Deputatii au adoptat tacit proiectul de lege care elimina predarea istoriei si geografiei in limbile minoritatilor. Senatul este for decizional

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 17 mai 2011, 17:24 Actualitate | Esenţial


Mircia Giurgiu
Foto: Agerpres
Camera Deputatilor a adoptat, marti, tacit, propunerea legislativa a deputatului Mircia Giurgiu (PDL) potrivit careia se elimina din legea educatiei prevederea privind obligativitatea predarii Istoriei si Geografiei in limbile minoritatilor nationale, anunta Mediafax. Initiativa legislativa a fost adoptata tacit deoarece termenul stabilit pentru dezbatere si vot final, 1 mai 2011, a fost depasit. Camera Deputatilor este primul for sesizat cu acest proiect, Senatul fiind camera decizionala.

Mircia Giurgiu a propus, in proiect, abrogarea alineatului 8 al articolului 46 din Legea 1/2011 privind educatia nationala, care stipuleaza ca in invatamantul primar, gimnazial si liceal cu predare in limbile minoritatilor nationale Istoria si Geografia Romaniei sa fie predate in aceste limbi, dupa programe scolare si manuale identice cu cele pentru clasele cu predare in limba romana, cu obligatia transcrierii si a insusirii toponimiei si a numelor proprii romanesti si in limba romana.

Comisia pentru invatamant a propus respingerea proiectului, iar Guvernul nu a transmis un punct de vedere cu privire la acest proiect.

Expunerea de motive: Exista scoli particulare in limba minoritatilor nationale, nu vedem sensul ca in scolile de stat Istoria si Geografia sa fie predate in limba materna

In expunerea de motive, initiatorul Mircia Giurgiu spune urmatoarele: "Constitutia - actul fundamental pe care se bazeaza intreaga legislatie romaneasca - statuteaza faptul ca Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate. Totodata, in Constitutie se mai precizeaza ca in Romania limba oficiala este limba romana.

De aceea, in conditiile in care exista unitati de invatamant particulare in limba minoritatilor nationale, nu vedem sensul ca in scolile de stat Istoria si Geografia sa fie predate in limba materna a popoarelor conlocuitoare, mai ales ca acestea au posibilitatea de a studia in limba materna".

Derularea procedurii legislative (Vezi aici traseul propunerii legislative)

Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea legislativa, pe 16 martie, insa a trimis initiatorului o serie de observatii si propuneri. "Sub aspectul reglementarii, fara a ne pronunta asupra oportunitatii solutiei legislative propuse, sugeram reanalizarea propunerii de abrogare a alin. (8) al art. 46 in raport cu dispozitiile art. 32 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata, care garanteaza minoritatilor nationale dreptul de a invata limba lor materna si de a fi instruite in aceasta limba, modalitatile de exercitare a acestor drepturi fiind stabilite prin lege.
 
Comisia juridica din Camera Deputatilor a hotarat, cu unanimitate de voturi, avizarea negativa a propunerii legislative. Deputatii juristi si-au motivat decizia prin faptul ca "prin art.32 alin.(3) din Constitutia Romaniei, republicata, persoanelor apartinand minoritatilor nationale le este garantat dreptul de a invata in limba lor materna si dreptul de a putea fi instruite in aceasta limba, modalitatile de exercitare a acestor drepturi fiind stabilite prin lege".

Comisia pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati din Camera Deputatilor a hotarat, cu majoritate de voturi, sa avizeze favorabil propunerea legislativa.
 
Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale din Camera a decis cu majoritate de voturi sa ii acorde aviz favorabil.

Comisia pentru invatamant din Camera Deputatilor a acordat aviz negativ propunerii, cu 11 voturi pentru adoptare si 12 voturi impotriva. In raport, Comisia argumenteaza ca propune Plenului Camerei Deputatilor respingerea propunerii legislative pentru ca "art. 32 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata, garanteaza persoanelor apartinand minoritatilor nationale dreptul de a invata in limba lor materna si dreptul de a putea fi instruit in aceasta limba".
Un alt motiv invocat de Comisia pentru invatamant este acesta: "prin abrogarea alin. (8) al art. 46 din Legea nr. 1/2011, Romania incalca Conventia-cadru pentru protectia minoritatilor nationale, incheiata la Strasbourg la 1 februarie 1995, ratificata prin Legea nr. 33/1995, si Carta Europeana a Limbilor Regionale si Minoritare, adoptata la Strasbourg la 5 noiembrie 1992 si semnata la 17 iulie 1995, in care se prevede nediscriminarea, promovarea unei egalitati reale a minoritatilor, promovarea si protectia limbii acestora".  

