Timp de mai multe decenii, rolul Germaniei in Europa a fost acela de a furniza bani, si nu de a conduce. Cu amintiri inca proaspete din razboi, continentul a fost precaut fata de dominatia germana - si asa au fost si germanii, scrie Mediafax citand o analiza a The Washington Postin care publicatia aduce in discutie temerile europene cu privire la o noua profilare a puterii germane pe scena politica a continentului.

Merkel si Sarkozy, Summit-ul UE de la BruxellesFoto: Reuters

Criza economica a zguduit modelul postbelic european astfel incat Germania ia din ce in ce mai des decizii cu privire la directia in care se indreapta UE. In timp ce tarile se lupta sa isi plateasca datoriile, Germania dispune de fondurile necesare pentru a le ajuta, cerand in schimb mai mult control asupra felului in care functioneaza economiile acestora, scrie publicatia americana.

Pretentiile Germaniei au declansat semnale de alarma in capitalele europene, precum izbucnirile din Atena unde protestatari imbracati in uniforme naziste s-au plimbat pe strazi facand trimitere la vechiul model german, ori acuzatiile ca Germania are ambitii imperialiste prezente in campania pentru alegerile prezidentiale din Polonia, desfasurate in octombrie 2011. Potrivit Washington Post, autoritatile germane au incercat sa schimbe aceasta imagine inainte de intalnirile la nivel inalt intre liderii europeni, insa tonul folosit a parut uneori combativ.

Pozitia buna a Germaniei se datoreaza faptului ca bancile acesteia au fost mai putin expuse decat cele franceze la datoria Greciei, permitand tarii sa dea, pana in prezent, 290 de miliarde de dolari pachetelor financiare destinate Greciei, Portugaliei, Irlandei etc.

Tensiuni cauzate de profilarea unui rol mai important al Germaniei in politica internationala par sa fie resimtite si in interiorul tarii, cauzand dezbateri aprinse cu privire la masura in care Germania ar trebui sa isi foloseasca banii pentru a ajuta tarile vecine.

"Asta este problema cand conduci. Cand Germania actioneaza, exista temeri ca Germania va domina. Daca Germania nu face nimic, exista temeri ca se retrage din Europa", a subliniat fostul ministru de Externe, Joschka Fischer, care i-a cerut lui Merkel sa mareasca eforturile de sustinere a monedei euro.

Publicatia americana aduce in discutie si rolul detinut de Germania pe continent dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, subliniind ca, inainte de reunificarea din 1990, Germania de Vest s-a multumit cu statutul de putere industriala, lasand politica in seama Frantei. Planurile de reunificare a celor doua state germane dupa 1989 au ridicat, inca o data, problema ca un stat puternic in centru ar putea ajunge sa domine restul Europei. Astfel se explica si conditia presedintelui francez de la aceea vreme, Francois Mitterand, ca Germania sa renunte la marca in favoarea monedei comune pentru ca reunificarea sa ii fie recunoscuta.

Compromisul a functionat timp de cativa ani, perioada in care puteri europene precum Franta si Italia si-au pierdut din influenta iar suspiciunile germanilor cu privire la puterea pe care si-ar putea-o asuma s-au diminuat. Desi Germania a incercat sa isi pastreze distanta fata de problemele presante europene, expertii sustin ca, pe termen lung, guvernul de la Berlin se va vedea nevoit sa se implice mai mult. Cu o economie ce se bazeaza pe exportul produselor de lux, singura modalitate de protectie este ajutorarea vecinilor, indica Washington Post.

Gemania se afla acum intr-o pozitie din care poate sa dicteze ce vrea sa vada in Europa, iar tarile europene nu au alta solutie decat sa accepte, sustin analistii. Angela Merkel a anuntat in octombrie ca este necesara o mai buna coordonare a politicilor economice intre statele membre si ramane ca o decizie sa fie luata la inceputul lui noiembrie, cu ocazia summit-ului G-20. In cazul in care propunerile Germaniei vor fi sustinute de liderii europeni, zona euro va fi modelata mai mult dupa modelul economic german: inflatie scazuta, deficite reduse si limite stricte la imprumuturi.

Publicatia americana subliniaza insa ca multi economisti, inclusiv expertii FMI, se intreaba daca modelul german este potrivit pentru a scoate UE din criza economica.