Liga Araba a anuntat sambata ca intentioneaza sa sesizeze Consiliul de Securitate al ONU asupra situatiei din Siria, unde represiunea revoltelor continua, in ciuda presiunilor internationale tot mai mari, relateaza AFP.

Liga Araba, care parea optimista in cursul diminetii, si-a schimbat pozitia dupa ce 23 de oameni si-au pierdut viata sambata, potrivit militantilor.

"Ministrii arabi ai Afacerilor externe care se reunesc in 21 decembrie vor discuta" despre sesizarea Consiliului de Securitate, a declarat premierul Qatarului, Hamad ben Jassem Al-Thani, in marja reuniunii comitetului interministerial al Ligi Arabe, la Doha.

Demersul la ONU este destinat "adoptarii unor decizii arabe in favoarea altora", a adaugat acesta, referindu-se la propunerea de rezolutie a Rusiei, considerata insuficienta de severa de mai multe state occidentale.

Seicul Hamad a justificat acest demers prin "tergiversarile Siriei".

In acelasi timp, o delegatie irakiana s-a deplasat sambata la Damasc in incercarea unei medieri. Seful sau, Falah al-Fayyad, a evocat "discutii pozitive" cu presedintele Assad.

23 de persoane au fost ucise sambata de fortele de securitate, sustine Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH).

Opt civili au murit in timpul perchezitiilor efectuate in orasul Kafarchams, in apropiere de Deraa (sud). Alti 11, printre care si o fata de sapte ani, au fost ucisi la Homs (centru). Patru civili, printre care doi copii, si-au pierdut viata in momentul in care fortele de ordine au deschis focul intr-un sat din apropiere de Idleb (nord-vest).

Ciocniri violente au avut loc intre dezertori si fortele de ordine in regiunile Deraa si Idleb, potrivit OSDH, care are cartierul general in Marea Britanie.