E prima oara dupa multa vreme cand Cannes-ul se deschide cu o drama sociala franceza si nu cu o productie americana comerciala. Poate pentru ca festivalul are un nou director? Totusi, intre 13 si 24 mai vedetele se vor calca pe picioare pentru ca trendul e chiar acesta: in acest an si cineastii europeni s-au dedulcit la filme in engleza si la staruri.

Corneliu PorumboiuFoto: Adi Marineci

Paolo Sorrentino, Matteo Garrone, Yorgos Lanthimos, Joachim Trier, dar si mexicanul Michel Franco sau canadianul Denis Villeneuve vin in Competitia Oficiala cu filme in limba engleza. Prezenta americana e modesta, cu doar doua filme care lupta pentru la Palme d'Or - "The Sea of Trees", de Gus Van Sant, si "Carol", de Todd Haynes.

In schimb, Franta e pe cai mari cu nu mai putin de cinci filme in Competitie semnate de Jacques Audiard, Maiwenn, Valerie Donzelli, Stephane Brize si Guillaume Nicloux, in vreme ce Asia e prezenta prin cele mai noi filme ale premiantilor Jia Zhangke, Hou Hsiao-hsien si Hirokazu Kore-eda.

Filmul de deschidere e tot francez, "La Tete haute" de Emmanuelle Bercot, care e prezentat in afara competitiei. E prima data in aproape 30 de ani cand festivalul se deschide cu un film regizat de o femeie (precedentul a fost "A Man in Love" de Diane Kurys, 1987).

Tot Franta inchide festivalul cu noul documentar al lui Luc Jacquet (Oscar pentru "Marsul imparatului"). "La Glace et le ciel" e un omagiu adus omului de stiinta Claude Laurius, primul care a avertizat in 1957 asupra pericolului incalzirii globale.

Competitia Oficiala numara un singur debut, filmul maghiar "The Son of Saul"/"Saul fia", de Laszlo Nemes, in care unul dintre rolurile principale e interpretat de Levente Molnar, actor la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca. E o drama despre Holocaust, povestea unui detinut de la Auschwitz care incearca sa salveze de la ardere cadavrul unui baiat care ar putea fi baiatul sau.

O alta prezenta romaneasca in Competitia Oficiala e Madalina Ghenea care are o aparitie in "Youth", de Paolo Sorrentino, unde rolurile principale sunt interpretate de Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz si Paul Dano.

Trailer "Youth":

In primul esalon al Cannes-ului s-ar fi putut afla si asteptata trilogie "Arabian Nights" a portughezului Miguel Gomes, dar comitetul de selectie a considerat ca cele peste sase ore de proiectie acopera timpul pentru doua filme, asa ca l-a recomandat pentru Un Certain Regard.

Gomes a refuzat si s-a dus cu el in sectiunea paralela Quinzaine des Realisateurs care devine tot mai interesanta de cand il are ca director artistic pe criticul Edouard Waintrop. Tot aici s-a refugiat si francezul Arnaud Desplechin cu "Trois souvenirs de ma jeunesse"/"Golden Years", respins si el de Competitia Oficiala.

In Selectia Oficiala si in afara competitiei vor avea premiera mondiala cateva titluri asteptate, printre care "Mad Max: Fury Road" de George Miller, "Irrational Man" de Woody Allen, animatia Pixar "Inside Out" semnata de regizorul lui "Up", Pete Docter, o alta animatie care adapteaza "Micul Print" si care e semnata de Marc Osborne precum si documentarul "Amy" despre Amy Winehouse realizat de Asif Kapadia.

Jurnalistii se vor imbulzi si la noul film al lui Gaspar Noe, "Love", care ameninta cu scene explicite de sex in 3D dintre un barbat si doua femei, de aceea a fost impins la proiectiile cele mai tarzii, adica la Midnight Screenings, din cadrul Selectiei Oficiale.

Natalie Portman isi face debutul ca regizoare cu "A Tale of Love and Darkness", adaptare a bestseller-ului autobiografic al lui Amos Oz. Filmul e selectionat in cadrul Proiectiilor Speciale din Selectia Oficiala.

Cannes-ul isi asteapta cohortele de jurnalisti, participanti si gura-casca nu doar cu un presedinte nou - Pierre Lescure inlocuindu-l pe venerabilul Gilles Jacob, dar si cu temperaturi mai ridicate decat in ultimii ani: deja se face baie in mare desi "precipitatii mai insemnate cantitativ" se vor semnala in ultimele patru zile de festival.

O alta curiozitate va fi modalitatea prin care festivalul va domoli avantul selfie-urilor de pe covorul rosu. Luna trecuta, cand s-a anuntat Selectia Oficiala, delegatul general al festivalului Thierry Fremaux a spus ca festivalul nu va mai incuraja acest obicei.

