AUDIO Achizitie publica la tara: Cum au uitat sa stearga urmele electronice din caietul de sarcini

de Attila Biro     HotNews.ro
Marţi, 7 iunie 2011, 17:01 Actualitate | Esenţial


captura foto-Giroc
Foto: Hotnews
Un detaliu pastrat de varianta electronica a unui caiet de sarcini al unei cereri de oferta lansata de primaria comunei Giroc din judetul Timis a atras atentia unui cititor HotNews.ro. Este vorba de achizitionarea unui soft in valoare de 162.000 euro. Din cateva click-uri, cititorul HotNews.ro a descoperit ca pe SEAP (sistemul electronic de achizitii publice n.red) caietul de sarcini al procedurii de achizitie (o cerere de oferta n.red) pastreaza in proprietatile electronice semnatura directorului unei companii care ofera consultanta si servicii informatice, dar care nu a participat la cererea de oferta. Legal, o companie privata poate scrie caiete de sarcini pentru o autoritate publica, insa numai in baza unui contract, ceea ce nu s-a intamplat in acest caz.
 • HotNews.ro a incercat sa clarifice cazul cu autoritatile locale. Am primit in schimb doar declaratii contradictorii. Primarul spune ca nu stie cum a aparut firma in caietul de sarcini, un inspector din primaria spune ca firma de soft este implicata.
 • Reprezentantul firmei de soft spune ca nu a scris caietul de saricini. Un consultant extern al primariei Giroc il contrazice si spune ca de fapt compania de soft a fost implicata in conceperea caietului de sarcini.
 • Procedura de achizitie a fost anulata pentru abateri grave de la legislatie. Achizitia a fost apoi reluata.
 • Cazul Bistrita. Cum s-a dat de gol o primarie din Bistrita-Nasaud: A postat pe internet un caiet de sarcini creat de singura firma participanta la licitatie.
In data de 25 mai, Primaria comunei Giroc a postat in SEAP - sistemul electronic de licitatii publice - anuntul nr. 295694 de cerere de oferta pentru achizitionare fara licitatie de “servicii de furnizare si implementare software
de management al documentelor”. In documentatie se mentioneaza ca softul urma sa fie destinat atat angajatilor primariei, cat si cetatenilor si avea si o componenta de arhivare a documentelor. Vezi aici detalii. Valoarea maxima a contractului este de peste 666.000 lei (aprox. 162.000 euro). Sursa de finantare mentionata in documente fiind Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Capacitatii Administrative.

Un cititor HotNews.ro a semnalat redactiei ca o parte din documentele postate pe SEAP par a fi create de catre Dorin Andreica, directorul si actionarul companiei Soft Net Consulting, o companie specializata in consultanta si implementare de servicii informatice. HotNews.ro a descarcat si a consultat documentele licitatiei si a constatat ca doua dintre documentele atasate caietul de sarcini si manualul de proceduri au retinut in proprietatile electronice la sectiunea autor numele Dorin Andreica. Potrivit propriului site, Dorin Andreica este director general al companiei, iar la Oficiul National al Registrului Comertului apare ca si actionar al companiei.

Vezi mai jos documentul
document Giroc

Teza I: firma este implicata. HotNews.ro l-a contactat pe Mirel Musat, inspector de achizitii publice din cadrul primariei Giroc. Reprezentantul primariei nu a putut explica cum s-a intamplat ca documentele licitatiei sa fie create de directorul Soft Net Consulting. Mirel Musat a mai mentionat faptul ca achizitionarea softului face parte dintr-un proiect mai mare al primariei Giroc pentru realizarea unui sistem informatic integrat. “Eu nu il cunosc pe acest domn, dar din ce stiu tot ce se intampla cu acest proiect se face cu si prin intermediul companiei Soft Net Consulting”, a mai adaugat angajatul primariei Giroc. Astfel aflam ca firma de soft este implicata.

