Pasajul Basarab prin ochii unui sofer - Cum s-a circulat pe Pasaj pe cele doua sensuri
Reporterii HotNews.ro au testat la primele ore ale diminetii circulatia pe pasajul proaspat inaugurat.
Am urcat dealul Cotroceniului pe Soseaua Cotroceni dupa care am facut la dreapta pe Soseaua Grozavesti care era aproape goala. Desi ne asteptam sa fie aglomeratie, pe pasaj trecea din cand in cand cate o masina. Era atat de liber incat am parcurs podul de la un cap la altul in mai putin de 5 minute (respectand viteza legala de 50 km/ora). Imediat ne-am dat seama insa ca tot orasul era liber. Copiii au luat vacanta de vineri, oamenii au inceput sa plece in concediu. In plus, multi soferi inca nu au aflat ca pot circula pe pod.
Chiar si asa, la coborare, pe Titulescu, era coada. Pana la iesirea pe Banu Manta am asteptat circa zece minute cu toate ca in intersectie era un politist care dirija circulatia dand prioritate celor care veneau de pe pod. Dupa care ne-am proptit in intersectia cu Titulescu unde coada se poate intinde pana la Pasajul Victoriei. Nici daca mergi spre Arcul de Triumf, lucrurile nu stau mai bine, Bulevardul Ion Mihalache varsandu-se in strada Turda, care in toate zilele lucratoare este blocata. Daca acum, cand circula cateva masini, se astepta atat de mult in aceasta zona, intrebarea este ce se va intampla cand pe pod vor circula toate cele 4.000 de masini pe ora (n.r. conform calculelor Primariei), care se vor propti in intersectiile mentionate mai sus. Din experienta Podului Grant, probabil coada va fi mai lunga decat pasajul.
In sens invers, dinspre Banu Manta spre Grozavesti, lucrurile stau ceva mai bine. Am parcurs distanta in 4 minute, iar la intersectia cu Iuliu Maniu, desi semaforul dureaza destul de mult (am asteptat circa 30 de secunde), am trecut destul de repede (la un singur verde). Atat Bulevardul Iuliu Maniu cat si Soseaua Grozavesti, sunt doua artere cu o capacitate de preluare a traficului mult mai mare decat cele doua artere din capatul nordic al Pasajului (Banu Manta si N. Titulescu).
Eugen Ionescu, inginer de trafic, spune ca era de asteptat sa apara probleme de genul acesta la capetele pasajului: "Trebuie reconfigurat ciclul de semaforizare de la Leu si reanalizata intersectia cu Titulescu si Banu Manta, schimbati timpii de semaforizare, geometria intersectiei. Iar in ceea ce priveste intrarea dinspre Leu, se face intr-un S destul de scurt. S-ar putea sa fie si aici probleme. Eu am spus asta in comisia de trafic, insa au spus ca nu pot face altfel pentru ca sunt niste retele, canale de vizitare, etc. Repet, capetele pasajului vor avea cele mai mari probleme daca nu se regandesc cele doua intersectii".

Cum s-a desfasurat traficul pe arterele din jurul Pasajului Basarab. Vezi punctele sensibile
Reporterii HotNews.ro au urmarit traficul si de pe langa pasaj pe principalele artere la orele de varf ale diminetii si la pranz.
Unul dintre punctele sensibile in traficul bucurestean este intersectia de la "Piata Leu", din dreptul Palatului Cotroceni. Daca pana nu demult in acea intersectie "intrau" trei mari drumuri (n.r. Bulevardul Iuliu Maniu, Bulevardul Geniului si Soseaua Cotroceni", odata cu deschiderea Pasajului Basarab, soseaua Grozavesti, cea care incarca si descarca pasajul in capatul sau sudic, a devenit o importanta sursa de trafic suplimentar pentru intersectia mai sus pomenita.
