Starea de urgenta impusa in 1981 in Egipt a fost ridicata joi, o data cu expirarea sa, a anuntat armata aflata la putere de la caderea presedintelui Hosni Mubarak, in februarie 2011, promitand totodata ca va continua sa "protejeze" natiunea, relateaza AFP.

Ridicarea starii de urgenta era cerut cu insistenta de opozitie si de aparatorii drepturilor omului.

Armata "va continua sa-si asume responsabilitatea nationala de a proteja securitatea natiunii si a cetatenilor sai in aceasta perioada importanta a istoriei natiunii noastre si pana la predarea puterii (unui presedinte civil, n.r.) (...)", a precizat Consiliul suprem al fortelor armate, intr-un comunicat citat de agentia oficiala Mena.

"Starea de urgenta s-a terminat astazi", a precizat, la randul sau, televiziunea publica.

Aceasta lege de exceptie a fost impusa dupa asasinarea presedintelui Anouar al-Sadate in 1981 de catre islamisti. Ea a fost prelungita in mod continuu, de la acea data, ultima oara in 2010, pentru doi ani, pana in 31 mai 2012.

Legea starii de urgenta permite restrictionarea libertatilor publice. Ea ofera puteri extinse politiei in materie de arestari si retineri.

Ridicarea starii de urgenta, care simboliza represiunea si arbitrarul fostului regim, este una dintre principalele revendicari ale miscarii tinerilor militanti pro-democratie care au inceput revolta in 2011.