Reprezentantul primariei Giroc a precizat, insa, ca licitatia a fost anulata in urma unor contestatii care insa nu priveau acest aspect. In sistemul electronic de licitatii se mentioneaza urmatoarele la capitolul motive pentru anularea procedurii: “Abateri grave de la prevederile legislative afecteaza procedura de atribuire sau este imposibila incheierea contractulu”

Acelasi cititor HotNews.ro ne-a semnalat si faptul ca o parte din caietul de sarcini contine pasaje copiate de pe site-ul Soft Net Consulting. La paginile 7 si 8 capitolul Evidenta Presonalului are acelasi continut cu sectiunea personal de pe site-ul Soft Net Consulting din pagina de prezentare a companiei. Vezi aici

Teza II: Primarul nu stie daca firma este sau nu implicata. Incercam sa lamurim cazul cu primarul localitatii. Iosif Ionel Toma (PSD), primarul comunei Giroc sustine ca nu stie cum a ajuns caietul de sarcini al procedurii de achizitie sa fie creat de directorul companiei de soft. “Eu sunt managerul de proiect, dar nu m-am ocupat de caietul de sarcini. Avem peste 40 de contracte in fiecare an pe care le scotem la licitatie nu am cum sa stiu fiecare caiet de sarcini. Dar la noi totul este transparent. Stiu ca procedura a fost anulata pentru ca ar fi fost ceva probleme cu caietul de sarcini. Oricum din partea mea sa castige firma care vine cu cea mai buna oferta, cu cel mai bun soft”, a declarat primarul Iosif Ionel Toma. Primarul a mai precizat ca procedura de achizitie a fost reluata.
 
Listen!
In final primarul ne-a indicat un alt reprezentant al primariei care sa ne explice cum a ajuns o companie de soft care nu are contract pentru scrierea de caiete de sarcini sa apara in documentele postate pe SEAP. Carina Hanciu reprezentanta primariei indicata de primarul Toma ne spune ca nu primaria a scris caietul de sarcini. “Licitatia este acum oprita. Noi nu ne-am ocupat de caietul de sarcini pentru ca in acest proiect avem un partener, un consultant cu care avem un contract”, a explicat reprezentanta primariei Giroc. Consultantul nu este insa Soft Net Consulting ci o alta companie.

Teza III: firma a scris caietul de sarcini. Consultantul primariei Giroc este Institutul de Studii Economice PERFORMER CONSULT Srl. Reprezentantul companiei de consultanta a declarat pentru HotNews.ro ca la conceperea caietului de sarcini a apelat la compania Soft Net Consulting. “Am lucrat greu cu ei. Am insistat o luna de zile sa ne ajute. In final, insa, s-a soldat cu un esec, iar proiectul este in mare intarziere”, a declarat Andrei Pelin reprezentantul Performer Consult.

Teza IV: firma spune ca nu a scris caietul de sarcini. Contactat de HotNews.ro Dorin Andreica directorul si actionarul Soft Net Consulting a declarat ca nu stie cum a ajuns numele sau pe caietul de sarcini al procedurii de achizitie realizata de primaria Giroc. Dorin Andreica a mai adaugat si ca nu a fost interesat de contractul in cauza. “Noi nu lucram pentru autoritati publice, nu livram soft-uri, ci doar analize”, a declarat acesta.

Directorul companiei de soft a mentionat insa ca a avut un contract cu primaria Giroc pentru realizarea unei analize si a unui manual de proceduri, un contract de 10.000 euro. “Noi insa nu avem contract pentru realizarea de caiete de sarcini si nici nu aveam competente in domeniu. Poate ca cei de la primarie au copiat cumva din documentele noastre. Nu stiu ce s-a intamplat”, a mai mentionat Dorin Andreica.

Ce spune legislatia achizitiilor publice. Potrivit prevederilor legale numele companiei de soft putea sa apara in documentele procedurii de achizitie numai in baza unui contract. In cazul achizitiei din judetul Timis, primaria Giroc nu are un contract pentru redactarea de caiete de sarcini cu compania Soft Net Consulting. “Caietele de sarcini le redactam noi la primarie”, a declarat pentru HotNews.ro, Mirel Musat inspector de achizitii publice din cadrul primariei Giroc.
 • In mod bizar, legislatia care reglementeaza achizitiile publice permite unei companii sa redacteze caietul de sarcini pentru o licitatie la care mai apoi sa participe, dar numai in anumite conditii. Prima conditie este aceea ca respectiva companie sa aiba in prealabil un contract cu autoritatea publica pentru redactarea caietului de sarcini. A doua conditie este aceea ca prin redactarea caietului de sarcini compania sa nu-si creeze un avantaj.
 • “In opinia noastra, prevederile art 67 din OUG 34 nu afecteaza posibilitatea firmei care a intocmit documentatia de atribuire de a participa la procedura pentru atribuirea contractului daca in urma participarii sale la intocmirea documentatiei de atribuire nu ii creeaza un avantaj initial in raport cu ceilalti ofertanti, distorsionanad astfel concurenta”, a explicat Autoritatea Nationala pentru Monitorizarea si Reglementarea Achizitiilor Publice intr-un raspuns trimis in 2010.