Cu toate acestea, la ora 09:00, pe Soseaua Grozavesti, coada de masini nu era prea mare. O masina care ajungea la coada la semafor, trecea de intersectie cam la al doilea ciclu de "verde". Pana la inaugurarea pasajului, semaforul de pe Soseaua Grozavesti avea un" timp de verde" de aproximativ 12 secunde. Luni dimineata, insa, timpul de verde era de 33 de secunde, iar masinile care veneau dinspre pasajul Basarab pe Soseaua Grozavesti nu apucau sa zaboveasca prea mult la coada. La un singur "verde" treceau aproximativ 35-40 de autovehicule.
Bulevardul Geniului - blocat de un semafor care tine verde 14 secunde
Cu totul alta este povestea pentru cei care ajungeau la intersectie pe Bulevardul Iuliu Maniu, dar mai ales pe Bulevardul Geniului. Daca pe Iuliu Maniu coada se intindea pana dincolo de intersectia de la Apaca, coada de pe bulevardul Geniului se intindea tocmai pana la Razoare pe o parte si pana la Academia Militara pe cealalta (n.r. pe Soseaua Panduri).
O cauza pentru aceasta coada este timpul de verde extrem de mic, doar 14 de secunde, care nu permitea decat unui numar aproximativ de maxim 20 de masini sa treaca de intersectie. Desi la fata locului era un echipaj al politiei rutiere care dirija traficul, nici acesta nu a putut ajuta prea mult soferii de pe bld. Geniului care au stat minute bune la coada.
Membrii echipajului de politie care dirija traficul in Piata Leu au declarat reporterilor HotNews.ro ca ar trebui schimbati timpii de verde si calculat diferenta in functie de momentul zilei, doar asa s-ar degreva traficul de pe Bld Iuliu Maniu si cel de pe Bld Geniului la orele diminetii.
"Ar trebui marit verdele pentru Iuliu Maniu si pentru Geniului si micsorat pentru Soseaua Grozavesti si Calea Cotroceni. Asta in prima parte a zilei, cam pana la ora 15:00 asa. Dupa ora asta ar trebui inversat, sa nu se faca cozi in partile celelalte. Ar trebui mariti timpii de verde pentru Cotroceni si pentru Soseaua Grozavesti ca vine lumea de pe pasaj. Vom anunta si noi mai departe si sper ca se vor face modificari", au precizat pentru reporterii HotNews.ro agentii de politie.
In partea cealalta de pasaj, cozi pe ambele sensuri ale bulevardului Nicolae Titulescu. Daca mai sus am povestit ca soferii care ajungeau de pe Pasaj pe Bulevardul Titulescu dadeau de o coada care se intindea pana sus pe pasaj, de coada la semafor au dat si soferii care veneau spre pasaj dinspre piata Victoriei pe bulevardul Nicolae Titulescu, la aceeasi intersectie cu Banu Manta. Coada se intindea (fragmentat, ce-i drept, din cauza semafoarelor de pe parcurs) pana in pasajul subteran de la Piata Victoriei.

La pranz: Cozi mai mici, cu o singura exceptie
Spre pranz, lucrurile s-au mai rezolvat. Coada de pe pasaj pana la intersectia cu Banu Manta devenind mult mai mica. O masina nu trebuia sa astepte mai mult de doua ori la semafor ca sa treaca de intersectie. La fel a fost si pentru firul de trafic ce venea pe N. Titulescu dinspre Piata Victoriei, coada micsorandu-se simtitor.
In partea cealalta de pasaj, la Piata Leu, la ora 12:00, pe Soseaua Grozavesti, cea pe care ajunge traficul de pe Pasajul Basarab, aproape nici nu mai exista coada la semafor.
Pe bulevardul Iuliu Maniu coada s-a micsorat si ea, in schimb pe bulevardul Geniului lucrurile au ramas nechimbate. O coada lunga pana la Razoare, pe 3 benzi de circulatie si cu un "timp de verde" la intersectia "Leu" tot de 14 secunde, la fel ca dimineata. Asta in timp ce pentru Soseaua Grozavesti, acolo unde practic nu exista coada, timpul de verde era de peste 30 de secunde. In plus, si echipajul de politie prezent dimineata nu mai era in intersectie pentru a dirija traficul.
