Ordonanta de Urgenta 1/2011 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala a fost adoptata marti de Camera Deputatilor in forma promovata de Guvern, cu 168 de voturi favorabile, 116 impotriva si sapte abtineri, dupa ce niciun amendament la acest act normativ nu a fost acceptat, relateaza Agerpres.

In timpul dezbaterilor de articole, PNL a anuntat ca Opozitia va contesta actul normativ la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).

"Opozitia va contesta la CCR aceasta lege injusta si neconstitutionala. (...) Se incalca principiul neretroactivitatii", a argumentat liberalul George Scutaru.

Reprezentantul Guvernului la dezbateri a sustinut ca prin Ordonanta 1/2011 90,2% din pensiile militarilor au crescut si ca nicio pensie sub 3.000 de lei nu a fost diminuata. In plus, acesta a aratat ca actul normativ respecta principiul contributivitatii.

In schimb, deputatii Opozitiei au criticat proiectul de lege pentru aprobarea OUG 1/2011, solicitand adoptarea amendamentelor propuse in Comisia de aparare.

PDL nu a luat cuvantul la dezbaterile generale pe acest act normativ. Democrat-liberalul Eugen Badalan a cerut, in contextul discutiilor de articole, revenirea la dezbaterile generale pentru ca grupul sau sa-si spuna punctul de vedere pe acest subiect. Insa, presedintele de sedinta, Ioan Oltean, nu a luat in considerare aceasta solicitare.

Toate amendamentele sustinute de deputati la acest proiect de lege au fost respinse.

La dezbaterile pe acest act normativ, Opozitia a cerut retrimiterea la comisie, dar si o pauza de consultari.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat in 23 martie, Camera Deputatilor fiind for decizional.

Actul normativ are ca obiect de reglementare stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, in sensul prelungirii pana la 31 decembrie 2011 a termenului in care sa fie identificate actele necesare recalcularii pensiilor. Proiectul prevede ca obligatia identificarii si transmiterii actelor necesare revine institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala. De asemenea, se prevede ca pentru pensiile pentru care nu au putut fi identificate veniturile lunare realizate se va utiliza cuantumul soldei de grad si al soldei de functie minime corespunzatoare gradului militar detinut.