Chelsea Londra a confirmat în noaptea de vineri spre sâmbătă că a ajuns la un acord cu consorțiul condus de miliardarul american Todd Boehly pentru preluarea clubului, ca urmare a sancțiunilor impuse oligarhului rus Roman Abramovich.

Chelsea Londra, stemaFoto: chelseafc.com

Chelsea a ajuns la un acord cu Todd Boehly

Acordul reprezintă primul pas în finalizarea tranzacției pentru că este nevoie ca guvernul britanic și Premier League să-și dea acordul în acest sens.

Din consorțiul lui Boehly fac parte compania de investiții Clearlake Capital, omul de afaceri elvețian Hansjoerg Wyss și Mark Walter (directorul executiv al unei mari companii de servicii financiare).

„Chelsea Football Club poate confirma că au fost conveniți termenii pentru noul grup de proprietari, condus de Todd Boehly, Clearlake Capital, Mark Walter și Hansjoerg Wyss, în ceea ce privește achiziționarea clubului.

Din totalul investiției realizate, 2,5 miliarde de lire sterline vor fi distribuiți pentru achiziționarea acțiunilor din club, iar aceste încasări vor fi depuse ulterior într-un cont bancar înghețat din Regatul Unit, cu intenția de a ajunge 100% sub formă de donație în scopuri caritabile, așa cum a confirmat Roman Abramovich.

Va fi necesară aprobarea guvernului Regatului Unit pentru ca veniturile să fie transferate din contul bancar înghețat din Regatul Unit. În plus, noii proprietari vor furniza 1,75 miliarde de lire sterline pentru investiții suplimentare în beneficiul clubului.

Acestea includ investiții în Stamford Bridge, academie, echipa de fotbal feminin, dar și finanțare pentru Fundația Chelsea. Vânzarea se așteaptă să se finalizeze la sfârșitul lunii mai, sub rezerva tuturor aprobărilor de reglementare necesare. Mai multe detalii vor fi oferite în acel moment”, a transmis Chelsea, printr-un comunicat oficial.

Cu toate acestea, procesul ar trebui să se accelereze în următoarele săptămâni. Licenţa deţinută Chelsea pentru a evolua în Premier League expiră pe 31 mai, din cauza sancţiunilor luate de autorităţile britanice împotriva oligarhilor ruşi, o consecinţă a războiului început în Ucraina de Moscova.

Anunţat în ultimele zile drept favorit la preluarea grupării Chelsea, Boehly a investit deja în sport, de vreme ce deţine acţiuni la francizele Los Angeles Dodgers (MLB) şi Los Angeles Lakers (NBA), din Statele Unite.