911 Ce patesti daca suni la 112 fara un motiv intemeiatIn Romania, fix nimic. Teoretic, apelurile la 112 din categoria "glume, distractie, ce misto!", deci neintemeiate, sint ilegale si se pedepsesc prin lege. Practic, asta se intimpla oriunde in alta parte, mai putin la noi. Ma uitam chiar zilele trecute pe Discovery ID. Postul TV difuzeaza o emisiune in care prezinta cazuri cu care s-au confruntat cei de la Urgentele americanilor, scrie Alex Mihaileanu pe blogul Subiectiv.

Spre deosebire de România, în Statele Unite, cînd cineva cere să vină un poliţist, poliţistul va veni la uşă. Reguli pe care ei le respectă cu stricteţe. Cineva sună că e muzica prea tare la o vecină, vin doi poliţişti, o atenţionează şi pleacă. Tanti era beată mangă la ora 10 dimineaţa. După vreo 10-15 minute, sună la 911 să ceară numărul de telefon al unuia dintre poliţişti, că i-a plăcut de el. Inventează o urgenţă, poliţiştii se întorc la ea acasă şi o arestează pentru apelarea serviciului de urgenţe fără motiv întemeiat.

Cazuri de acest gen sînt cu nemiluita la ei. Oameni care sună la 911 ca să reclame că nu li s-au adus hamburgerii în mai puţin de două minute. Sau cazuri în care, într-un cuplu, ea sună la poliţie să-şi denunţe soţul că i-ar fi furat berea din faţă. Cazurile de genul acesta sînt tratate foarte strict. Procedurile funcţionează, nesimţiţii sînt arestaţi, bagă nişte zile de puşcărie, plătesc nişte amenzi, iar a doua oară nu se mai întîmplă.

Mi-aduc aminte din vremurile în care scriam pe Sănătate. Fetele de la Ambulanţă erau sunate zi şi noapte de diverşi care se plictiseau şi simţeau nevoia să-şi povestească vieţile cuiva. Au păţit vreodată ceva? Nu. Aţi auzit, pînă în prezent, de cazuri în care cei care au sunat la 112 fără un motiv întemeiat să fie săltaţi de poliţie? Nici atît. Serios, acum, cînd vom începe şi noi să ne transformăm într-o societate normală?

PS: Dacă aveţi statistici despre apelurile false la 112, chiar vă rog să le împărtăşiţi.

Comenteaza peblogul Subiectiv.