Presedintele Traian Basescu a afirmat, marti, in mesajul sau cu prilejul comemorarii a 70 de ani de la Pogromul de la Iasi, ca sub conducerea sa statul a combatut in mod constant manifestarile antisemite si xenofobe.

"Societatea romaneasca nu mai este una la rascruce. Romania este o tara europeana si isi asuma toate obligatiile care deriva din acest statut. Din anul 2005, unul dintre obiectivele mele majore a fost acela de a dezvolta sentimentul responsabilitatii, atat prin acceptarea vinii pentru greselile din trecut, cat si prin garantarea faptului ca in Romania, niciodata ura nu va mai fi o politica de stat. Sub conducerea mea statul a combatut in mod constant manifestarile antisemite si xenofobe. In ultimii ani ne-am straduit ca in scolile si universitatile din Romania subiectul Holocaustului sa fie predat, sa fie discutat si inteles, sa fie prezent. Tanara generatie reprezinta viitorul acestei tari", se arata in mesajul presedintelui.

"Pogromul de la Iasi, din 27-29 iunie 1941, reprezinta una dintre cele mai tragice pagini din istoria evreilor din Romania. Actiunile de distrugere fizica a evreilor din Iasi s-au desfasurat la ordinul expres al lui Ion Antonescu, secondat de autoritatile publice locale. La 29 iunie 1941, Mihai Antonescu a ordonat deportarea tuturor evreilor din Iasi, inclusiv a femeilor si copiilor, in drum spre gara evreii supravietuitori fiind batuti si umiliti.

Pogromul de la Iasi, ca si tragedia Holocaustului in ansamblul sau, reprezinta un capitol cutremurator al istoriei Romaniei punandu-ne pe toti in fata nevoii de a ne asuma responsabilitatea pentru gravele erori din trecut. Avem datoria de a ne aduce aminte de suferinta concetatenilor nostri, evrei sau romi, de sacrificiul lor, cinstindu-le memoria. Comemorarea celor care au pierit in conditii atat de tragice este expresia responsabilitatii si maturitatii noastre", mai spune seful statului in mesaj.

Presedintele Basescu a subliniat ca a reusit acest lucru cu sprijinul unor institutii precum Memorialul Yad Vashem de la Ierusalim sau Muzeul Holocaustului de la Washington. El a afirmat ca atat ca oameni politici responsabili, cat si ca cetateni ai Romaniei si ai Europei, avem datoria de a nu mai lasa niciodata antisemitismul si xenofobia sa distruga vieti, destine sau tari.

"Avem in Romania o zi de comemorare a Holocaustului, 9 octombrie, avem Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania 'Elie Wiesel', avem manuale despre istoria evreilor sau programe de cercetare stiintifica. In data de 8 octombrie 2009, ca urmare a recomandarilor Comisiei internationale pentru studierea Holocaustului din Romania si a sprijinului dat de catre Guvernul Romaniei, am inaugurat, la Bucuresti, Memorialul Holocaustului. Ne-am asumat astfel datoria de a transmite generatiilor viitoare atat adevarul despre trecut, cat si responsabilitatile pentru viitor. Impreuna trebuie sa garantam ca astfel de atrocitati nu se vor mai petrece niciodata pe teritoriul tarii noastre", se mai arata in comunicat.

Traian Basescu a declarat miercuri seara, la B1 TV, ca "abdicarea regelui Mihai a fost un act de tradare a interesului national".

"Vedeti, noi inca nu ne asezam corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toti si pentru istorie, Antonescu ramane responsabil de Holocaust impotriva evreilor si a tiganilor, ducerea lor in Transnistria, nu stiu ce. Nimeni nu spune ca statul roman avea un sef de stat atunci. Asta (maresalul Antonescu, n.red.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dam averi, iar pe altii ii consideram criminali de razboi - seful de stat si prim-ministru. Doar pentru ca unul a fost sluga la rusi si a lasat tara prin abdicare il iertam, de toate pacatele?", a sustinut Traian Basescu.