Frata si Marea Britanie vor anunta vineri, in cadrul unui summit bilateral, lansarea unui proiect privind crearea unui avion de lupta fara pilot (drona), care ar trebui sa devina functional in 2020, scrie cotidianul economic francez Les Echos, preluat de agentia AFP.

"Proiectul va lua forma unei scrisori de intentie, neangajante, dar care deschide calea unor prime studii preliminare", indica acest ziar, care citeaza "surse concordante" neidentificate.

Acest proiect, al carui buget de inceput este de "cateva zeci de milioane de euro", "vizeaza constructia unui prototip de aeronava invizibila, fara pilot, in 2020", spue Les Echos.

Acest anunt intervine la doua saptamani dupa ce India s-a angajat in negocieri exclusive cu Dassault, constructorul avionului multirol Rafale, pentru cumpararea a 126 de aparate, contract estimat la 12 miliarde de dolari.

Anuntul nu a fost bine primit de Marea Britanie, tara numarul unu in industria europeana a armamentului, BAE Systems, care este actionar in consortiul Eurofighter, producatorul Typhoon, avion care a concurat si el pentru obtinerea marelui contract cu India.

Consortiul Eurofighter este format din grupul european de aparare si armament EADS (46%), BAE Systems (33%) si italienii Alenia/Finmeccanica (21%).

Scrisoarea de intentie va "mentiona ca proiectul (privind realizarea dronei) va fi condus de duo-ul Dassault-BAE", afirma Les Echos.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, il va primi vineri la Paris pe premierul britanic David Cameron.