Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a pledat luni, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) al UE de la Luxemburg, unde s-au adoptat concluzii privind revizuirea strategica a Politicii Europene de Vecinatate (PEV)), pentru mentinerea unei abordari echilibrate intre vecinatatea de Est si cea de Sud ale UE, evidentiaza un comunicat de al MAE, citat de Agerpres.

Astfel, Bogdan Aurescu a afirmat ca evolutiile recente din Sudul Mediteranei si situatia in schimbare de acolo reclama o atentie sporita, dar in acelasi timp a insistat pentru mentinerea unei abordari echilibrate intre cele doua vecinatati ale Uniunii. In acest context, a subliniat importanta regiunii Marii Negre, ca spatiu de legatura intre Vecinatatea Estica si cea Sudica. In argumentarea pozitiei Romaniei, Bogdan Aurescu a aratat ca 'vecinii sudici au pornit pe un drum al transformarii si reformelor pe care partenerii nostri estici l-au inceput, in marea lor majoritate, cu mult timp in urma'.

'Mai sunt inca angajamente de indeplinit, dar afirmarea unei perspective europene pentru statele din Parteneriatul Estic va intari aceste aspiratii si hotararea lor de a avansa pe calea reformelor', a spus Aurescu. In acest context, el a relevat evaluarea pozitiva a procesului de negociere pentru acordurile aprofundate de liber schimb cu unele tari din Europa de Est, evidentiind in acest sens 'actiunile hotarate si de substanta luate de guvernul din Republica Moldova in domeniul reformelor' si progresele inregistrate in implementarea Planului de actiune pentru liberalizarea vizelor.

La propunerea Romaniei, acceptata de celelalte state membre, in Concluziile Consiliului a fost introdusa o referire expresa la salutarea adoptarii astazi, 20 iunie, a directivelor de negociere pentru Acordul de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator cu Republica Moldova', evidentiaza sursa citata.