Scurtmetrajul "Si viii plang"/ "Os Vivos Tambem Choram" / "The Living Cry Too", regizat de Basil da Cunha a fost desemnat marele castigator al celei de-a saptea editii a Festivalului International de Film NexT. Juriul format din Chris Tidman, Roar Skau Olsen, Michele Driguez, Herve Le Phuez si Radu Jude a decis acordarea Trofeului pentru scurtmetrajul portughez "pentru maiestria cu care acest film prezinta o fictiune dramatica filtrata prin lentila documentarului, transformand realitatea oamenilor si locurilor intr-o experienta metafizica".

NexT 2013Foto: Festivalul de film NexT

Premiul pentru cel mai bun film, in valoare de 2000 de euro a fost oferit de ArCub. In plus, CineLabs Romania a oferit filmului "Si viii plang" servicii digitale de post-productie in valoare de 2000 de dolari.

Cea de-a VII-a editie a celui mai important festival de scurt si mediu metraj din Romania, NexT, si-a desemnat sambata seara castigatorii. Ceremonia de inchidere a avut loc la Cinema Studio din centrul Capitalei, in prezenta a peste 400 de invitati, printre ei numarandu-se : actorul Vlad Ivanov, actritele Ilinca Goia, Ada Condeescu si Ioana Flora, regizorul Catalin Mitulescu si criticul de film Irina Margareta Nistor.

La gala de inchidere, premiul "Cristian Nemescu" pentru Cea mai buna regie i-a fost acordat regizorului spaniol Chema Garcia Ibarra, realizatorul filmului "Mister" / "Misterio". Cineastul a fost desemnat castigator "pentru felul in care prezinta un punct de vedere specific asupra vietii, folosind in mod eficient constrangerile formatului de scurtmetraj si pentru folosirea exceptionala a umorului si suprarealismului."

Premiul "Andrei Toncu" pentru Cea mai buna coloana sonora a fost acordat sound designer-ului Ioan Filip, pentru filmul "Treizeci". Juratii au motivat alegerea facuta, declarand ca distinctia a fost acordata "pentru felul in care foloseste sunetele pentru a elabora povestea si a o face mai consistenta si mai tangibila si pentru felul frumos in care muzica diegetica este transformata in muzica de film."

Premiile de regie si sound design, in valoare de 1000 de euro fiecare, au fost oferite de ArCub.

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj romanesc din competitia NexT 2013 a fost castigat de filmul "Betoniera", in regia lui Liviu Sandulescu si produs de Mandragora. Distinctia i-a fost acordata "pentru felul in care transforma o situatie marunta si ridicola din viata reala intr-o poveste relevanta pentru conditia umana in epoca moderna." Premiul consta intr-un cec de 1000 de euro, oferit de postul de televiziune ShortsTV si servicii de post-productie in valoare de 3500 euro, oferite de Abis Studio.

Mentiunea speciala a Juriului a fost acordata filmului britanic "Noapte buna"/ "Good Night", realizat de Muriel D'Ansembourg, "pentru performanta deosebita a intregii distributii".

Premiul publicului pentru Film romanesc a fost castigat de scurtmetrajul realizat de Adrian Silisteanu, "Santul" si consta in doua saptamani de promovare intensiva pe fatada media Cocor. Premiul publicului pentru Film strain a fost acordat lui "Kaiser & Konig", realizat de Timon Mondersohn. Castigatorul din Germania a primit din partea Sony o camera video Sony HDR-AS15 Action Cam.

Andrei Luca a castigat un loc in Juriul Tanar "Emile Cantillon" al celei de-a 28-a editii a Festivalului International de Film Francofon de la Namur (27 septembrie - 4 octombrie 2013). Cronica realizata de tanarul student la UNATC pentru filmul "Toata lumea din familia noastra" in cadrul concursului de critica de film, organizat de Festivalul NexT si partenerul sau, Namur IFF a fost desemnata castigatoare sambata seara. Juriul acestui concurs a fost format din Dana Duma, Ileana Birsan si Razvan Penescu.

Publicul poate revedea filmele castigatoare la NexT 2013 duminica, 14 aprilie, la Cinema Studio, incepand cu ora 20:00.