Oamenii trebuie sa aiba cel putin doua zile din saptamana fara alcool, se arata intr-un raport realizat de comisia de stiinta si tehnologie din cadrul parlamentului britanic si sustinut de un grup de parlamentari, in care se solicita o revizuire a tuturor recomandarilor guvernului referitoare la alcool in Regatul Unit, potrivit BBC.

Raportul sustine ca exista "suficiente ingrijorari" referitoare la recomandarilor cu privire la cat ar trebui oamenii sa bea. Analiza a fost sustinuta de organizatii caritabile si experti in domeniul sanatatii publice.

Sfaturi referitoare la unitati maxime de alcool au fost introduse in 1987 - 21 de unitati pentru barbati si 14 pentru femei, pe saptamana. In 1995 aceasta s-a schimbat - barbatii ar trebui sa nu bea mai mult de 3 sau 4 unitati pe zi, iar femeile, 2 sau 3. De asemenea, organismul trebuie lasat 48 de ore sa se recupereze.

Raportul a ridicat intrebarea daca acest lucru pare sa sustina consumul zilnic de alcool. Se sustine ca daca se recomanda ca doua zile pe saptamana sa nu se bea, va fi mai clar mesajul ca bautul zilnic trebuie evitat.

Este nevoie de asemenea de o limita mai mica pentru varstnici si de reguli mai clare pentru copii si femeile insarcinate. Insa raportul nu recomanda inasprirea limitei stabilite in 1995.

Un sondaj al insitutului britanic de statistica arata ca 90% din oameni au auzit de unitati de alcool, insa mai putin de 1 din 3 stie cat inseamna o unitate de vin, si doar 13% tin cont de unitatile pe care le consuma. Raportul recomanda mai multe masuri pentru ca oamenii sa inteleaga conceptul. O unitate de alcool este echivalenta cu 10 ml de alcool pur. Astfel, un pahar de vin de 175 de ml cu o concentratie de alcool de 12-13% este echivalent cu circa 2,3 unitati.