Presedintele Transnistriei, Evgheni Sevciuk, intentioneaza sa afle cine a scos din republica rezervele internationale, lasand in visterie numai 49.000 de dolari. Ancheta a demarat deja. La Tiraspol s-a anuntat verificarea tuturor intreprinderilor privatizate, din care majoritatea au fost cumparate de rusi. Iar cele ai caror proprietari nu si-au indeplinit obligatiunile investitionale, pot fi nationalizate, scrie Nezavisimaia gazeta.

Servciuk le-a povestit transnistrenilor ca vechea putera nu a lasat, practic, nimic in portofelul republicii in direct la televiziune. El a anuntat ca, in prezent, este verificata activitatea tuturor celor care s-au aflat la conducere. Seful comisiei Sovietului suprem al Transnistriei pentru relatii externe, Dmitri Soin, a declarat pentru NG ca pe teritoriul nerecunoscutei republici au inceput, de asemenea, ample verificari ale intreprinderilor privatizate.

In acest sens, a fost creat o structura speciala de lupta impotriva crimei organizate si a coruptiei, in fruntea careia a fost pus maiorul Petrenko”. „Noul serviciu va fi subordat direct presedintelui”, au precizat surse citate de NG.

Potrivit acestora, intreprinderile vizate sunt, inainte de toate, „uzina de extractie a uleiurilor si alte emoliente din Tighina, patronata de un intreprinzator din SUA, o fabrica de sticlarie vanduta pe nimic unui cetean german si alte asemenea unitati aflate in posesia strainilor”. Marea privatizare a inceput in Transnistria in 2002, anul trecut fiind considerat an de bilant.

Potrivit Ministerului economiei, au fost privatizate 155 de intreprinderi, dintre care 130 au fost vandute in conditii avantajoase. Baza economiei regiunii o constituie Combinatul metalurgic, controlat de oligarhul rus Aliser Usmanov si omul de afaceri ucrainean, Rinat Ahmetov.