Filmele din Competitia Oficiala:

"The Assassin" (de Hou Hsiao-hsien, Taiwan), cu Shu Qi si Chang Chen

"Carol" (Todd Haynes, SUA.-U.K), cu Cate Blanchett si Rooney Mara

"Dheepan/Erran" (Jacques Audiard, Franta)

"The Lobster" (Yorgos Lanthimos, Grecia-U.K.-Irlanda-Olanda-Franta), cu: Colin Farrell, Rachel Weisz, Ben Whishaw, Olivia Colman, Lea Seydoux si John C. Reilly

"Louder Than Bombs" (Joachim Trier, Norvegia-Franta-Danemarca), cu Gabriel Byrne si Jesse Eisenberg

"Macbeth" (Justin Kurzel, U.K.-Franta-SUA.), cu Michael Fassbender si Marion Cotillard

"Marguerite et Julien" (Valerie Donzelli, Franta), cu Anais Demoustier si Jeremie Elkaim

"Mon roi" (Maiwenn, Franta), cu Emmanuelle Bercot si Vincent Cassel

"Mountains May Depart" (Jia Zhangke, China-Japonia-Franta), cu Zhao Tao si Sylvia Chang

"Mia madre" (Nanni Moretti, Italia-Franta), cu Margherita Buy

"Our Little Sister" (Hirokazu Kore-eda, Japonia), cu Haruka Ayase si Masami Nagasawa

"The Sea of Trees" (Gus Van Sant, SUA.) cu Matthew McConaughey si Ken Watanabe

"Sicario" (Denis Villeneuve, SUA), cu: Emily Blunt, Benicio Del Toro, Josh Brolin si Jon Bernthal

"La loi du marche"/A Simple Man" (Stephane Brize, Franta), cu Vincent Lindon

"Saul fia"/"Son of Saul" (Laszlo Nemes, Hungary), cu: Geza Rohrig, Levente Molnar si Urs Rechn

"The Tale of Tales" (Matteo Garrone, Italia-Franta-U.K.), cu: Salma Hayek, Vincent Cassel si John C. Reilly

"Youth" (Paolo Sorrentino, Italia-Franta-Elvetia-U.K.), cu: Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano, Jane Fonda

"Valley of Love" (Guillaume Nicloux, Franta), cu: Gerard Depardieu si Catherine Deneuve

"Chronic" ( Michel Franco, Mexic), cu Tim Roth

Va fi plin si de romani

Dupa o pauza de cativa ani, lungmetrajele romanesti revin la Cannes. "Comoara", de Corneliu Porumboiu, si "Un etaj mai jos", de Radu Muntean, participa in sectiunea competitiva Un Certain Regard din cadrul Selectiei Oficiale (e a doua sectiune ca importanta din festival, dupa Competitia Oficiala).

Primul care intra "in lupta" e filmul lui Radu Muntean, a carui premiera are loc in seara zilei de 14 mai, fiind al doilea film din program, dupa "An", de Naomi Kawase, filmul de deschidere al sectiunii Un Certain Regard. "Comoara" va avea premiera mondiala in 21 mai.

Trailer "Un etaj mai jos":

Scurtmetrajul "Ramona", realizat de pana mai ieri criticul de film Andrei Cretulescu, va fi prezentat in sectiunea paralela Semaine de la Critique in zilele de 19, 20 si 21 mai. Ionut Piturescu participa cu proiectul sau de documentar "Borders" in Atelierul festivalului. Un numar de 15 scurtmetraje romanesti participa sub titulatura "Romanian Short Waves 8" la Short Film Corner (care e piata filmelor de scurtmetraj) : "Cristian" (de Doina Rusti), "This Time, Last Year" (de Ana Maria Savin), "N-ai fost acolo" (de Agatha Ioana Paltinel), "Imobil" (de Catalin Besenyei), "Ecouri" (de Dumitru Grosei), "Omulan!" (de Matei Branea), "LAG" (de Bogdan Orcula si Anton Groves), "Little Father" (de Ioana Turcan), "Verigheta" (de Gabriel Achim), "Dumneavoastra, tu" (de Bogdan Theodor), "Puzzled" (de Tudor Botezatu), "Fereastra" (de Georgiana Elena Moldoveanu), "Lumina firava" (de Florina Dumitrache), "Ninel" (de Constantin Popescu) si "Blue Spring" (de Andreea Cristina Bortun).

Tot la Short Film Corner participa la liber si alte scurtmetraje romanesti, printre care si intens mediatizatul "Tibi", semnat de liceanul Dan Iliuta.

In acelasi timp cu Festivalul de la Cannes are loc si ultima sesiune a atelierului european Scripteast, iar premiul acestuia, care poarta numele lui Krzysztof Kieslowski, va fi anuntat in timpul festivalului. In acest an, la Scripteast au participat doua proiecte de lungmetraj romanesti, "Glebe" de Ioan Antoci (care a castigat acum cativa ani cu scenariul la "Cainele japonez") si "Marita" de Cristi Iftime si Anca Buja.