In final raman faptele: un caiet de sarcini pentru achizitia unui soft care poarta antetul primariei Giroc a fost creat de directorul unei companii de soft, desi NU exista un contract intre cele doua parti pentru realizarea documentului.

Cazuri similare. In 2010 HotNews.ro a relatat cazul unei primarii din Bistrita care a scos la licitatie un contract in valoare de 400.000 euro pentru realizarea serviciului de cadastru al carui caiet de sarcini era scris de o firma specializata care in final a si castigat licitatia. Vezi mai jos istoria cazului:
NOTA: Multumim cititorului HotNews.ro care ne-a semnalat cazul
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10755 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  mai simplu! (Marţi, 7 iunie 2011, 17:18)

  curios [anonim]

  caietul a fost piratat (eventual cu complicitatea vreunui salariat al firmei in cauza). Cine isi inchipuie ca partile in cauza vor recunoaste asta? mai ales ca e cel putin contraventie (sau infractiune?)!!!
  • +1 (1 vot)    
   mda (Miercuri, 8 iunie 2011, 9:06)

   canada [anonim] i-a raspuns lui curios

   Doar ca idee generala, cand te duci la un avocat pentru a face un contract sau vreun document legal, 99% din dati avocatul va folosi un document deja existent si-l va modifica cat mai putin cu putinta cu detaliile firmei/persoanei/situatiei tale. Motivul, 1. e mai rapid, dar mai important 2. documentul a fost deja 'testat' in instanta, deci fiecare cuvant si propozitie poate fi aparata in instanta si descrie cu precizie toate drepturile, penalitatile etc. in conformitate cu legile si cazurile precedente de acel gen.
   Oricum si in cazul asta.. exista posibilitatea ca o secretara a dat copy-paste la un document de la firma respectiva, deci s-a pastrat numele autorului si a inceput sa editeze cu modificari/date etc. pentru caietul de sarcini..
   • 0 (0 voturi)    
    sa nu cautam scuze (Miercuri, 8 iunie 2011, 10:25)

    ariciul [anonim] i-a raspuns lui canada

    1 - avocatul foloseste propriile documente, dar daca le ia de pe net (facute de altii), atunci de ce te mai duci sa-i dai bani avocatului ?
    2 - la copy-paste dintr-un document in altul nu se pastreaza acele informatii.
    • 0 (0 voturi)    
     Cu copy paste nu (Miercuri, 8 iunie 2011, 12:07)

     Bogdan [anonim] i-a raspuns lui ariciul

     Dar cu Save As___ DA :))
 • 0 (6 voturi)    
  si uite asa se intoarce impotriva lor (Marţi, 7 iunie 2011, 17:28)

  gigi [anonim]

  cand si-au luat banul de la lobbisti sa introduca buletine cu cip, pasapoarte cu cip, semnatura electronica si alte inovatii de urmarit masele nu s-au gandit (deh, cu ce ca doar is politicieni..) ca-si baga mortu-n casa. luati acum si mestecati, nici o spaga nu sa mai puteti incasa fara consultanta de la ITsti care pot sa va verifice si sa va curete documentatia electronica..
 • -1 (1 vot)    
  achitiile publice sunt jaf la banul public (Marţi, 7 iunie 2011, 17:31)

  florin [anonim]

  ord 34 care legifereaza sistemul de achizitii publice cu modificarile ulteroare ofera cai de jefuire a banului public de catre organizator i(autoritati contractante bugetare) prin sistemul de achizitii directe marinimos de mare (CCA 30000 EURO/COD CPV) si prin permisiunea ca in caietele de sarcini sa se treaca orice criteriu care sa permita accesul la procesul licitativ a cat mai putinor concurenti eventuual numai a celui cu care e aranjata treaba pot oferi o multime de exemple
  • +1 (1 vot)    
   Esti varza! (Miercuri, 8 iunie 2011, 11:12)