Rampa care coboara de pe Pasaj pe Calea Giulesti - un punct de gatuire a traficului
Un alt punct sensibil este cel din dreptul rampei de coborare de pe pasajul Basarab pe Calea Giulesti. Soferii care vin pe sub pasaj dinspre Calea Plevnei intra pe Calea Giulesti pe doua benzi pe sens, insa de pe Pasajul Basarab coboara o rampa de descarcare direct pe banda intai. Astfel, soferii care vin de sub pasaj trebuie sa se incadreze toti pe banda a doua intr-o distanta de 20-30 de metri dupa intersectia de sub pod, iar acest lucru duce deja la unele momente de gatuire a traficului si ar putea provoca si incidente intre participantii la trafic.
Luni, traficul in acea zona nu a fost foarte aglomerat si lucrurile s-au desfasurat fara incidente majore, insa reporterii HotNews.ro au surprins si cateva momente in care unele masini, pentru a schimba banda, au "luat fata" autovehiculelor care circulau pe banda secunda si au gatuit circulatia pentru cateva momente, iar altele si-au continuat drumul de pe banda intai peste marcajul de trafic interzis.

Concluzii: Cum arata cifrele, care sunt posibilele cauze si ce s-ar putea face
Traficul pe Pasajul Basarab, in prima parte a zilei a fost unul mai redus decat s-a preconizat. Nu doar impresia masinilor putine pe care le-am vazut in trafic o spune asta, ci si datele de trafic de la Primarie.
Potrivit informatiilor oferite de Primaria Capitalei, in intervalul orar 06:00-12:00, pe Pasajul Basarab au trecut 22.005 masini. Dinspre Banu Manta si Nicolae Titulescu spre Piata Leu au traversat 7.730 de masini, in timp ce in sens invers au traversat aproape dublu, 14.275 de masini. In medie, cam 3.600 de masini pe ora.
Cifrele prezentate de Primarie vin sa explice si de ce s-a facut coada la intersectia Titulescu-Banu Manta. In acel sens s-ar fi deplasat un numar aproape dublu de masini fata de sens invers. Cu toate acestea, potrivit calculului de trafic realizat inaintea inaugurarii pasajului peste 4.000 de masini ar trebui sa traverseze pasajul pe ora, adica peste 24.000 in decurs de sase ore.
Pentru intervalul 6-12, interval destul de aglomerat dealtfel, au fost doar 22.000 de masini, fata de 24.000 cat ar fi calculul oficial si tot s-au produs cateva cozi.
Trebuie sa reamintim ca prima zi lucratoare in care Pasajul a fost testat de bucuresteni este si prima zi de vacanta pentru elevi. Deci un factor de aglomeratie in minus.
In plus, sezonul concediilor care a inceput de curand insemana si mai putini soferi in trafic. Desigur, nestiind exact cati sunt plecati si cand, putem doar sa speculam daca acest lucru afecteaza sau nu traficul rutier pe pasaj.
Mai merita precizat faptul ca nu toata lumea stie inca de pasaj si ca nu toata lumea si-a adaptat traseul zilnic luand in calcul pasajul. Astfel, ne putem astepta in perioada urmatoare ca volumul de trafic pe pasaj sa se mareasca simtitor.

De la inceput multe voci au spus despre Pasajul Basarab ca este un pasaj care nu duce nicaieri si care se infunda in intersectii. Cu toate acestea, Pasajul Basarab completeaza inelul principal de circulatie al Capitalei si, chiar si cu ambuteiajul de pe Titulescu sau Banu Manta, permite un acces mult mai rapid intre zona Piata Victoriei si cartierele Militari si Drumul Taberei.
