Moldova ar putea deveni un partener indirect al constructiei scutului american antiracheta in Europa si ar putea primi avertizari in cazul unui atac cu racheta de la radarele amplasate in Romania, a anuntat miercuri ministrul moldovean al Apararii, Vitalie Marinuta, citat de Ria Novosti.

"Cred ca sistemul european de aparare antiracheta ar putea acoperi Moldova, dar depine de implicarea noastra in cooperarea cu NATO daca vom beneficia sau nu de acest radar", a declarat Marinuta pentru Radio Europa Libera.

Vitalie Marinuta a precizat ca, desi este partener NATO, Moldova nu cauta o cooperare mai stransa cu Alianta din motiv ca populatia nu sprijina in mod activ autoritatile in aceasta chestiune.

"Populatia inca traieste cu vechile stereotipuri cand vine vorba de Alianta", a spus Vitalie, adaugand ca autoritatile ar trebui sa-si intensifice eforturile pentru a educa populatia in ce priveste NATO si obiectivele sale.

Moldova s-a alaturat Consiliului de Cooperare Nord-Atlantic in 1992, iar parteneriatul individual intre Republica Moldova si NATO a fost semnat pe 19 mai 2006. Cu toate acestea, autoritatile moldovene au refuzat pana acum sa faca pasi spre aderarea NATO deoarece Constitutia tarii pledeaza pentru neutralitate. Doar 10% din populatia tarii sprijina aderarea Moldovei la NATO.