Consiliul Economic si Social a avizat negativ propunerea, cu urmatoarea motivare: "Art. 32 alin. (3) din Constitutia Romaniei prevede garantarea drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale de a invata in limba lor materna si de a putea fi instruite in aceasta limba".

In cadrul dezbaterilor din Parlament, deputatul PDL Mircia Giurgiu a declarat ca nu are nimic "cu nicio minoritate nationala". "O sa fiu de acord cu predarea istoriei si geografiei in limba maghiara atunci cand si romanii care traiesc in Ungaria vor invata in limba romana", a sustinut acesta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1687 vizualizari

 • +4 (14 voturi)    
  foarte bine! (Marţi, 17 mai 2011, 16:55)

  me [anonim]

  o lege buna... daca esti in romania, inveti in romana!
  • -5 (9 voturi)    
   Hopa... (Marţi, 17 mai 2011, 17:45)

   Bez [anonim] i-a raspuns lui me

   Si cand esti in Canada in ce limba inveti? Canadiana? Da in Elvetia? In elvetiana?
   • +6 (8 voturi)    
    superficial (Marţi, 17 mai 2011, 18:52)

    vlad dracul [anonim] i-a raspuns lui Bez

    Comparatia ta este o aberatie. Esti superficial. Romania nu este o tara cantonala si nici o tara de imigranti.

    Dacia nu era un paman ne-populat spre care sa fi emigrat englezi, francezi sau triburi din Mongolia.
    • -3 (7 voturi)    
     tu esti superficial (Marţi, 17 mai 2011, 19:30)

     sucaa [utilizator] i-a raspuns lui vlad dracul

     nu suntem o tara de imigranti dar avem minoritati cu pondere mare.
     in canada au aparut astfel de scoli nu din cauza imigratiei ci din cauza ca s-a marit comunitatea prin imigrari.

     razboiul asta cu ungurii nu ne face de loc bine. cat timp vrea sa invete in ungureste sa iaba posibilitatea asta. daca vrea sa se angajeze in Bucuresti, patronul o sa-i ceara sa poata sa raspunda la telefon in limba Romana pt ca toti clientii sunt din Romania.
     nu legile le va interzice sa invete in limba materna ci nevoile sociale ii va face sa invete si limba romana.

     in plus, daca invata Itoria Romaniei si Geografiea Romaniei in limba lor pt mine este un castig. in limba romana oricum nu pre invatau :)
     • +1 (5 voturi)    
      Smechere de ce nu emigrezi tu in Ungaria? (Marţi, 17 mai 2011, 20:57)

      alex [anonim] i-a raspuns lui sucaa

      Smechere de ce nu emigrezi tu in Ungaria?

      si sa ne lasi pe noi...
      • -2 (4 voturi)    
       sincer (Miercuri, 18 mai 2011, 0:41)

       sucaa [utilizator] i-a raspuns lui alex

       cand vad unii ca tine care o dau in comentarii cool mai ca-mi vine...
       in loc de argumente preferi ataqcul la persoana :)
       nu ma mira cu un turnator ca felix are audienta la tembeliziunile lui... sunt destui ca tine :)
   • +4 (6 voturi)    
    Da ! (Marţi, 17 mai 2011, 19:47)

    zit [anonim] i-a raspuns lui Bez

    Daca esti CETATEAN canadian sau elvetian inveti in limba oficiala a tarilor respective ! Ungurii, in Canada, crezi ca ar invata in maghiara ?
 • +5 (7 voturi)    
  Ha ha! (Marţi, 17 mai 2011, 17:01)

  Jane Doe [utilizator]

  ''Tacit''? Pai unde erau reprezentantii (alesi) ai minoritatilor? Sau te pomenesti ca, depasita fiind faza alegerilor in UDMR, parlamentarii lor au devenit... mai dispusi sa-nchida ochii? :-)
 • 0 (10 voturi)    
  F BINE (Marţi, 17 mai 2011, 18:01)

  madpop [anonim]

  in sfarsit unu care face ce tr.