In plus, despre orice pasaj urban se poate spune ca duce nicaieri daca nu este ajutat si de alte lucrari suplimentare de fluidizare si care sa asigure continuitatea traficului.
Ori in cazul de fata, vom putea vorbi de continuitate in traficul de pe Pasajul Basarab atunci cand se vor realiza si alte lucrari planificate ce vor prelua din trafic. Pasajul fara doar si poate scurteaza drumul pentru multi bucuresteni, dar mereu va duce ciculatia intr-o intersectie mai mult sau mai putin aglomerata.
Astfel, pentru o continuitate mai pronuntata a traficului care vine de pe Pasajul Basarab ar trebui sa vorbim de un pasaj la Piata Leu, de inca un pasaj la Razoare (n.r. ambele variante fiind in stadiul de proiect) si de strapungerea Ciurel-A1 (n.r. la care deja se lucreaza), artere in care se se varse o parte din traficul de pe Pasaj.
Ramane de vazut cum se va rezolva problema in capatul nordic al pasajului Basarab, acolo unde deja am vazut ca se formeaza cozi. Astfel, pentru a asigura fluiditate in trafic si in acest capat al pasajului vor trebui gasite solutii pentru a prelua din volumul de trafic ce se varsa in Banu Manta si Nicolae Titulescu.
P.S. Pasajul Basarab nu are nici pista de biciclisti si nici trotuar pentru pietoni. Nu exista niciun semn care sa interzica accesul biciclistilor, iar cei care vor sa traverseze pasajul pe bicicleta trebuie sa se foloseasca de banda intai de circulatie.
Spune-ne cum a fost calatoria ta in prima zi lucratoare pe Pasajul Basarab si unde ai intampinat blocaje? Trimite-ne pozele pe care le-ai facut folosind formularul de mai jos.
Important este ce si unde s-a degrevat, daca cumva a mai scazut traficul in zona Garii etc.
nu prea am gasit asta demonstreaza geniul lui Traian Basescu - intrucat el s-a gandit primul să faca pasaj.
Cele cateva disfunctionalitati i se datoreaza lui Oprescu si vor fi inlaturate
prin votul covarsitor pe care la anu bucurestenii il
vor da candidatului PDL la Primarie - desigur daca va avea vreunul curaj sa mai candideze ....si in general daca va mai exista PDL ul
Sau practic?
Idealul face greseli?
Daca este sa re reproiecteze, sa plateasca proteza vorbitoare!
Care este problema?
Cand este sa fie bine, iese in fata; cand este sa fie rau, ca un uslas adevarat ce este... da bir cu fugitii!
Deci? Cand platesti coane plagiatoru'?
M-am bagat prin toate zonele periculoase, am mers pe drumuri nationale sau strazi pline de gropi, etc.
Dar pasajul Basarab nu am de gand sa il traversez cu bicicleta, ar insemna sinucidere curata.
(Cel putin, podul Grant mai are o palma si cv de asfalt de la dunga alba pentru delimitare, pe care ma mai pot baga cand simt nevoia...)
acum, lasand gluma la o parte, eu as face o alta chestie. toata structura aia albastra (care sustine cablurile tramvaielor) as transforma-o intr-un tunel acoperit cu celule fotovoltaice. daca biciclistii (fara nici urma de ironie la adresa comentariului anterior) nu pot circula, macar o parte din energia tramvaielor sa fie "green".
Normal ca nu va fi niciodata mai liber prin oras daca nu se incurajeaza deplasarea cu bicicleta.
La revedere Romania.
p.s.
publicarea acestul comment nu este obligatorie, ramane la latitudinea moderatorului.
De remarcat ca se poate deduce rapid nivelul de inteligenta al unui agent de circulatie dupa cat de repede si de usor reuseste sa descongestioneze o intersectie blocata. E o constatare personala...
in primul si in primul rand, rolul pasajului este de a fluidiza traficul auto, nu de a putea fi traversat pe jos, sau de a face jogging. daca nu ai masina si vrei sa ajungi in partea cealalata a pasajului exista tramvaiul (sau taxiul).
