Romania marcheaza, duminica, 26 iunie, Ziua Drapelului National, circulatia fiind inchisa in Capitala, in fata Cercului Militar National, in jurul orei zece. La ceremoniile din Bucuresti participa presedintele Traian Basescu si ministrul Apararii, Gabriel Oprea.

"Adesea, daca mergi pe strada, vezi oameni care trec pe langa tricolor ca pe langa un stalp de iluminat. Este proba faptului ca am uitat sa avem in viata de zi cu zi valorile noastre", a spus Traian Basescu.

"Suntem intr-un moment de cumpana in care solidaritatea e singura solutie prin care putem sa trece momentele dificile ce ni le rezerva viitorul", a adaugat seful statului.

Drapelul National a fost decretat pentru prima oara ca simbol national de Guvernul revolutionar provizoriu din Tara Romaneasca la 14/26 iunie 1848, avand inscrisa pe el deviza 'Dreptate, Fratie', relateaza Agerpres.

Presedintele Basescu a declarat ca "tricolorul simbolizeaza toata evolutia statului roman": "Pana la urma tricolorul e definitia noastra. In trricolor regasim pamantul tarii, in tricolor gasim istoria noastra si viitorul nostru, gasim reprezentata fiecare casa, fiecare familie, fiecare bunic, fiecare copil si viitorul fiecaruia dintre ei".

Traian Basescu a adaugat ca Romania se afla astazi "intr-un moment in care nu parem a intelege ca avem nevoie de solidaritate mai mult decat oricand: "Istoria moderna a Romaniei consemneaza momente sublime de solidaritate iar azi este din nou un astfel de moment, in care lumea se indreapta spre o perioada in care nu stie exact ce se va intampla si cum vor evolua lucrurile".

"La multi ani, tricolor, la multi ani, romani", a incheiat el.

Drapelul national nu a suferit transformari majore de-a lungul istoriei. Doar distributia culorilor (in materie de proportie si pozitie) s-a schimbat intr-o anumita masura, fiind egalizata dupa Revolutia de la 1848, cand, sub impactul spiritului revolutionar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel national steagul standard cu trei culori.

Documente sigilografice atesta faptul ca in unele epoci istorice drapelul romanesc avea cele trei culori dispuse orizontal, cu rosul in partea superioara, galbenul in mijloc si albastrul la baza. De asemenea, proportia culorilor nu a fost aceeasi cu cea de acum (33% pentru fiecare culoare). Cele trei culori pot fi identificate pe steaguri datand din vremea lui Mihai Viteazul si chiar Stefan cel Mare.

In contextul revolutionar al anului 1848, cu arborarea noilor drapele tricolore ca simboluri ale unor state nationale, si revolutionarii romani, aflati la Paris la izbucnirea revolutiei, vor arbora drapelul albastru, galben, rosu, cu albastru la hampa. Asa va fi si consfintit ca Drapel National prin Decretul nr. 1 din 14/26 al Guvernului provizoriu de la Bucuresti.

Guvernul provizoriu hotara ca 'Steagul national va avea trei culori - albastru, galben si rosu'. Deviza romana, care va fi scrisa atat pe steaguri, cat si pe monumentele si decretele publice, se va compune din aceste doua cuvinte 'Dreptate, Fratie'. Drapelul National tricolor, rosu-galben-albastru, astfel decretat la 14/26 iunie 1848, a fost sfintit a doua zi in cadrul marii adunari nationale de pe Campul Filaretului, numit de atunci inainte Campia Libertatii.

La 13 iulie 1848, prin Decretul 252, Guvernul revolutionar a stabilit ca dispunerea culorilor tricolorului sa fie de la lance astfel: albastru inchis, galben deschis si rosu carmin. S-a dispus totodata confectionarea de steaguri nationale care sa fie arborate in toate localitatile. Din pacate, se mai pastreaza doar foarte putine, cum este piesa expusa la Muzeul National de Istorie a Romaniei si care a apartinut Garzii orasenesti din Slatina.