Traficul, reperele, aerul și costul pe metrul pătrat pot conta foarte mult dacă îți cauți o locuință. Un nou indice, denumit T.R.A.I arată standardul de locuit, compilând cei 4 indicatori.

Strada din BucurestiFoto: Hotnews

*Reperele se referă la magazine, supermaketuri, baruri și restaurante, școli, grădinițe, locuri de joacă, parcuri, facilități medicale

Topul cartierelor din România cu cel mai mare scor

Aviatorilor, București – 67,9

Zorilor, Cluj-Napoca – 60,3

Gruia, Cluj-Napoca – 57,3

Dorobanți, București – 57,2

Primăverii, București – 57,1

Piața Romană, București – 55,1

Centrul Vechi, Cluj-Npoaca – 53,7

Piața Victoriei, București - 53,3

Bariera Poștei Bucov, Ploiești – 53,1

Centrul Istoric, București – 52,9

Vezi punctajul total TRAI (link)

De ce sunt importante traficul și reperele în alegerea unei locuințe

Trebuie să existe opțiuni. Acestea pot să fie construite dacă "toată lumea continuă la a nu perpetua, a nu sprijini exemple negative de toate felurile: construcții nepotrivite, localizări de noi cartiere care sunt izolate și neconectate", susține Bogdan Suditu - conf. univ. dr. Universitatea Bucuresti și expert locuire Asociația Make Better.

Toate lucrurile astea, spune el, ar însemna pentru toată lumea o creștere a calității vieții. Toată lumea să conecteze acțiunile sale, acțiunile investitorilor, cumpărătorilor în aceeași idee: perfecționare.

„Toată lumea vorbește de trafic. E trafic pentru că noi producem trafic, pentru că n-am avut altă opțiune. Opțiunea de locuință ieftină a fost departe de tot ceea ce înseamnă orașul – transport public”, spune Suditu.

Din nefericire, spune el, de foarte multe ori s-au construit cartiere, câteodată cu sute sau mii de locuitori și nu s-a solicitat niciodată conectarea la transport public.

„Reperele ca parcuri, școli și grădinițe nu trebuie să fie obligația investitorilor. Este o nevoie pentru locuitori, o responsabilitate pentru autoritățile publice, dar toate lucrurile astea trebuie să meargă împreună. Dacă nu merg împreună, planificat, rezultatele vor fi negative”, a explicat Bogdan Suditu.

  • „Opțiunea multora dintre noi foarte tineri când achiziționăm Prima casă (fac referire la program) este costul, adică să mă încadrez în baremul acela, și las un pic deoparte niște elemente, niște repere care sunt importante, câțiva ani mai târziu.
  • „Când apare primul copil, ne uităm unde e grădinița. Dacă e grădiniță. Dacă nu e, trebuie să cumpărăm încă o mașină și ce facem? Producem trafic.”

Florin Enache, arhitect, spune că obiectivul în sine de a-ți lua o locuință este probabil, uneori, una dintre cele mai scumpe decizii pe care le iei într-o viață de om.

„Nu putem să cumpărăm o locuință cu o decizie emoțională, rapidă, ca atunci când cumpărăm niște roșii de la piață. Dacă ele se strică, a doua zi poți să cumperi alte roșii, nu e nicio problemă. Trebuie să începem să ne învățăm să ne stabilim obiectivul locuință”, a precizat Enache.