2) daca faci trotuar si dai posibilitatea omului sa circule pe acolo, automat trebuie sa iei in calcul si faptul ca un ins oarecare vrea sa traverseze. ce faci? pui treceri sau pasarele? daca nu pui, pietonii vor fi nemultumiti ca de ce nu sunt. trebuiau puse bancute si cismele, ca vara, la 50 - 60 de grade (la nivelul solului), te ia cu lesin daca vrei sa traversezi pasajul ala pe jos.
3) s-ar fi latit si mai mult podul. poate ca ar fi fost bine. mai bifa tov. oprescu inca un record: "cel mai lat pod hobanat din lume, aflat in centrul unei capitale cu 2 milioane de locuitori si al carei nume incepe cu litera B" .
Mai citeste studii internationale, bicicletele inlocuiesc masinile din trafic =? fluidizarea traficului auto
Eu am parcurs de mai multe ori sambata traseul pe pod si deja mi s-a parut dificil, datorita caldurii si rampelor. Atunci cand va batea vantul va fi si mai greu.
In schimb folosesc des ruta pe sub pasaj - pentru a ma deplasa din Drumul Taberei (Favorit) in Parcul Herastrau, iatr aceasta este comoda. In plus la dus merg lejer datorita pantei mai abrupte de pe Sos Grozavesti, iar la intoarece fac efort mai putin datorita pantei mai "dulci" de pe Str Vasile Milea.
Mersul pe sub pod in zona sos Orhideelor este facilitat de banda 1 mai larga, iar trecerea pe sub calea ferata se face bine prin pasajul pietonal de la Gara Basarab (metrou). Nu stiu daca acest pasaj este deschis si noaptea, insa eu merg cu bicicleta numai ziua. Zona este mai bine protejata de vant.
Utilizarea pasajul pietonal de la Gara Basarb este facila, datorita scarilor rulante - din pacate doar pe sensul de urcare.
Mai greu este pe Bd. Banu Manta - unde trotoarul este destul de ingust si multe masini. Odata cu finalizarea lucrarilor pe strazile din spatele blocurilor, acum in asfaltare, va fi mult mai bine.
Noile rame de tramvai de pe linia 34 - cele cu podeua joasa, au intre usile 2 si 3 un loc pentru biciclete sau carucioare, special proiectat. Daca va grabiti - luati tramvaiul 34 - platiti un bilet in plus pentru bicicleta, pe care o puneti intre usile 2 si 3. Evident in momentele aglomerate veti avea de infruntat calatorii inghesuiti, care nu cunosc regulamentul ref la transport pe ITB, care permite totusi accesul cu biciclete in metrou si in mijloacele de suprafata, in zona special amenajata.
Un ultim sfat - se refera la zonele cu caini de pe traseu - sos Grozavesti (unde javrele sunt pasive), zona Fabricii de Bere Grivita - unde javrele sunt foarte agresive, la santier.
Folositi cu incredere bicicletele pe sub pasaj.
"Patria si Dreptul Meu!"
Dr. Cârnat a întârziat montarea scărilor şi lifturilor pentru că, după el, salvarea de coşmarul traficului prin Piaţa Gării de Nord avea prioritate. Puţini pasageri vin cu tramvaiul la Basarab.
Pentru cei care cunosc bine zona - nu cred ca regreta trecerea pe pasarela - ale carei podele de scandura clampaneau strasnic sub pasii nostri, unde te batea vantul si ploaia, iar cand trecea cate o locomotiva clasica cu abur, erai afumat bine.
Situatia s-a ameliorat mult odata cu introducerea locomotivelor diesel si a celor electrice, dar tot miroasea a motorina arsa.
"Patria si Dreptul Meu!"
.
