.

Subsecretarul de stat a precizat, vineri, in timpul unei conferinte despre politica lingvistica si drepturile lingvistice organizata de Institutul de cercetare pentru Comunitati ungare din strainatate, ca guvernul ungar incearca sa atinga acest obiectiv in colaborare cu comunitatile maghiare din strainatate.

Obtinerea unei imagini de ansamblu asupra politicii lingvistice a statelor vecine precum si oportunitatile oferite de UE - sau lipsa acestora - este o conditie esentiala pentru Ungaria in construirea unei strategii lingvistice corespunzatoare, a explicat secretarul de stat.

Zsuzsanna Repas a precizat ca drepturile lingvistice sunt un subiect sensibil pentru etnicii unguri pentru ca autoritatile statelor vecine limiteaza de obicei dreptul acestora de a isi folosi limba materna. Oficialul maghiar a amintit ca guvernul a lansat un program pentru sustinerea gradinitelor in limba maghiara si un program de burse pentru etnicii unguri studenti la drept, precum si planurile de a lansa o retea de asistenta juridica in statele vecine.