Echipa de campanie electorala a presedintelui francez Nicolas Sarkozy neaga acuzatiile care sustin ca arestarea celor 20 suspecti islamisti a fost motivata politic, dupa ce seful statului a asemanat crimele din Toulouse cu atentatele din 11 septembrie, informeaza The Telegraph.

Nicolas SarkozyFoto: Agerpres

Presedintele francez a fost acuzat ca ar fi "total disproportionat", dupa ce acesta a descris crimele din Toulouse de luna aceasta in termenii unui impact profund asupra psihicului natiunii.

Cu doar trei saptamani inaintea alegerilor prezidentiale, tabara lui Nicolas Sarkozy a negat afirmatiile rivalilor, potrivit carora Sarkozy ar profita de atacurile din Toulouse pentru a-si spori sansele la un nou mandat prezidential si pentru a pastra accentul pe securitate, domeniu in care francezii ii acorda cea mai mare incredere.

"Ceea ce trebuie inteles este ca trauma Montauban si Toulouse este profunda pentru tara noastra, un pic - nu vreau sa compar evenimentele tragice - asemanatoare traumei care a avut loc in SUA si in New York dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001", a declarat Sarkozy pentru radioul Europe 1.

Nicolas Sarkozy a avertizat ca vor mai avea loc "alte operatiuni" in acest sens, alti o suta de suspecti islamisti fiind in vizorul politiei franceze.

Steeve Briois, secretarul general al Frontului National de extrema-dreapta a numit arestarile drept "o manevra electorala" si a aratat ca masurile de securitate luate in urma atacurilor din Toulouse "dovedesc cinismul si oportunismul lui Nicolas Sarkozy".

Politia franceza a arestat, vineri dimineata, 20 de persoane suspectate ca fac parte din grupari de militanti islamisti. Actiunile politiei s-au desfasurat in mai multe orase, inclusiv Toulouse - unde luna aceasta Mohamed Merah, un tanar francez de origine algeriana care a afirmat ca este membru al-Quaida, a ucis sapte persoane - trei militiari francezi, trei copii si un adult, la o scoala evreiasca. Politia a facut arestari in Toulouse, Nantes, Le Mans, dar si in regiunea Parisului.