Se refera la timpul t, pe perioada caruia, fotonii de culoare verde (prin intermediul filtrului f) se deplaseaza cu viteza luminii v catre cetateanul cu n clase c :) Acest timp (t) poate varia in functie de sin(c)
Taximetristii parcheaza chiar pe trecerea de pietoni de fata cu politistii.
Domnii de la IGPR se fac ca ploua cand colegii lor din trafic ii lasa pe acesti taximetristi sa blocheze practic toata banda 1 a bulevardului.
Bineinteles ca soferii blocau si linia tramvaiului si ocoleau peronul pe stanga (lucru interzis), iar transportul in comun devine infect in acest fel.
La fel, la coborare spre Grozavesti, pe Vasile Milea, semaforul de sub pod, cel de la intersectia cu Vasile Milea si sos. Grozavesti se face rosu prea tarziu, odata cu cel de la intersectia cu Splai. In felul acesta soferii de pe Grozavesti blocheaza intersectia si fraierii care vin pe Vasile Milea stau si se uita cand e verde la ei.
Daca ar avea putina minte, cei de la Politia Rutiera ar modifica timpii in asa fel incat semaforul de la Intersectia Grozavesti cu Vasile Milea s-ar face rosu mai devreme decat cel de la Intersectia Grozavesti cu Splai. In acest fel s-ar elibera segmentul (intre intersectia Vasile Milea cu Grozavesti si Grozavesti cu Splai) pentru momentul cand se face verde pentru soferii ce vin de pe Vasile Milea.
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
Direcţia Transporturi, Drumuri şi Siguranţa Circulaţiei
http://www1.pmb.ro/pmb/transporturi/autorizatii_taxi/transporturi.htm
http://www4.pmb.ro/wwwt/dox/ghiseu2.asp?nc=1027&ax=*
Daca vreti sa fiti luati in seama in probleme de semafoare trebuie sa inaintati o cerere/reclamtie/petitie la acesta directie.
Aaaa, Sebes, Alba... se explica acum.
PS: Daca ai sustine printre fostii locuitori ai orajului Sebes, ajunsi tradatori de Ardeal in inima Bucureshistanului, o campanie de intoarcere la origini sunt convins ca traficul din Bucuresti ar fi mai lejer cu cateva mii de masini.
Daca apoi ai trece la cei din Sibiu, ca tot au primar care o face in directia vantului si a tendintelor moderne de urbanism. Si am mai scapa de cateva mii de masini.
Incet incet vom avea loc si pentru biciclete.
Tine doar de tine sa indrepti lucrurile!
:))))
:))))))))))
Uite scoatem si metroul si in locul lui facem autostrazi subterane fara limita de viteza! Ce zici?
Am tot zis-o si le-am semnalat-o tuturor primarilor post decembristi, problema acestui oras este una singura - LIPSA PARCARILOR. Atata timp cat masinile vor zace pe primele 2 benzi de circulatie sau pe prima banda putem sa impanzim orasul cu mii de poduri si autostrazi suspendate (mai nou).
Vezi cazul elocvent Titulescu si Banu Manta, vezi iesirea din Pasajul Obor spre int Ferdinand cu M Bravu.
"In 1962 cand s-a inceput pietonalizarea strazilor in Copenhaga, toata lumea a protestat. Au zis ca noi nu suntem italieni sa mergem cu bicicleta, ca e prea frig, ca va dauna afacerilor. In urmatorii ani s-au razgandit. S-a redus treptat numarul de parcari, s-a limitat numarul de masini care puteau intra in centrul orasului. Daca nu ai unde parca, nu vii cu masina. In 2002 primarul din Copenhaga se plangea ca sunt blocaje pe benzile de biciclete. In ultimii zece ani numarul biciclistilor s-a dublat, iar acum 37 la suta din populatie foloseste bicicleta pentru a merge la munca in fiecare zi. Si planuiesc sa ajunga la 50 la suta. Sunt foarte aproape de a atinge acest obiectiv. Pe anumite strazi sunt intre 30.000-40.000 de biciclete pe zi. Este mai mult un oras al bicicletelor decat al masinilor. Asta se intampla de 15 ani. Oamenii prefera sa isi foloseasca muschii pentru transport, daca li se permite si nu risca sa fie loviti de masini, intr-un oras nepoluat. "
Noi??? Pai, ma gandesc ca ar mai trebui niste pasaje si NEAPARAT o autostrada suspendata, daca doua chiar nu se poate... Noi nu ne putem p..a decat impotriva vantului. Vb arhetipalului Murphy -- desteptii invata din greselile altora. Unii nu invata nici macar din propriile greseli.
