Mandragora Movies anuntă selectionarea filmului “Diaz – Don’t Clean Up This Blood” – regia Daniele Vicari – în cadrul sectiunii Panorama Dokumente la cea de-a 62-a editie a Festivalului de Film de la Berlin 2012, ocazie cu care va avea loc si premiera internatională în sala principală de proiectie a festivalului, Friedrichstadt-Palast, duminică 12 februarie 2012, la ora 18.00.

Filmul produs de Bobby Păunescu, Domenico Procacci si Jean Labadie a avut la bază un scenariu scris de Daniele Vicari si Laura Paolucci, iar din distributia lui fac parte Jennifer Ulrich, Monica Bîrlădeanu, Claudio Santamaria, Elio Germano, Alessandro Roja si Cosmin Selesi, informeaza comunicatul companiei de productie.

“Diaz – Don’t Clean Up This Blood” prezintă evenimentele din ultima zi a Summitului G8 desfăsurat la Genova, când mai mult de 300 de agenti ai fortelor de ordine au dat buzna în incinta scolii “Diaz”. Erau condusi de Unitatea 7 urmată de agentii Digos si unitatea mobilă în timp ce Carabinierii au încercuit clădirea. A fost numită “noaptea voluntarilor” datorită prezentei masive a celei mai mari părti a unitătilor fortelor de ordine. În ceea ce comandorul Fournier descria ca fiind un “măcel mexican”, 93 de oameni au fost bătuti si arestati în ciuda faptului că nu au opus nici un fel de rezistentă. Cei mai multi dintre ei erau tineri si jurnalisti străini care dormeau în momentul acela, fiind cazati in scoală.

Raportul politiei se referea la o “perchezitie” pentru că suspectau prezenta activittilor blocului negru în clădirea scolii. Purtătoarea de cuvânt a politiei va spune mai târziu în conferinta de presă că 63 de certificate medicale completate de Politia Judiciară făceau referire la afectiuni anterioare. Multi dintre pretinsii activisti ai blocului negru descoperiti în spital fuseseră arestati pentru intentie de conspiratie, deteriorarea si jefuirea clădirilor, opunerea de rezistenta la arest, posesie ilegală de arme.

După ce au fost bătuti în clădirea scolii si supusi unor suferinte în spital, cincizeci din cei arestati au trecut printr-o tortură îngrozitoare în barăcile din lagărul de concentrare din Bolzaneto. “Prizonierii” au fost trimisi acasă în tările lor abia câteva zile mai târziu, fiind acuzati de terorism.

Amnesty International a catalogat evenimentul drept “Cea mai gravă încălcare a drepturilor omului dintr-o tară vestică după al doilea război mondial”.

Filmările au debutat anul trecut la Bucuresti pe 25 iunie si au durat 12 săptămâni. Pentru filmarea conflictelor stradale s-a construit un decor de 18.000 mp în centrul capitalei reprezentând replica străzii Cesare Batisti din Genova, pe care se afla si scoala Diaz. Ultimele 3 săptămâni de filmare s-au desfăsurat în Italia.

În lungmetrajul coprodus de Mandragora Movies, Fandango si Le Pacte au jucat peste 100 de actori din care 51 români si un număr impresionant de figuranti - peste 6.500, si au fost aduse din Italia 20 de masini de politie.

Premiera filmului în România va avea loc în cursul anului 2012.

Mandragora Movies, compania de productie cinematografică înfiintată în anul 2005, are in portofoliu proiecte importante precum: “Francesca” – regia Bobby Păunescu (2009) cu Monica Bîrlădeanu in rolul principal, “Diaz” – regia Daniele Vicari (2012), “Closer to the moon” – regia Nae Caranfil (2012), cu Vera Farmiga, Mark Strong si Harry Lloyd, “Itaker” – regia Toni Trupia (2012), cu Francesco Scianna, Monica Bîrlădeanu si Michele Placido.

In prezent compania are în dezvoltare filmele “The Beatles” în regia lui Andrei Ujică, “Gioconda” în regia lui Bobby Păunescu si “Samarkand” în regia lui Greg Williams.