“Micul Nicolas”, cel mai de succes film francez pentru copii al momentului, va deschide cea de-a doua editie a Festivalului International de Film pentru Copii si Adolescenti – KINODISEEA 2010, care va avea loc intre 24 si 30 septembrie 2010.

Aproape sase milioane de spectatori au vazut “Micul Nicolas” doar in Franta, aceasta fiind, de asemenea, una dintre cele mai exportate productii ale cinematografiei franceze pe plan international in acest moment.

O alta noutate o reprezinta si faptul ca, incepand cu aceasta a IIa editie, KINODISEEA isi extinde programul, dedicand adolescentilor un segment exclusiv.

Cea de-a doua editie “Kinodiseea” va include urmatoarele sectiuni:

Competitie – Film pentru copii

Competitie – Film pentru Adolescenti

Panorama – Film pentru Copii

Panorama – Film pentru Adolescenti

Retrospectiva Speciala “Kinodiseea”

Ziua Filmului Romanesc

KINODISEEA propune 24 de filme in premiera nationala, programul incluzand productii precum “Sebbe” (regia: Babak Najafi), castigator al Ursului de Argint pentru cel mai bun debut in cadrul Berlinalei 2010; “Bran Nue Dae” (regia: Rachel Perkins), o comedie muzicala ce il are in rolul principal pe celebrul actor Geoffrey Rush (“Piratii din Caraibe”, “Finding Nemo”), cel mai de succes film australian din ultimii ani, conform incasarilor – peste 7 milioane de dolari australieni.

La fel ca si anul trecut, KINODISEEA pregateste, in paralel cu proiectiile de film, o serie de ateliere de cinema ce includ: actoria, regia de film, efecte speciale, machiaj de film si costume. Workshop-urile vor fi sustinute de profesionisti precum Florin Serban (regizorul filmului “Eu cand vreau sa fluier, fluier”) sau actorul Andi Vasluianu. Evenimentele sunt deschise oricarui copil si adolescent cu varsta intre 6-13 ani (atelierele pentru copii) sau 14-18 ani (atelierele pentru adolescenti).

KINODISEEA se va desfasura la Muzeul Taranului Roman, Cinema Gloria si, incepand cu acest an, Sala Elvira Popescu, libraria Carturesti si parcul Al. I.Cuza, fostul I.O.R.. Atelierele de film pentru copii vor avea loc in cadrul Muzeului Taranului Roman, iar cele pentru adolecenti, in cadrul librariei “Carturesti”. Inscrierile se pot face pe site-ul oficial al festivalului, www.kinodiseea.ro, accesand optiunea “Ateliere”.

Lista oficiala a tuturor filmelor participante la cea de-a doua editie a Festivalului de Film pentru Copii si Adolescenti poate fi gasita, pe site-ul official al KINODISEEA. De asemenea, pe www.kinodiseea.ro puteti gasi detalii privind inscrierea la concursul pentru copii si adolescenti de scris povesti, organizat tot sub egida KINODISEEA, participantii avand ocazia sa castige un abonament pentru intreaga durata a festivalului.

Editia din acest an a KINODISEEA propune o retrospectiva speciala destinata cineastului Albert Lamorisse, prin filmele “Balonul rosu” si “Coama Alba”. Lamorisse este considerat o adevarata “legenda” a filmului pentru copii, castigand, de-a lungul carierei sale, premii precum Oscar sau Palme D’Or pentru filmele sale.