Grecii sunt in mare parte in favoarea unui guvern de uniune nationala, propus de premierul Giorgios Papandreou, si circa 80% dintre ei vor pastrarea monedei euro, se arata in trei sondaje publicate duminica in presa, potrivit AFP. Guvernul a anuntat ca Papandreou nu va demisiona, asa cum a cerut opozitia de dreapta, pana ce nu se va ajunge la un acord pe aceasta tema, cel tarziu duminica seara.

UPDATE CNN: Papandreou va demisiona dupa se va decide noul guvern de uniune. Sedinta de duminica a cabinetului va fi ultima cu Papandreou ca premier, au declarat oficiali.

Grecia va fi reprezentata la reuniunea grupului euro de ministrul de finante, Evangelos Venizelos.

Printre candidaţii pentru postul de premier figurează Petros Moliviatis şi Loukas Papaimos, potrivit televiziunii elene.

Noul guvern va sta la putere timp de circa 4 luni, iar in primavara se vor organiza alegeri anticipate, au indicat sursele.

Grecii vor euro si guvern de uniune nationala

Sondajul institutului Alco, publicat de saptamanalul Proto Thema, arata ca 52% dintre respondenti prefera un "Guvern de uniune nationala". Alti 36% opteaza mai degraba pentru organizarea de alegeri anticipate, solutia preferata si de opozitia dreapta pentru a scoate tara din criza politica.

Un alt sondaj, al institutului Marc, publicat de Ethnos (socialist), releva o diferenta mai mica. Optiunea pentru un Guvern de coalitie este sustinuta de 45 la suta dintre grecii intervievati, in timp ce 42% vor alegeri. Insa zece procente se pronunta pentru mentinerea unei echipe socialiste.

Cele doua sondaje, realizate la inceputul saptamanii pe esantioane de cate 1.000 de persoane, confirma "eurofilia" record a grecilor, in pofida sacrificiilor impuse de doi ani de catre creditorii din zona euro.

Sondajele releva o sustinere masiva de 78 pana la 81% fata de pastrarea monedei euro, fata de o minoritate de 11 pana la 13%, care vrea revenirea la drahma.

Aceste sondaje confirma, totodata, un avans de aproximativ zece puncte al partidului Noua Democratiie (ND), condus de Antonis Samaras, fata de partidul Pasok, aflat la putere. Intentiile de vot sunt de 30% pentru ND si de 20% pentru Pasok. Dar aceste scoruri nu permit ND sa dispuna de o majoritate absoluta in Parlament.

Un sondaj a fost realizat si in Germania. Astfel, 2 din 3 nemti - 68% - cred ca Grecia nu are viitor in zona euro, potrivit saptamanalului Focus.

Acest sondaj a fost facut miercuri si joi, adica imediat dupa ce Papandreou a anuntat organizarea unui referendum si inainte sa revina asupra acestei idei.

De asemenea, 71% dintre germani ar vrea sa fie consultati asupra unei noi decizii importante care vizeaza zona euro si care implica Germania.

Opozitia de dreapta, dispusa sa "ajute"

O sursa guvernamentala a declarat insa ca socialistii exclud orice demisie a lui Papandreou, inaintea unui acord intre partide pentru formarea guvernului de coalitie, care ar urma sa desemneze un nou premier. Guvernul a precizat ca isi doreste sa aiba aceasta intelegere in cursul zilei de duminica, cel tarziu in aceasta seara.

Liderul de dreapta, Antonis Samaras, care se opunea pana acum guvernului de coalitia si insista asupra alegerilor anticipate, a declarat ca este dispus sa "ajute" daca Papandreou demisioneaza, pentru a "debloca situatia".

"Sunt constient de angoasa poporului grec, fiecare trebuie sa isi asume responsabilitatea, trebuie sa transmitem un mesaj de stabilitate si incredere in afara, si unul de normalitate in interior", a spus el.

Sambata, in urma intrevederii avute cu Papandreou, presedintele elen a spus ca va convoca partidele al consultari "curand".