   Radu [anonim] i-a raspuns lui florin

   Mai citeste : art. 19 achizitii directe in limita echivalent in lei a 15.000 Euro/an. Daca nu stii exact taci sau te documentezi. OUG 34 prevede clar ce criterii poti trece in documentatia de atribuire, si implicit in caietul de sarcini. Uite asa se trezesc "expertii in toate" sa vorbeasca, doar ca sa se auda.
 • +4 (6 voturi)    
  Preacinstitul primar era de la PSD ? ? ? (Marţi, 7 iunie 2011, 18:37)

  SERBAN [anonim]

  deci primarul e USLAS cinstit 100%??? adica PSD nu e la guvernare, se plang ca nu primesc destui bani de la astialalti, si totusi au 120 000 de euro intr-un satuc sa faca matrapashlacuri? ? ? pfff... basescu si boc is iar de vina!!!
 • +5 (5 voturi)    
  ??? (Marţi, 7 iunie 2011, 19:40)

  srpc [utilizator]

  ce soft e ala, pentru Dumnezeu? program de gestionare documente de 162.000 Euro? era pentru primaria din Los Angeles sau ce p..ana mea? asta pute a afacere jegoasa de departe!
 • +3 (3 voturi)    
  Scandalos (Marţi, 7 iunie 2011, 20:17)

  cd [anonim]

  Observati discrepanta de valoare:
  - la primaria aia din BN, asa aranjata cum era licitatia, era vorba de cadastru + soft aferent pt.localitate (un cadastru pe citeva mii de ha inseamna foarte multa munca);
  - la astia la Timis, un soft pt.gestiune de doc. la. valoarea de 160mii E !!! Aproape jumatate din valoarea unui cadastru ?! Programe ca ala se gasesc si cu cel mult 10 mii E. Chiar daca ar fi in lei, si nu in euro, (160 mii lei) tot ar fi foarte foarte mult.
  Observati dimensiunea hotiei la TImis ! Acolo toti ar trebui strinsi, si mituiti si mituitori.
  • -1 (1 vot)    
   ai citit? (Miercuri, 8 iunie 2011, 9:29)

   bula [anonim] i-a raspuns lui cd

   ai detaliile contractului? ce contine? sau vorbesti doar? ar fi PUTUT contine: intretinere pe 20 de ani, instruirea personalului, asistenta online 24/7, livrare de consumabile pe 5 ani (viclesug -nu hotie- des folosit), etc! daca n-ai date de ce urli? PS. n-am culoare politica si nu stiu ce culoare are primarul in cauza...
 • +1 (1 vot)    
  primaria (Marţi, 7 iunie 2011, 22:42)

  adonis84 [utilizator]

  Mai nene dar cati banuti primesc primariile la satucuri ca astea pe an? Daca ar folosi intr'adevar atatia banuti, am avea pana si trotuare din aur.
 • +2 (2 voturi)    
  Banatu-i fruncea... (Miercuri, 8 iunie 2011, 0:13)

  MM [anonim]

  ... LA FURAT. Hoti mai mari ca in Banat rar se gasesc in tara!
 • +2 (2 voturi)    
  Soft (Miercuri, 8 iunie 2011, 10:15)

  Cata [anonim]

  Vin si eu cu o intrebare de specialist. De ce nu este un soft national petnru primari, platit de guvern, astfel incat sa numia fie necesar sa se faca un soft la un pret urias petnru fiecare primarie in parte.
  Pana la urma pot face un contract cu google si stocheaza si documentele la ei pe server, si se plateste o taxa lunara modica
  Reduceti cheltuielile absurde
  • +1 (1 vot)    
   exista (Miercuri, 8 iunie 2011, 12:58)

   george [anonim] i-a raspuns lui Cata

   Exista un astfel de sisatem. Noi il folosim de ceva timp - Sistemul Informatic de Standardizare a Achizitiilor Publice ii zice. E online.
 • +1 (1 vot)    
  Este clara treaba (Joi, 9 iunie 2011, 8:10)

  clujean [anonim]

  Hai sa va explic fratilor cum sta treaba. Directorul firmei s-a inteles bine mersi cu careva de la primarie (probabil primarul) ca vor oferta, au facut ei caietul de sarcini si l-au dat la primarie sa-l publice si deh trebuia sa castige licitatia in mod simplu. Apoi imparteau banii (diferenta de la valoarea reala pana la valoarea asta absurda) si toata lumea era fericita. Asa se trucheaza la noi legal toate licitatiile si lucrarile cu statul. Acum e mai clar?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by