Numai in Bucuresti vei citi sfaturi ca al lui Mitica (Palarierul) despre dispozitia (buna-proasta) a haitelor de caini.
Primarul nostru nu e in stare sa ne scape de caini si noi vrem 30.000 de biciclete in trafic?
Invers, fluxul de masini vine de pe 2 benzi pe Grozavesti, + 2 benzi de pe Vasile Milea + 3 benzi de pe Splai si se gatuie in cele 2 benzi meschine ale "celui mai lat pod hobanat". Si, bineinteles, dupa aia urmeaza singura banda disponibila de pe Titulescu.
O alta aberatie este faptul ca nu exista urcare din Vasile Milea si nici coborare pe acelasi bulevard inainte de Economu Cezarescu din moment ce este singura cale de acces catre primaria generala. Ca sa ajungi la primarie, trebuie sa cobori in Orhideelor si sa stai inutil la 3 semafoare cand era foarte simplu sa se faca o bretea.
http://www.transportphoto.net/dt.aspx?l=en&dtid=3406
Problema nu e bicicleta ca atare, ci modelul de dezvoltare economică gândit după 2004, în care totul se învârte în jurul artei de a produce bani.
Pe de o parte pasaje - "reduc consumul de combustibil al automobilului şi autobuzului".
Pe de altă parte clădiri moderne - "se vând sau se închiriază".
Pe de altă parte magazine şi malluri, cu program 8-22 - "la orice oră, găseşte omul marfă". Şi buticuri non-stop în staţiile de benzină.
Pe de altă parte, cârciumi, terase, berării şi cluburi - "cumpără lumea de băut şi se distrează".
Categorii largi ale populaţiei sunt convinse că modul de viaţă comunist (cozi, curent oprit, raţii, ciubucăreală cu alimente etc) şi iliescist (disponibilizări, salarii compensatorii, sărăcie, alcool) au adus şi un folos - i-au făcut pe oameni "mai temători, mai cooperanţi, mai familişti, mai conservatori şi mai morali". (Realitatea e mai puţin roz.)
Şi, în acelaşi timp, că trecerea la o viaţă prea uşoară, în care totul vine la nas -se trezeşte Dorel la 3 dimineaţa, merge 50 de metri până la primul Agip sau Lukoil şi găseşte (relativ ieftin!!) tot ce-i trebuie, Kent, Jack Daniels, cola, biscuiţi, ciocolată, sandvişuri, ba chiar, dacă îşi mai ia şi Libertatea şi deschide la "anunţuri", găseşte şi companie pentru cât i-a mai rămas din noapte- te face "mai nesimţit, mai lacom, cu ceafa mai groasă, bizon sau măcar bou".
Încercarea de a impune prin forţă bicicleta e de fapt o încercare de a aduce un suflu de "era cozilor şi raţiilor" într-o eră în care publicul a uitat de existenţa lor.
Cum ar fi spus răposatul Andersen, de a-i pune Prinţesei un bob de mazăre în aşternut :))
Daca stai un pic sa descoperi ce poate vehiculul asta, ai sa-ti dai seama ca e minunat. Si surprinzator de capabil in extrem de multe situatii.
