Presedintele Institutului pentru lucrari religioase, cunoscuta ca Banca Vaticanului, Ettore Gotti Tedeschi, si-a prezentat demisia, a anuntat joi seara Vaticanul, potrivit Agerpres. Consiliul de administratie al bancii "a adoptat in unanimitate un vot de neincredere in presedinte" caruia i s-a solicitat sa-si depuna mandatul. Vinerea trecuta, presa italiana a dezvaluit noi documente confidentiale ale Sfantului Scaun, la trei saptamani dupa ce Papa Benedict al XVI-lea a infiintat o comisie de ancheta pentru a face lumina in legatura cu originea scurgerii repetate de documente ale Vaticanului.

La finele lui aprilie, Papa Benedict al XVI-lea l-a numit pe cardinalul spaniol Julian Herranz, fost presedinte al Consiliului Pontifical pentru Texte Legislative, in fruntea comisiei care va investiga modul in care presa italiana a intrat in posesia unor informatii secrete ale Vaticanului.

Astfel, recent, postul de televiziune La Sette a publicat scrisori trimise Papei Benedict al XVI-lea de actualul nuntiu (ambasador) in SUA si fost secretar general al Guvernoratului Cetatii Vaticanului, Carlo Vigano, in care denunta 'coruptia, lentoarea si proasta gestiune' din administratia Sfantului Scaun. Intr-una dintre aceste scrisori se vorbeste si despre faptul ca membrii 'Comitetului de Finante si Gestiune', care gestioneaza fondurile banesti ale Vaticanului, 'sunt preocupati mai mult de interesele lor decat de cele ale noastre', iar in luna decembrie 2009 acestia au irosit 2,5 milioane de dolari intr-o operatiune financiara.

In urma acestor dezvaluiri, purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi, a vorbit despre existenta unui fel de Wikileaks prin care s-ar incerca discreditarea Bisericii, centrul de presa al Sfantului Scaun publicand si lungi comunicate, prin care a incercat sa respinga ideea unor lupte interne pentru putere sau a unor comploturi, asa cum sugereaza presa italiana.