Guvernul Statelor Unite a autorizat operatiunile de capturare sau ucidere a clericului musulman radical Anwar al-Awlaki, care in prezent se afla in Yemen. Anwar al-Awlaki, care este cetatean american, este acuzat pentru implicare in planuirea unor atacuri asupra SUA, potrivit unor oficiali citati de BBC. El este vazut ca unul dintre liderii importanti ai al-Qaida in Yemen.

Statele Unite au avertizat ca Yemenul devine un paradis sigur pentru al-Qaida. Ordinul a fost dat la inceputul anului, de administratia Obama, dar a fost dezvaluit dupa revizuirea politicii de securitate nationala. "Pericolul pe care Awlaki il prezinta pentru aceasta tara nu se rezuma la cuvinte, el s-a implicat in planuri secrete", a declarat un oficial american, sub protectia anonimatului, pentru cotidianul New York Times. Alti oficiali au confirmat aceasta informatie pentru Reuters, precizand ca Awlaki este pe "lista tintelor" de capturat sau ucis.

Lista este detinuta de CIA si include numele persoanelor despre care guvernul SUA crede ca planuiesc atacuri teroriste. Pentru ca Anwar al-Awlaki este cetatean american, plasarea sa pe lista a trebuit sa fie aprobata de Consiliul National de Securitate. "Awlaki stie ce a facut si stie ca nu va fi primit cu strangeri de maini si flori. Nimic din toate acestea nu ar trebui sa surprinda pe nimeni", a declarat oficialul citat de New York Times.

Numele lui Anwar al-Awlaki este legat si de atentatul esuat comis in ziua de Craciun de un nigerian, impotriva unui avion ce efectua cursa Amsterdam - Detroit, dar si de atacul din noiembrie anul trecut, de la baza militara americana Fort Hood.