​​Aripa yemenita a organizatiei teroriste Al Qaeda a confirmat luni moartea clericului musulman radical Anwar al-Awlaki, nascut in Statele Unite, transmite Reuters. In urma cu 10 zile, oficiali americani au declarat ca al-Awlaki a fost ucis in urma unui atac realizat de o drona CIA.

Anwar al-AwlakiFoto: YouTube

"Pentru natiunea jihadista ce se revolta impotriva opresiunii, confirmam martiriul eroicului seic mujahedin Abu Abdul Rahman Anwar bin Nasser al-Awlaki", a declarat Al Qaeda in Peninsula Arabica (AQAO), potrivit serviciului de monitorizare online SITE.

La 30 septembrie, Ministerul Apararii de la Sanaa a anuntat ca al-Awlaki a fost ucis impreuna cu cativa dintre apropiatii sai. Ulterior, suse oficiale americane au declarat ca teroristii au fost ucisi in urma unui atac realizat de o drona CIA.

Nascut in America, Anwar al-Awlaki era unui dintre cei mai vizibili islamisti vorbitori de limba engleza. Cautat de autoritatile americane, care-l considerau un "terorist global", el era unul dintre liderii aripii Al Qaeda din Yemen.

In aprilie 2010, oficiali americani au declarat ca administratia presedintelui Barack Obama a autorizat operatiuni militarecare au ca scop capturarea sau uciderea lui Awlaki. Yemenul a afirmat atunci ca nu-l va preda americanilor pe Awlaki, a carui familie este foarte cunoscuta in aceasta tara, dar il va aduce in fata justitiei, daca va reusi sa-l aresteze.

In mai 2011, Anwar al-Awlaki a scapat nevatamat in urma unui atac aerian realizat de americani.

Numele lui Anwar al-Awlaki este legat si de atentatul esuat comis in ziua de Craciun 2009 de un nigerian, impotriva unui avion ce efectua cursa Amsterdam - Detroit, dar si de atacul din noiembrie acelasi an, de la baza militara americana Fort Hood.

Uciderea lui Anwar al-Awlaki reprezinta o lovitura grea pentru organizatia terorista, care si-a transferat in Yemen multe dintre operatiunile sale. Eliminarea clericului musulman vine la cateva luni dupa ce seful organizatiei teroriste, Osama bin Laden, a fost impuscat mortal intr-un raid al fortelor speciale americane desfasurat in Pakistan.