A dansat cu Judy Garland, a fost casatorit cu Ava Gardner si a jucat in peste 250 de filme. Actorul american Mickey Rooney, care a urcat pe scena pentru prima oara la varsta de 17 luni, va ramane pentru totdeauna copilul-star al Hollywoodului, scrie AFP.

Mickey RooneyFoto: Captura YouTube

Alaturi de celebrul soarece din desenele animate, "suntem cei mai celebri Mickey din lume", glumea el, sustinand ca Walt Disney isi numise personajul in cinstea sa.

Mic de inaltime - avea doar 1,57 metri - roscat si cu figura rotunda, Mickey Rooney, pe numele sau real Joseph Yule, a vazut lumina zilei in 23 septembrie 1920 in cartierul Brooklyn, New York.

Parintii sai, Joe Yule si Nell Carter, care se vor desparti repede, erau actori de vodevil. Fiul lor debuteaza pe scena alaturi de ei, la doar 17 luni, imbracat in smoking si mestecand un trabuc din cauciuc.

Devine in 1927 un star al cinematografului mut incarnand timp de 8 ani un personaj comic ce a devenit foarte popular, Mickey Mc Guire, de la care isi ia si numele.

Dar cu filmul "Andy Hardy" - si cele 14 urmari filmate intre 1937 si 1944, prefigurand serialele televizate - se impune drept idol al Americii. In 1938, primeste un premiu Oscar special pentru "contributia sa semnificativa la incarnarea pe ecran a spiritului tineretii".

A format cu Judy Garland unul dintre cuplurile mitice ale Hollywoodului.

Opt casatorii si sase divorturi

Cariera actorului, care practic nu a parasit scena si platoul de filmare timp de noua decenii, intra in declin dupa al doilea Razboi Mondial.

In 1983 primeste un premiu Oscar pentru intreaga sa cariera, in care a fost si regizor, producator, scenarist si compozitor. Atunci, Mickey Rooney nu si-a ascuns o anumita amaraciune. "Hollywoodul nu mai exista. Nu mai este decat un mare panou, acolo sus, pe deal (...) In vremea mea, erau cel putin 55 de mari staruri. Unde sunt starurile acum? Nu mai exista John Wayne, Spencer Tracy sau James Cagney. Din marea epoca, am ramas doar eu ...".

A jucat pana aproape de moarte. In ultimii ani, a aparut in "Noaptea la muzeu" (2006) cu Ben Stiller sau in "Muppets" (2011).

In afara platoului, a avut o viata sentimentala agitata. Opt casatorii, sase divorturi, o sotie gasita moarta in pat alaturi de amant, noua copii. "Casatoriti-va dimineata devreme. Daca nu merge, macar nu ati pierdut o zi intreaga", glumea el.

Prima sa sotie este Ava Gardner, starleta debutanta in 1942, in momentul casatoriei, care nu va dura decat sase luni. "Era imposibil de trait cu ea", spunea actorul.

Dar divorturile succesive il costa scump. Plin de datorii, isi declara falimentul personal in 1962. Traia din 1978 cu a opta sa sotie, Jan Chamberlin.