Actiunile de protest din 10 decembrie au pus autoritatile ruse in fata unor intrebari la care nu au gasit inca raspuns. Evenimentele de sambata, in special mitingul de la Moscova care a adunat zeci de mii de oameni, pot pune sub semnul indoielii configuratia post-electorala a puterii, scrie Nezavisimaia gazeta. In acest context, expertii consultati de cotidianul citat au schitat trei scenarii pentru Rusia.

Scenariul 1. In Rusia e liniste... Vladimir Putin si Dmitri Medvedev nu renunta la planurile lor. In acest caz, crede Boris Makarenko, director la Institutul pentru dezvoltare moderna, tandemul va recunoaste implicit infrangerea partidului de guvernamant Rusia Unita. In opinia analistului, daca puterea nu ar fi blocat asceniunea miscarii Cauza Dreapta a omului de afaceri Mihail Prohorov, Rusia Unita ar fi avut astazi un partener de dreapta.

Prin atitudinea sa, puterea a obligat practic clasa de mijloc urbana, de centru dreapta prin definitie, sa voteze cu stanga. Subscriind acestui punct de vedere, Aleksei Makarkin, directorul general adjunct al Centrului pentru tehnologii politice, aminteste ca rocada de functii dintre Putin si Medvedev a constituit factorul primordial de dezamagire a clasei de mijloc.

"Oamenilor nu le-a placut faptul ca din cursa prezidentiala s-a retras Medvedev. Nu pentru ca le-ar fi fost foarte drag, ci pentru ca au avut senzatia ca procesul de liberalizare a societatii ruse va continua cu Medvedev in fruntea tarii. In plus, oamenii au vazut ca totul s-a decis fara ei". Cu toate acestea, crede Makarkin, tandemul nu-si va revizui decizia.

Scenariul 2: Schimbare de decor. Directorul general al Institutului pentru tehnologii politice, Igor Bunin, spune: „In interiorul tandemului, relatiile nu sunt ideale. Putin poate spune: Medvedev nu si-a indeplinit misiunea incredintata, a inselat asteptarile noastre...”. Iar odata rostite aceste vorbe, Putin nu le va retrage.

"De aceea, a aparut o noua combinatie, unde Medvedev apare in postura de speaker al Parlamentului. Pentru ca dupa esecul in alegeri, situatia a ramas atarnata undeva in aer”. Bunin este de parere ca Medvedev va accepta noua oferta. „Presedintele este framantat de o permanenta nesiguranta. Ba critica opozitia, ba cere sa fie clarificata situatia cu falsificarea alegerilor... Un pas spre stanga, unul spre dreapta! El nu are o linie ferma de comportament”, afirma Bunin.

Scenariul 3: Rocada in regim de urgenta. Acelasi Bunin sustine ca "pe coridoarele puterii se discuta alta combinatie, conform careia rocada anuntata de tandem se va produce in ajunul Anului Nou”. „Dmitri Medvedev devine premier interimar, iar Putin va deveni din nou. Este, printre alltele, cea mai vehiculata dintre posibilitati si despre ea s-a vorbit de la bun inceput”.

Tandemul, insista Bunin, are „putine optiuni. Fie merge pe calea autoritarismului, tranformand Rusia intr-o tara paria, condamnata la izolare internationala, fie accepta concesii, liberalizand regimul".