Opozitia rusa a mobilizat mii de persoane duminica, la Moscova, formand un lant uman de-a lungul bulevardului circular din jurul centrului vechi si scandand "Nu il vom lasa pe Putin sa intre in Kremlin", cu o saptamana inainte de alegerile prezidentiale din 4 martie, relateaza AFP.

Militantii opozitiei, tinandu-se de mana, au format practic un lant neintrerupt cu o circumferinta de 16 kilometri.

Multi participanti purtau o panglica alba in dreptul inimii sau alte insemne de aceeasi culoare, aleasa de opozitie ca simbol al miscarii de contestare care a inceput dupa alegerile legislative din decembrie.

Politia Moscovei a estimat numarul participantilor la 11.000, in timp ce organizatorii vorbesc despre 30.000.

"Nu il vom lasa pe Putin sa intre in Kremlin", a spus si Boris Nemtsov, unul dintre liderii opozitiei, intr-un reportaj difuzat de televiziunea privata Dojd, una dintre rarele reprezentante ale mass-media care a vorbit despre acest protest.

Alexei Navalni, un lider nationalist si critic acerb al opozitiei, Garry Kasparov, lider al opozitiei liberale, scriitorul Boris Akunin si seful Frontului de Stanga, Serghei Udaltsov, au luat parte la protest.

Numeroase masini claxonau cand treceau prin zona, iar mai multi soferi au incetinit, fluturand pe fereastra vehiculului lor esarfe albe.

In zona erau prezente mai multe masini ale fortelor speciale OMON si elicoptere survolau Moscova.

"Am venit pentru ca nu acceptam fraudele care au avut loc la alegerile legislative din decembrie (castigate cu aproape 50% de partidului lui POutin, Rusia Unite n.r.), nu vrem ca acest lucru sa se repete in 4 martie", a declarat unul dintre participanti, Mihail, in varsta de 22 de ani.

Potrivit agentiei Interfax, manifestanti pro-Putin s-au adunat pe o portiune a bulevardului circular, afisand pancarte pe care scria "Putin iubeste toata lumea".

Manifestatia s-a terminat fara incidente.

Un alt protest a reunit duminica 3.000 de persoane la Sankt Petersburg, orasul natal al lui Putin.

Alegerile prezidentiale vor avea loc intr-un climat de contestare fara precedent de la ajungerea la putere, in urma cu peste zece ani, a lui Vladimir Putin.

Sondajele il coteaza pe primul ministru cu 50 - 66% din intentiile de vot, astfel incat este posibila alegerea sa inca din primul tur, la fel cum s-a intamplat in 2000 si in 2004.