Pentru ca fiecare film vine cu mai multi oameni din echipa (numai la "Un etaj mai jos" vin 20 de persoane), e de asteptat sa auzi vorbindu-se romaneste din metru-n metru.

Corneliu Porumboiu: "La Cannes e o atmosfera buna, la marginea marii, in mai - e o senzatie de inceput"

Reporter: Cum crezi ca ar fi evoluat cariera ta daca "A fost sau n-a fost?" n-ar fi fost selectionat/premiat la Cannes in 2006?

Corneliu Porumboiu: Probabil mai greu. Selectia era deja importanta, nu neaparat premiul. Evident ca prin selectie si premiu filmul a avut vizibilitate mare, mai ales in Franta, iar asta m-a ajutat ulterior sa produc "Politist, adjectiv".

Rep: Ce e propriu Cannes-ului?

C.P.: Se intampla intr-un oras mic, simti ca toata lumea care este acolo are legatura cu festivalul, iti da cumva senzatia ca cinemaul este foarte important. E o atmosfera buna, la marginea marii, in mai - e o senzatie de inceput. In plus, vezi foarte multi oameni din industrie si discuti cu ei despre filme.

Rep: Cat de mult te-a suparat faptul ca in 2013 "Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism" a fost refuzat la Cannes?

C.P.: Atunci am fost dezamagit si nervos. Cred ca e filmul care poate avea cea mai mare nevoie sa fie sustinut de un festival. Pe de alta parte, stiu ca nu pot fi in permanenta la Cannes. S-a intamplat cu "Metabolism" si se va mai intampla si cu alte filme pe care le voi face. Intr-un fel, e normal.

Rep: Esti dezamagit ca nu ai fost luat in Competitia Oficiala? Ce filme din Un Certain Regard ti se par o concurenta serioasa?

C.P.: Nu sunt dezamagit. Ma intereseaza ca filmul meu sa fie vazut si distribuit in cat mai multe tari. In legatura cu celelalte filme din Un Certain Regard nu pot sa spun nimic. Nu le-am vazut si nu-mi permit sa-mi dau cu parerea. Pot spune, in schimb, ca sunt aici cativa regizori ale caror filme anterioare mi-au placut foarte mult cum ar fi Apichatpong Weerasethakul.

Trailer "Comoara":

Rep: Evoluand de la un film la altul, cat de mult te deranjeaza sa se spuna ca cel mai nou film al tau, "Comoara" seamana cu primul?

C.P.:Depinde cine o spune.

Rep: Intoarcerea ta la comedie a fost planuita?

C.P.: La inceput am vrut sa fac un documentar. Un prieten actor mi-a povestit ca in satul strabunicilor sai exista legenda ca acestia si-ar fi ingropat averea inainte de venirea comunistilor la putere. Am plecat impreuna cu o echipa de filmare si un specialist cu un detector de metale sa cautam comoara. N-am gasit-o, asa ca m-am hotarat sa fac un film de fictiune.

Rep: Faptul ca ai facut "Comoara" dupa eseul "Al doilea joc" ti-a modificat in vreun fel conceptia regizorala?

C.P.: Nu simt asta. "Al doilea joc" e un altfel de proiect si mi l-am asumat ca atare. E un film prin care, facandu-l, am realizat foarte multe lucruri despre mine. Pentru mine e un film foarte important.

Rep: De ce "Comoara" va avea premiera nationala imediat dupa Cannes?

C.P.: Pentru ca in aceasta perioada vom beneficia de expunerea pe care ne-o da selectia la Cannes. Filmul e "proaspat", iar publicul cred ca-i mai curios sa-l vada acum decat in septembrie.

Rep: E admirabil felul in care reusesti sa-ti pastrezi integritatea artistica nefacand compromisuri nici macar pentru public. Exista vreun pret pentru asta?

C.P.: Cand fac un film, il fac pentru un anumit gen de public. Daca e un film mai radical, atunci incerc sa ajung la publicul care-i interesat de un astfel de film. Cred ca noi ne comparam mult prea repede cu filmele americane si cu cifrele pe care acestea le fac in salile de cinema fara a avea stiinta, sensibilitatea si mijloacele de marketing pe care aceste le au. Mai pe scurt, comparam mere cu pere. Eu cred ca am un public numeros in tara, dar nu ma pricep cum poate fi acesta readus in sali. Pana la urma incerc sa fac ce stiu mai bine - sa scriu scenarii si sa le regizez.

Multumiri Ileana Cecanu/Freealize pentru facilitarea interviului. Pana la sfarsitul festivalului cititi pe HotNews.ro traditionalele corespondente speciale de la Cannes cu pareri la cald despre filme, interviuri si barfe.