​Kommersant a aflat ca in cadrul vizitei premierului rus Vladimir Putin in China, deplasare care incepe luni, Moscova si Beijing vor semna un memorandum de colaborare in domeniul modernizarii. Acest document va fi un analog „Parteneriarului pentru modernizare” incheiat de Rusia cu Uniunea Europeana. Potrivit expertilor, Rusia este constransa sa apeleze la ajutorul Chinei, pentru ca, din cauza costurilor uriase, nu este in stare sa produca aparatura inalt tehnologizata de care are nevoie.

„Acest program este un raspuns la programul Parteriat pentru modernizare, care exista in relatiile dintre Rusia si UE”, au declarat pentru Kommersant surse ale Ministerului rus de externe. „Chinezii ne propun de mult crearea unui asemenea program. Am gasit ideea absolut oportuna”.

Pana acum, Rusia a privit drept sursa pentru tehnologii avansate pentru modernizarea economiei sale exclusiv tarile UE si SUA, succesele Chinei in domeniu fiind interpretate sceptic. Intre timp insa, lucrurile s-au schimbat.

Expertii sunt convinsi ca ramanerea in urma a Rusiei pe linie de tehnologizare nu este un rezultat al nivelului scazut de dezvoltare al acestui sector de activitate, ci al incapacitatii ei de a aplica in practica realizarile sale. „Noi continuam sa detinem tehnologii mai avansate decat chinezii. Dar nu suntem in stare sa oferim economiei reale aceste tehnologii din cauza cheltuielilor ridicate de implementare: sa nu uitam ca multe intreprinderi dispun de instalatii ajunse intr-un grad avansat de uzura. Si nici sa concuram cu chinezii pe linie de productie nu putem”, a explicat Mihail Korpov, decan al Institutului pentru tarile Asiei si Africii. El crede ca pentru Rusia cea mai buna varianta este lansarea unor linii de productie in China dupa proiecte rusesti.

„Este vorba de folosirea potentialului stiintific al Rusiei si de posibilitatea bazei industriale a Chinei pentru crearea de marfuri cu care sa iesim pe pietele din terte tari”, au adaugat analistii.