Scurtmetrajul câştigător al trofeului Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va intra, începând cu ediţia din acest an, în rândul filmelor incluse automat pe lista lungă de propuneri pentru premiul Oscar, votată de membrii Academiei Americane de Film.

"Începând cu cea de-a 12-a ediţie a festivalului, ce va avea loc între 6-15 octombrie 2017, scurtmetrajul câştigător al Trofeului Anim'est se va număra printre candidaţii eligibili ai listei de nominalizări din categoria Cel mai bun scurtmetraj de animaţie a Premiilor Academiei Americane de Film", informează comunicatul Anim'est transmis de Agerpres.

Festivalul Anim'est se va bucura de acest statut alături de festivaluri internaţionale de film de renume, precum Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy, Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, Festivalul de Film Sundance, Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Stuttgart.

Mihai Mitrică, directorul festivalului, a declarat că aceasta este o importantă recunoaştere şi reprezintă "un foarte mare pas înainte" pentru industria cinematografică din România.

"Acest lucru înseamnă un foarte mare pas înainte, înseamnă că intrăm pe o listă de festivaluri unu şi unu, chiar dacă suntem nominalizaţi doar la secţiunea de scurtmetraj de animaţie, pentru că ăsta este profilul festivalului", a declarat Mihai Mitrică.

El a amintit că "prima mare realizare a noastră a fost publicul numeros, pe urmă am tot fost nominalizaţi ca cel mai bun festival din Bucureşti, pe urmă am fost invitaţi, cum a fost şi acum, pentru cel mai bun film de animaţie european în acel lanţ de festivaluri care se numesc Cartoon d'Or - acesta este, să zicem, Oscarul european -, iar acum, anul acesta, am intrat la aceste premii. Mai mult de atât nu avem unde să mergem. Este o mare, mare realizare nu numai pentru noi, ci şi pentru industria cinematografică de la noi, şi mai ales pentru cea de animaţie, care treptat, treptat începe să se ridice".

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia ESTE'N'EST, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerului Culturii, Uniunii Cineaştilor din România şi Institutului Cultural Român.