Un manifestant a intrerupt pentru scurt timp, luni, la Londra, interventia fostului premier britanic Tony Blair in fata unei comisii asupra eticii presei, acuzandu-l pe acesta ca este un "criminal de razboi", scrie AFP.

"Acest om ar fi trebuit arestat pentru crime de razboi", a strigat militantul pacifist, spre Blair.

Tony Blair, la putere in perioada 1997 - 2007, si care si-a angajat tara in razboiul din Irak alaturi de americani, si-a pastrat sangele rece replicand ca acuzatiile sunt "complet false".

Incidentul s-a produs in momentul in care premierul era interogat de comisie asupra relatiilor pe care le are cu magnatul de presa Rupert Murdoch. "As descrie relatia mea cu el ca o relatie de munca, pana cand am parasit puterea. (...) A fost o relatie de putere", a declarat Blair.

Dupa ce a parasit Downing Street 10, "am invatat sa-l cunosc. Acum este diferita", a continuat el.

Relatiile dintre cei doi barbati au iesit la lumina zilei in 1995 cand Blair, pe atunci lider al partidului laburist, s-a deplasat in Australia pentru a se intalni cu conducerea grupului Murdoch, in incercarea de a se apropia de ziarele care nu s-au dovedit foarte milioase cu predecesorii sai laburisti.

Eforturile sale par sa fi dat roade, in conditiile in care The Sun, cel mai mare tiraj din presa britanica, si-a anuntat sustinerea pentru laburisti in 1997.

Comisia asupra eticii presei, care audiaza de mai multe luni directori din mass media si oameni politici, a fost creata de premierul conservator David Cameron in urma scandalului interceptarilor ilegale practicate de News of the World. Tabloidul grupului Murdoch, inchis in iulie 2011, a ascultat convorbirile telefonice a sute de persoane in anii 2000. Comisia urmeaza sa formuleze pana la finele anului recomandari.