Cat despre vreme, e o vorba - nu exista vreme proasta, ci doar echipament necorespunzator. Din fericire, tehnologia ne ofera atat imbracminte/incaltaminte cat si anvelope dedicate sezonului rece si suprafetelor inghetate ;-)
2. Cât timp nu te-a forţat nimeni, eşti în afara subiectului.
Anumite categorii ale populaţiei civile tocmai asta cer, să fii "forţat" la a accepta anumite restricţii şi interdicţii nu pentru motive "practice" (spre exemplu bunul vostru prieten Ceaşcă a restricţionat circulaţia nu neapărat fiindcă era el nebun, ci fiindcă se întrerupsese în 1979 aprovizionarea cu petrol din Orientul Mijlociu) ci pentru motive "sociale" - să te facă "mai puţin îndrăzneţ", "mai retras" sau cum spun ei "mai puţin nesimţit".
Pe Negrul-cu-Urechi-Mari l-au făcut socialist şi comunist fiindcă spusese "Yes, we can".
În schimb, la noi ar vrea să vină o dictatură comunistă care să te oblige să spui "No, we can't ..." (înlocuieşte punctele de suspensie cu orice e considerat cocalarism la noi: şofat, băut, cluburi, excursii pe afară, pusul pozelor pe Hi5 etc :))
Am inteles ca te plangeai ca ar fi dificila respectarea restrictiilor prin mijlocul asta (incurajarea pe scara larga a traficului velo si descurajarea celui auto).
Iar eu am incercat sa-ti explic ca nu trebuie "sa te ambitionezi" asa de mult precum crezi pentru a pedala pe vreme nefavorabila, deoarece exista si alte solutii pe langa aerul conditionat.
1. Numărul acela "mare" nu e prea mare comparat cu ţările mari din UE.
2. Acele categorii ale populaţiei civile nu gândesc în termeni de CO2, NOx, particule şi alte lucruri care se respiră. De fapt, dacă le pomeneşti de asta, te întreabă dacă e vorba de vreun soi nou de etnobotanice.
Ei gândesc în termeni de natură socială, măsoară performanţele maşinii prin grosimea cefei şi capacitatea de a trage la plug a boului care o deţine, votează cu PSD, beau multă Timişoreana la PET, iau ajutoare de încălzire şi au ameninţat cu moartea câteva frumuseţi de-ale noastre pentru monstruoasa infracţiune de a fi făcut plajă fără sutien :))
multumim
cozi mari sunt pe splai la iesirea in virtutii .... erau inainte destul de mari dar acum odata cu cresterea numarului de masini care tranziteaza zona garii pe pod o sa fie si mai mari ( in precial seara)
A cronometrat cineva cat tine culoarea verde pentru cei ce vin dinspre pasaj? 2-3 secunde! In jurul orei 18.00 coada se poate intinde de la baza pasajului pana sus in deal.
Sa ne mai spuna cat de greu era sa-ti dai seama ca toate, dar abolut toate intersectiile din zona prin care s-ar putea scurge traficul generat de pasaj erau deja suprasaturate. Vorbim de Piata Victoriei, Dr Felix, Titulescu-Banu Manta, 1 Mai-Turda.
In afara de interzicerea virajului la stanga de pe Banu Manta pe Titulescu si poate sens unic pe Cuza (care ar deveni o strada aproape inutila) mare lucru nu se mai poate face. Toate arterele din zona sunt la capacitate maxima si imposibil de extins datorita blocurilor.
Acelasi lucru se va intampla si cu bulevardul videanu, care aduce inca trei benzi de trafic in Piata Victoriei. Trafic care nu are pe unde se scurge.
Lasand gluma la o parte, de la Razoare pana pe Titulescu ai facut mai putin ca inainte sau mai mult?
Razoare era blocata si inainte de pasaj si va fi si in continuare. Basarab nu s-a facut ca sa descongestioneze Razoare. Ca sa descongestionezi Razoare faci ceva la Razoare.
Succesuri
Bafta!
ps. in Canada optimizarea intersectiilor se face in timp real si nici macar nu trebuie sa fii inginer, e suficient o diploma de technician ca se te joci un pic cu Syncro si SymTraffic