Festivalul Internaţional de Film de la Berlin dă startul pe 10 februarie celei mai importante competiţii de producţii de film din întreaga lume. Cea de-a 61-a ediţie a Berlinalei include 2 scurtmetraje româneşti în competiţia secţiunii Berlinale Shorts. Este vorba despre 15 Iulie în regia lui Cristi Iftime şi Apele tac în regia Ancăi Miruna Lăzărescu.

15 Iulie spune povestea a doi tineri care decid să petreacă un weekend la Braşov. Fata îşi convinge prietenul să treacă şi pe la bunica ei, unde îşi descoperă tatăl într-o ipostază mai puţin obişnuită. În rolurile principale se regăsesc actorii Adrian Titieni şi Lorena-Andrada Zăbrauţanu.

În Apele tac, a cărei acţiune se petrece în România anului 1986, Gregor şi Vali vor să fugă din ţară, trecînd Dunărea înot, spre partea sîrbă. Pentru a fi sigur de reuşita fugii, Gregor are o singură condiţie: Vali trebuie să îşi lase soţia în urmă. Filmul este o co-producţie Filmallee (Germania) Strada Film şi îi are în rolurile principale pe Toma Cuzin, Andi Vasluianu şi Patricia Moga.

Ca în fiecare an, Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ din Berlin sprijină participarea românescă la festival. Totodată ICR Berlin susţine editarea a două publicaţii semnificative din domeniu: Revista AperiTIFF, care constituie o excelentă sursă de informare despre statutul actual al cinema-ului romanesc şi între a cărei pagini se găseşte dvd-ul cu scurtmetrajele anului, instrument util celor interesaţi să descopere integral peisajul cinematografic românesc; şi catalogul Romanian Films, conceput cu scopul de a promova cele mai recente producţii româneşti, ce au avut premiera in ultimii 3 ani precum şi filmele ce vor avea premiera în prima jumătate a anului 2011.

În colaborare cu ICR Berlin, Asociaţia de Promovare a Filmului Românesc organizează Standul românesc la Berlinale Film Market, cu scopul de a introduce producţiile româneşti pe piaţa internaţională, de a crea legături pentru coproducţii internaţionale, precum şi de a prezenta România ca platou de filmare pentru investiţii ale marilor case de producţie internaţionale.

Pe lângă toate aceastea ICR Berlin a deschis un parteneriat în cadrul EUNIC cu Collegium Hungaricum pentru organizarea celei de-a patra ediţii a Cinema Total, care are loc sub motto-ul ul CALLING NEIGHBOURS | FOCUS: Hungary, Austria, Romania, Serbia, Slovakia între 12 şi 16 februarie. Ca platformă de networking, Cinema Total oferă un spaţiu confortabil pentru concepte, discuţii sau negocieri. Varietatea manifestărilor oferite reflectă multe dintre aspectele procesului de realizare a unui film, de la dezvoltare, scenariu până la producţia propriu-zisă. Programul conţine, printre altele, un brunch al producătorilor, ateliere de scenaristică, sesiuni de pitching, vizionări de filme, nopţi muzicale şi altele.

În cadrul Festivalului de Film de la Berlin, programul Cinema Total se închide pe 16 februarie cu un spectacol muzical susţinut de grupul "FloriMan", în sala de spectacol din prestigiosul Collegium Hungaricum din Berlin Mitte. Un spectacol de muzică, în care tradiţia comunică cu prezentul, va oferi publicului prezent o combinaţie de sunete arhaice şi sunete electronice. Maria Ana Gligor şi Mircea Florian vor fi moderatorii serii. Mircea Florian va prezenta proiectul "FloriMan" compus din: Mircea Florian, DJ Vasile, VJ Tom, Octavian Diaconescu cu participarea celor trei tulnicărese conduse de Maria Ana Gligor .Concertul va fi urmat de un „fade-out” culinar destinat publicului, cu degustări tradiţionale din zona Munţilor Apuseni.