​​In pofida refuzului SUA de a oferi garantii juridice de neredictionare a scutului european anti-rachete asupra fortelor strategice rusesti, Rusia incearca sa scoata discutiile din impas. Ziarul Kommersant a aflat ca la Moscova este in dezbatere o noua initiativa care a primit denumirea de „Apararea strategica a planetei”. Ea prevede crearea impreuna cu SUA si NATO a unui sistem care sa protejete pamantul nu numai de rachete, dar si de asteroizi si alte amenintari din Cosmos.

Dmitri RogozinFoto: Agerpres

Autorul ideii este nimeni altul decat emisarul special al presedintelui Rusiei in problema scutului, Dmitri Rogozin. Surse afirma ca Dmitri Medvedev s-a aratat foarte interesat de aceasta idee. „Initiativa noastrea are in vedere comasarea tuturor sitemelor de aparare – antiaeriana, antiracheta, anticosmic - intr-un tot unitar. Astfel, noul sistem va functiona nu atat impotriva rachetelor, cat a posibilelor pericole care vin din spatiul extraterestru”, a explicat un diplomat apropiat discutiilor.

Interlocutorii Kommersant au subliniat ca element cheie al propunerilor rusesti faptul ca noul sistem trebuie pus sub controlul ONU, unde, nu trebuie uitat, Rusia dispune de drept de veto.

Expertii spun ca ideea are foarte putine sanse de a modifica mersul tratativelor cu SUA. „Este adevarat, ideea nu e lipsita de interes si are drept la viata, dar asta nu va influenta in nici un fel acel scut creat in Europa de americani”, a comentat Fiodor Lukianov, redactorul revistei „Rusia in politica globala”.

„Lui Medvedev ii plac foarte mult ideile mai trasnite. Si cu cat un proiect este mai iesit din comun, cu atat sansele de a fi pe placul presedintelui sunt mai mari”, spune el.