  unde s-a mai vazut invatamant platit din bani publici in alta limbadecat cea oficiala??

  ca la noi la nime.
  • -3 (7 voturi)    
   In multe tari (Marţi, 17 mai 2011, 17:47)

   Bez [anonim] i-a raspuns lui madpop

   Publicul acela care plateste taxe nu e formata exclusiv din romani. Iar dac romanii au dreptul la invatamant in limba materna, la fel trebuie si minoritatile.
   • +4 (4 voturi)    
    Zi-le asta (Marţi, 17 mai 2011, 19:49)

    zit [anonim] i-a raspuns lui Bez

    si italienilor, spaniolilor, francezilor, etc. (referitor la romani, evident).
  • +1 (5 voturi)    
   ? (Marţi, 17 mai 2011, 17:49)

   lll [anonim] i-a raspuns lui madpop

   In restul lumii civilizate?
 • -2 (6 voturi)    
  toponime romanesti ? (Marţi, 17 mai 2011, 18:02)

  serj [anonim]

  Pai nu prea avem toponime romanesti , poate romanizate (multe slavone sau vechi turcice). La fel si antroponimele.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Etymological_list_of_counties_of_Romania
  Ooooo, asta inseamna ca nu prea am fost pe aici o perioada , nu ? (ca atfel ar fi trebuit sa fie la origine daco-romane )
  • +3 (5 voturi)    
   mai arpad (Marţi, 17 mai 2011, 17:42)

   smen [anonim] i-a raspuns lui serj

   ce ar fi sa te duci tu la tine in Buda si pesta si sa citesti acolo un document numit GESTA HUNGARORUM,scris de un nene Anonymus,care cica era ungur,acolo o sa vezi cu ochii tai pe cine au intalnit ungurii veniti din fundul asiei in transilvania
  • +1 (3 voturi)    
   ... (Marţi, 17 mai 2011, 18:50)

   aaaa [anonim] i-a raspuns lui serj

   daca nu iti place ... cred ca iti dai seama unde iti spun sa te duci ... si nu e nume de tara/regiune
  • +3 (3 voturi)    
   ... (Marţi, 17 mai 2011, 18:53)

   aaaa [anonim] i-a raspuns lui serj

   Dusmanul nu prea trebuie sa faca prea multe, romanii isi scot singur ochii intre ei ... si tu vad ca esti unul dintre aia. Ori ajuti ori dispai pe alte meleaguri, te rog.
  • +3 (3 voturi)    
   Nu sunt slave, nu sunt turcesti, sunt romanesti (Marţi, 17 mai 2011, 19:23)

   horea [anonim] i-a raspuns lui serj

   Nu exista decat in foarte mica parte argumente serioase pentru originea ne-romana a denumirilor respective.
   Un exemplu amuzant este ca "Mehedinti" vine de la "mehad" care ar insemna albine in maghiara. O prostie fara seamana, de parca migratorii aia au venit cu stupii dupa ei din Asia...habar n-avea de asa ceva. E un cuvand furat de la popolatia bastinase, adica de la romani, dupa cum zine Anonimul.
   Asta e cu minciunile scrise de oamenii vostrii...
  • +4 (4 voturi)    
   @serj (Marţi, 17 mai 2011, 20:17)

   @serj [anonim] i-a raspuns lui serj

   @serj: din câte se observă, denumirile de HG şi CV provin din latină şi nicidecum din ungară sau maghiară sau din secuiasca maghiarizată-ungurizată !
  • 0 (0 voturi)    
   continuitate :))) (Miercuri, 18 mai 2011, 12:12)

   serj [anonim] i-a raspuns lui serj

   Ce ma amuza mizeria asta cu cine a fost primul. De parca, iti da vreun drept juridic. Penibili sunt si romanii cu ideea asta de continuitate, dar la fel de penibili sunt si ungurii cum ii muta de colo colo pe romani si de parca ar mai conta ceva in prezent, atata vreme cat in Transilvania sunt 80% etnici romani. Pai pe ideea asta de cine a fost primul, hai sa-i ducem pe romani la sud de dunare, pe unguri si pe finlandezi in Altai, pe slavi in zona baltica, pe germanici in scandinavia, pe americani in Europa, etc.
   Nu mai sariti a Vadim aiurea, folositi-va nationalismul in alta parte (economica) , cititi si studiati istoria (nu jegul ala din scoala) si o sa descoperiti lucruri surprinzatoare.
 • -3 (3 voturi)    
  ce ipocrizie portocalie.... (Marţi, 17 mai 2011, 18:14)

