Directorul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), Pascal Lamy, si fostul presedinte al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) Jacques Attali pledeaza pentru un "buget european de crestere" in zona euro, intr-un editorial publicat marti si citat de lemonde.fr, de AFP.

"In lunile sau anii urmatori, o criza politica si sociala majora risca sa cuprinda tarile din Zona Euro daca nu depasesc o etapa suplimentara de integrare", spun cei doi, apropiati ai lui Francois Hollande, ales duminica presedinte al Frantei.

Editorialul lor se bucura de sprijinul mai multor lideri europeni, universitari, economisti, parlamentari, citati de site-ul cotidianului.

"Supravietuirea Zonei Euro tine de o guvernanta economica si de un buget european de crestere", care include crearea de "project bonds", destinate sa genereze peste 1.000 de miliarde de euro pentru finantarea de proiecte de investitii, si a unui "impozit european", spun cei doi.

Aceste proiecte vor fi derulate de Banca Europeana de Investitii (BEI) in domeniile energiei, transportului si IT.

Pentru rambursarea acestor bani, ei avanseaza ideea unui "impozit european", finantat prin "un punct procentual din TVA, (...) instaurarea unei taxe pe dioxidul de carbon si a unei taxe pe tranzactiile financiare".

Pentru Lamy si Attali, trebuie "circumscrisa datoria trecuta a tarilor din zona euro" prin emiterea de euro-obligatiuni. Aceasta ar reduce randamentul obligatiunilor si va oferi marja de manevra tarilor indatorate.

In plan institutional, ei pledeaza pentru un "federalism european", invitand parlamentarii europeni din zona euro sa se reuneasca "imediat" pentru a "preciza drumul de urmat pana la urmatoarele alegeri europene".

"Un alt drum de iesire este posibil. El consta in completarea si adaptarea tratatului de la Lisabona, in special pentru a depasi simpla coordonare dintre statele membre, devenita acum insuficienta", adauga acestia.