Germania este afectata de dificultatile de aprovizionare cu oua care domina mai multe tari europene, printre care si Franta. Desi consumatorii inca nu au nicio teama in fata deficitului de oua, jucatorii din industrie spun ca deja efectele se simt, relateaza AFP.

"Exista o situatie mai tensionata in comertul cu amanuntul in ceea ce priveste aprovizionarea", a recunoscut luni federatia germana a agricultorilor.

"Totusi, consumatorii germani nu au nicio temere in fata posibilitatii de a se afla de Paste in fata unor raioane de oua goale", a precizat un comunicat al federatiei de oua.

In Germania, in perioada sarbatorilor de Paste, copii vopsesc ouale fierte, cu care decoreaza casele si gradinile, si o parte a presei este dominata de perspectiva unei penurii de oua in aceasta perioada a anului.

Aprovizionarea cu oua se face cu dificultate in numeroase state ale Europei, dupa intrarea in vigoare de la 1 ianuarie 2012 a directivei europene care a stabilit noi norme de crestere a gainilor. Comisia Europeana a identificat 13 state ale UE, printre care Franta, Italia sau Polonia - unii dintre cei mari producatori din regiune - in care aceste noi norme nu sunt respectate.

Statele vizate s-au angajat ca ouale produse, aproximativ 47 de milioane pe zi conform unei estimari a Comisiei, nu vor fi vandute in comertul cu amanuntul sau exportate, ceea ce a dus astfel la blocaje ale lantului de aprovizionare si la o crestere brusca a preturilor.

Germania a adoptat anticipat din anul 2010 aceste norme referitoare la standardele de bunastare a gainilor. Productia sa de oua a scazut in 2010 si 2011 si a facut ca dependenta de importuri sa creasca, devenind astfel mai vulnerabila in fata acestor probleme.

Acest lucru pune in dificultate jucatorii din industrie, a explicat federatia BDE. Producatorii de oua sunt legati de comertul cu amanuntul prin contracte pe durata lunga si la preturi fixe, semnificativ mai mici fata de cele actuale. Astfel se permite supermarketurilor sa isi mentina preturile scazute.

Germania produce putin peste 8 miliarde de oua pe an, in timp ce consumul unui german este de 214 oua pe an.