Autoritatile din Marea Britanie au dat unda verde controversatului program de constructie a unor trenuri capabile sa ruleze cu 340 km/h, prima linie dintre Londra si Birmingham urmand a fi gata in 2026. Se vor investi 32 miliarde lire in urmatoarele doua decenii cand liniile se vor extinde spre orasele din nord. Multi se opun proiectului si spun ca se vor cheltui sume imense pentru mai nimic. In prezent trenurile parcurg cei 225 km dintre Londra si Birmingham in circa o ora jumatate, iar noile trenuri vor face 49 de minute.

Dupa multe dezbateri, Ministerul Transporturilor din Marea Britanie a dat unda verde primei etape a proiectului, astfel ca peste patru ani incep lucrarile de constructie pentru linia de 225 km dintre Londra si Birmingham. Trenurile o vor parcurge in 49 de minte din 2026, cu peste jumatate de ora mai putin decat in prezent.

Este planificata si a doua faza de dezvoltare in care prin 2033 trenurile capabile sa "prinda" 360 km/h vor ajunge la Leeds si Manchester. Autoritatile spun ca se va castiga enorm de mult timp cand liniile vor fi gata, durata calatoriilor dintre capitala si Scotia urmand a fi redusa cu o ora iar dintre Londra si Manchester, cu 48 de minute. In prezent trenurile fac 128 de minute intre Londra si Birmingham si patru ore jumatate intre Londra si Glasgow.

Desi guvernul a calculat ca proiectul se va amortiza si va ajunge sa aduca beneficii totale de 44 miliarde lire in 60 de ani, nu toata lumea a fost de acord. Multe organizatii si voci influente au spus ca Regatul Unit nu-si poate permite cheltuieli atat de mari intr-o perioada atat de grea si multi spun ca zonele rurale vor avea enorm de suferit din cauza lucrarilor si nu vor avea nimic de castigat.