"Nu l-am intrebat daca-i place. Ca sa fiu sincer, sper sa nu-i placa", ii spune un tata roman care-si vinde fiul de 14 ani pedofililor din Milano lui Liviu Tipurita in acest curajos documentar de investigatie produs de BBC Channel 4 in 2003 si care n-a mai fost pana acum aratat in Romania pentru a nu le dauna minorilor care au acceptat sa fie filmati.

"Comertul sexual cu copii"Foto: Astra Film

Tatal cu pricina isi facea veacul noaptea intr-un parc din Milano. Ziua, baiatul sau era trimis la cersit prin oras, noaptea se prostitua. Liviu Tipurita, cineast nascut in Sibiu si stabilit de 10 ani in Marea Britanie, filmeaza in mare parte cu camera ascunsa, direct in inima realitatii.

Asa face acum cu tatal proxenet care ii explica cu cel mai natural aer din lume ca ii va lua numarul de masina in caz ca ii face ceva rau baiatului, asa cum a facut un alt client care l-a drogat si amenintat cu arma.

Actiunea filmului incepe insa la Bucuresti, unde Tipurita - care a fost de-a lungul timpului preocupat de soarta minorilor romani care se prostitueaza pentru a supravietui - il reintalneste la Piata Universitatii pe Laurentiu, un copil al strazii in varsta de 15 ani care se prostitueaza de la 12 ani si caruia un turist german tocmai i-a facut pasaport ca sa poata pleca la munca in Vest.

Realitatea e infatisata fara niciun fel de compromisuri ori de false pudori. Narata la persoana intai, calatoria lui Liviu Tipurita (care semneaza filmul alaturi de Andrew Smith) urmeaza cursul firesc al investigatiei pentru a afla identitatea strainilor care beneficiaza de si exploateaza serviciile sexuale ale minorilor romani.

Prin Laurentiu, pe care viata dusa l-a impins sa-si dea foc si aproape sa moara, si prin ceilalti baieti si fete care au acceptat sa fie filmati, Liviu Tipurita descopera pas cu pas identitatea unui cetatean britanic, Tom Peters, care locuia la Bucuresti si racola minori pe care, dupa ce ii incerca singur, ii vindea prin intermediul unui site.

Tom Peters, aflam chiar din gura lui dintr-o discutie aiuritoare filmata cu camera ascunsa de celalalt co-regizor al filmului, Andrew Smith (care s-a dat drept client pentru a intra in legatura cu el), a venit in Romania ca voluntar intr-un orfelinat.

Andrew Smith afla de la un adolescent filmat tot cu camera ascunsa si la care ajunge prin intermediul lui Tom Peters, ca englezul a reusit sa-i faca pasaport dandu-i mamei acestuia bani pentru mancare si caldura.

Daca vreti sa aveti imaginea monstrului perfect, trebuie sa vedeti filmul. Mizand pe comuniunea de interese cu pretinsul client conational, Peters e sincer cu totul. "Catalin e ca un fiu pentru mine. N-ar trebui sa ma culc cu el, stiu, dar ce sa fac?

Sunt si eu om", spune pedofilul cincuagenar despre unul dintre minori. Baietii il scapa de cateva ori din mana politiei, dar el paraseste definitiv Romania in timpul productiei filmului.

Dupa proiectie, in cadrul unui Q &A desfasurat pe Skype, deoarece Liviu Tipurita a fost retinut de gripa in Marea Britanie, am aflat ca Tom Peters a parasit Romania dupa o intelegere cu politia, careia i-ar fi dat cateva mii de dolari, plus promisiunea ca nu se va mai reintoarce niciodata.

Filmat in decursul a 15 luni, "Comertul sexual cu copii"/"Cutting Edge: The Child Sex Trade" a schimbat legea in Marea Britanie, a spus Liviu Tipurita. Pana acum, cetatenii britanici nu puteau fi pedepsiti in Marea Britanie pentru o infractiune savarsita in alta tara, dar filmul a avut un atat de mare impact incat acum pedofilii pot fi pedepsiti acasa pentru ce au facut peste granita.

Pe baza documentatiei pe care Liviu Tipurita si Andrew Smith au pus-o la dispozitia politiei britanice, Tom Peters a fost arestat cu patru zile inainte ca filmul sa aiba premiera pe BBC Channel 4.

Dupa ce filmul a fost aratat si in Italia, a mai spus Liviu Tipurita via Skype, politia din Milano a curatat zona respectiva si a iluminat parcul. (In film, o masina a politiei il urmareste la un moment dat pe Tipurita, dupa ce acesta statuse de vorba cu niste minori pe marginea drumului. "Nu-i interesa comertul sexual cu minori, doar imigrantii ilegali", suna alb comentariul regizorului).

"Comertul sexual cu copii" n-a mai fost aratat pana acum in Romania tocmai pentru ca Channel 4 a vrut sa-i protejeze pe copiii care si-au dat acceptul sa fie filmati si care, la 19-20 de ani cati au acum, inca sunt pe strazi - cu exceptia lui Laurentiu care, spune Tipurita, e inchis pentru viol. Minorii au vrut, insa, ca filmul sa fie aratat in Romania.

Multi dintre cei care au vazut "Comertul sexual cu copii" in lumea intreaga au spus ca este cel mai trist film pe care l-au vazut vreodata. Cat despre posibilitatea reintegrarii acestor tineri, ea e imposibila - mai spune co-regizorul roman al filmului, amintind cazul unei femei din Australia care, vazand filmul, a venit la Bucuresti decisa sa-l salveze pe Laurentiu.

I-a inchiriat un apartament, a stat cu el trei luni, a platit un psiholog care sa-l consilieze timp de un an, dar cand ea a plecat, Laurentiu si prietenii lui au distrus apartamentul si tot in strada au ajuns.

Ecoul acestui documentar a ajuns si in Statele Unite, iar Liviu Tipurita a fost invitat la talk-show-ul lui Oprah Winfrey:

Celelalte documentare si documetare TV semnate de Liviu Tipurita sunt: "The Terror Suspect's Dad" (2005), "Britain's Streets of Vice: Behind Closed Doors" (2005), "Conning the Conmen" (2007), "Shoplifters Caught on Camera" (2007), "Rogue Restaurants" (2008), "Gypsy Child Thieves" (2009) si "Panorama - Britain's Child Beggars Special" (2011).

Cea de-a XI-a editie ASTRA Film Fest ia sfarsit la Sibiu duminica, 30 octombrie, dar premiile se anunta in 29 octombrie.