Mai putine filme in Competitia Oficiala, care promoveaza in acest an regizorii necunoscuti si regizoarele, filme in 3D si chiar 4D, putine vedete (printre care fiica lui Lenny Kravitz in postura de actrita), un documentar despre Mihail Hodorkovski si un film de fictiune despre familia lui Saddam Hussein - sunt noutatile celei de-a 61-a editii a Berlinalei care se desfasoara din 10 pana in 20 februarie.

True GritFoto: Ro Image 2000

O depesa a biroului de presa al festivalului anunta ca la ceremonia de deschidere care va avea loc in Berlinale Palast din Marlene Dietrich Platz in 10 februarie vor veni pentru a prezenta "True Grit" nu doar Ethan si Joel Coen, ci si interpretii principali - Jeff Bridges, Hailee Steinfeld si Josh Brolin.

Deschiderea festivalului va fi facuta, ca si anul trecut, de actrita germana Anke Engelke, iar in sala vor fi prezente personalitati culturale si politice germane. "True Grit", care are in acest an 10 nominalizari la Premiile Oscar, va intra din 25 februarie pe ecranele romanesti sub titlul "Adevaratul curaj".

A 61-a editie a Berlinalei ar putea aduce surprize celor dezamagiti de faptul ca in acest an lipsesc numele mari. S-ar putea intampla ca "numele mici" sa salveze turma si sa provoace revirimentul unui festival al carui nivel calitativ a scazut de la an la an.

Printre vedetele asteptate la Berlin (dar care nu au confirmat toate) se mai numara Kevin Spacey, Jeremy Irons, Demi Moore, Paul Bettany, Ralph Fiennes, Gerard Butler, Vanessa Redgrave, James Nesbitt, Gabourey Sidibe, Liam Neeson, Diane Kruger, Aidan Quinn si Bruno Ganz.

In Competitia Oficiala, unde a stralucit anul trecut "Eu cand vreau sa fluier, fluier", debutul lui Florin Serban, in acest an sunt 16 filme in loc de 20. Printre acestea se numara debutul lui Ralph Fiennes in regia de film, cu o adaptare dupa Shakespeare - "Coriolanus", in care Ralph Fiennes joaca alaturi de Gerard Butler, Vanessa Redgrave, Brian Cox si James Nesbitt.

Cineastul maghiar Bela Tarr se afla in Competitia Oficiala cu "A torinoi lo"/"The Turin Horse", un film de numai 150 de minute (!) al carui personaj central este filosoful Friedrich Nietzsche.

Regizoarea independenta Miranda July (autoarea lui "Me and You and Everyone We Know) concureaza si ea pentru Ursul de Aur cu "The Future"( coproductie Germania-SUA), la fel cu Joshua Marston, premiat in anii trecuti pentru "Maria Full of Grace", care a lasat America Latina pentru o poveste contemporana albaneza in "The Forgiveness of Blood".

Fiica lui Lenny Kravitz, Zoe Kravitz, joaca alaturi de "oscarizata" de anul trecut Gabourey Sidibe in filmul independent american "Yelling to the Sky", realizat de Victoria Mahoney, si el selectionat in Competitia Oficiala.

Un alt film american din Competitia Oficiala, "Margin Call", regizat de JC Chandor, este un thriller despre criza de pe Wall Street declansata in 2008 si ii are in rolurile principale pe Kevin Spacey, Jeremy Irons, Demi Moore si Paul Bettany.

Este primul an cand in Competitia Oficiala este inclus un film in 3D, animatia franceza "Les contes de la nuit" de Michel Ocelot. Nu va fi singurul film in 3D din festival pentru ca doi cineasti germani de prestigiu, Werner Herzog si Wim Wenders, isi prezinta in afara competitiei cele mai recente filme realizate tot in 3D.

Primul semneaza documentarul "Cave of Forgotten Dreams", fiind primul cineast care a filmat in 3D desene rupestre, recte cele din pestera Chauvet-Pont-d'Arc din sudul Frantei. Celalalt a facut tot un documentar, dar unul ("Pina") cu Tanztheater Wuppertal Pina Bausch si inchinat memoriei coregrafei Pina Bausch, decedata in 2009.

Un alt eveniment este proiectia cu varianta restaurata si proiectata in 4D a clasicului film al lui Martin Scorsese, "Taxi Driver". O retrospectiva va omagia postum personalitatea lui Ingmar Bergman, disparut in 2007, iar o alta il va omagia pe actorul german Armin Muehler-Stahl, care va primi in acest an un Urs de Aur pentru intreaga cariera.

De doua proiectii speciale va beneficia lungmetrajul "Offset", premiat in anii trecuti la Berlinala, ca protest impotriva condamnarii autorului sau, Jafar Panahi, la sase ani de inchisoare si la 20 de ani interdictie de a mai face film in Iran. Panahi a fost numit de Berlinala "cineast al lumii" si face parte, in absentia, din juriului Competitiei Oficiale.

Juriu prezidat de Isabella Rossellini si din care mai fac parte: producatorul Jan Chapman, actrita Nina Hoss, actorul, producatorul si regizorul Aamir Khan, regizorul Guy Maddin si costume designer-ul Sandy Powell.

O Panorama cu accente politice

Sectiunea Panorama se deschide cu continuarea filmului care in 2008 a obtinut Ursul de Aur. "Tropa de elite 2 - o inimigo agora e outro" /"Elite Squad 2 - The Enemy within", e realizat de acelasi Jose Padilha.

In aceeasi sectiune va fi prezentat si cel mai recent film al lui Lee Tamahori, "The Devil's Double", a carui actiune se desfasoara in Bagdad la inceputul anilor '90 si care il are ca personaj central pe fiul lui Saddam Hussein, Uday, caruia i se gaseste o dublura. Actorul britanic Dominic Cooper face un dublu rol, din distributie facand parte si frantuzoaica Ludivine Sagnier.

Tot in Panorama va fi prezentat si documentarul Khodorkovsky, realizat de Cyril Tuschi, in legatura cu care agentiile de presa anuntau zilele trecute ca o copie finala a filmului a fost furata din studioul cineastului german. Din fericire, aceeasi varianta finala se afla deja la Berlinala. Daca e o (inspirata) idee de marketing sau adevarul adevarat asta nimeni n-o poate spune.

Si romanii...

In acest an, prezenta romaneasca la Berlinala e mai discreta. Doua scurtmetraje participa in competitia Berlinale Shorts si se lupta pentru mai multe premii, printre care Ursul de Aur - "15 iulie", de Cristi Iftime, si "Apele tac", de Anca Miruna Lazarescu. Un alt treilea scurtmetraj, "Little Red", de Eva Pervolovici, a fost inclus in sectiunea studenteasca Berlinale Talent Campus si a fost nominalizat la Premiul Berlin Today. "Little Red" ii are in rolurile principale pe copilul Ruhna Mocanu si pe actorii Vlad Ivanov, Marius Manole si Adriana Butoi, explorand momentul descoperirii de catre o fetita a propriei sexualitati. Standul Romaniei, organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si ICR Berlin va functiona in acelasi loc ca anul trecut din Martin-Gropius-Bau.