  costica [anonim]

  cat au avut nevoie de UDMR le-au satisfacut toate cererile. De ce nu a comentat si nu s-a opus Dl PDList Mircia Giurgiu si cei care l-au sprijinit din PDL, de ce nu a facut asta cand s-a votat Legea Educatiei ?! Aveau nevoie de UDMR ca sa nu cada Guvernul Boc, acum cand Boc a iesit sef la PDL nu le mai pasa, poate veni la guvernare altul.... ipocrizie portocalie la dl Mircia Giurgiu si colegii lui portocalii, ca la tot partidul..... si raspunsul ala din final cu comparatia din Ungaria, nu l-am auzit pe Dl Giurgiu pana acum sa spuna asta....., ipocrit si-atat.....
 • +8 (8 voturi)    
  UDMR au dormit pe ei? (Marţi, 17 mai 2011, 18:51)

  Cataleya [utilizator]

  Hai sa spunem ca parlamentarii romani, de la toate partidele, s-au facut ca "uita" de legea respectiva.
  Dar parlamentarii maghiari ce-au pazit?
  De ce n-au facut scandal ca de obicei?
  De ce n-au urmarit calendarul sa vada exact ce se intampla cu legea respectiva?

  Acum, parca vad ca tot ei vor fi cei care vor incepe sa urle ca nu s-a facut aia si ailalta.
  Vor scoate precis si vreo hartie sifonata de prin vreun sertar care sa dovedeasca faptul ca ei au atras atentia...
  Cand?
  Cui?
  Unde?

  Ce-ati patit domnilor UDMRisti?
  • +4 (4 voturi)    
   planificat (Marţi, 17 mai 2011, 18:58)

   vlad dracul [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

   Daca crede cineva ca este o intamplare faptul ca legea asta a trecut prin senat... greseste.
   • +2 (2 voturi)    
    tot ce se poate.. (Marţi, 17 mai 2011, 21:59)

    Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui vlad dracul

    Poate ca e totul calculat de mult, asfel incat UDMR sa aiba , la momentul oportun, un motiv serios pt a trece in barca USL.
    Dar totusi nu exista logica din moment ce USL s-a opus in unanimitate legii respective.
 • +1 (3 voturi)    
  Legea învăţământului... (Marţi, 17 mai 2011, 21:02)

  Dan Florin [anonim]

  Toată clasa politică este vinovată de această situaţie ! Când se vor trezi ? Când vor renunţa la comportamentul de mahala pe care-l afişează de 20 ani ? udmr a fost la guvernare cu toţi fie că au fost psd -işti, ţărănişti , liberali sau pdl -işti . Nu s-a reuşit constituirea unui guvern cu convingeri de dreapta sau de stânga
  fiind nevoiţi să apleleze la udmr - udmr care a ştiut să-şi atingă scopurile . Acelaşi lucru l-au încercat şi în alt ţări dar nu le-a mers . Am dat pe mâna udmr - sănătatea , cultura şi parţial învâţământul şi alea puncte cheie din guvern , ameninţând că rup coaliţia . Să plece şi să putem guverna noi românii în România !
 • 0 (0 voturi)    
  Un gest neelegant (Miercuri, 18 mai 2011, 10:34)

  Elena [anonim]

  Se dovedeste inca odata ca unii parlamentari alearga dupa imagine si ca orioentarea politica nu conteaza. Acest parlamentar cu indoielnice pretentii intelectuale s-a trezit sa fie Gica Contra acum. Cand s-a negociat legea, cand s-a votat a fost tacut. Personal imi lasa un gust amar astfel de oameni care azi sunt pentru si maine contra. Nu degeaba romanii sunt priviti in institutiile europene ca fiind "conflictuali". Totul pleaca de aceasta imagine publica a politicului care a doua zi dupa o decizie incepe contestarea. Atat a celui votat sau a unei legi. Adica acest sistem - "sa nu-l lasam sa lucreze" - este deja din pacate un brend romanesc. Si inclin sa le dau dreptate. Suntem un popor conflictual si nu rational.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by