"Intrebarile de la referendum sunt sifilitico-fantastice (...) Nu cred, cu tarie, ca in acest moment poate cineva sa ia dreptul de a vota direct primarul de sector. A, sa nu mai fie sapte bugete si sa fie un singur buget din care se imparte in mod egal pentru dezvoltarea celorlalte sectoare (...) Mi-am exprimat parerea ca primarii de sector alesi sa faca parte din Consiliul general si sa aiba drept de veto", a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, in cadrul intalnirii online Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.10 si realizata de Dan Tapalaga.

Sorin Oprescu: Intrebarile de la referendum sunt sifilitico-fantastice. Eu am propus o singura intrebare, iar tema este clara, proiectul de Lege a Capitalei. Ce relevanta are intrebarea "E curat in Bucuresti?" Vor raspunde cei mai multi ca "NU". Bun, care e relevanta intrebarii? Vorbim de Legea Capitalei. Nu cred, cu tarie, ca in acest moment poate cineva sa ia dreptul de a vota direct primarul de sector. Nu cred, astea-s timpurile. A, sa nu mai fie sapte bugete si sa fie un singur buget din care se imparte in mod egal pentru dezvoltarea celorlalte sectoare... Pai sectorul 5 nu s-a putut dezvolta niciodata din lipsa de bani. Sigur ca in sectorul 1 sunt toate headquarters-urile firmelor mari si impozitile platite de ei la primarie sunt foarte mari. Important e sa ai un buget echilibrat.

Ba mai mult, am mers pana intr-acolo incat mi-am exprimat parerea ca primarii de sector alesi sa faca parte din Consiliul general, sa aiba drept de veto. Mi-au sarit in cap toti "Trebuie schimbata Constitutia". Nu trebuie schimbata niciun fel de constitutie, domn'le. Trebuie vorbit de faptul ca astia care sa faca parte din consiliu... Pentru ca se vorbeste de proiectele Bucurestiului, domn'le. Si atunci ai politica unitara, le explici, dumneata faci astazi parcari, maine faci amenajari si reabilitezi blocuri. Cate blocuri reabilitezi? 100. Nu domn'le, reabilitezi 88 pentru ca atata avem bani sa dam aici, iar de partea cealalta iti faci parcarile, iti faci trecerile la scoala, iti mai reabilitezi scolile... Si asa mai departe.

Eu nu sustin sa se ramana asa, ci am zis ca nu cred. Forma ideala asa ar fi, ca sa existe o unitate in gandire si actiuni. Suna usor comunist, dar asta e adevarul.

E vorba in primul rand de bani, dar in acelasi timp este vorba de reprezentantii poporului. Nu cred ca poti sa iei dreptul cetateanului sa spuna "domn'le, eu votez pe domnul..."

Dan Tapalaga: Dar ce puteri sa aiba primarul de sector?

Sorin Oprescu: Pai asta sa aiba putere, sa fie in consiliu, sa fie si viceprimar, de exemplu, si in momentul cand e vorba de bugetul sectorului, sa spuna "Nu, domn'le! Nu pot cu 5 lei sa fac treaba asta, imi trebuiesc 7 lei". Bugetul sa fie centralizat si impartit transparent pe tot ce inseamna parte de sectoare, ca sa echilibrezi putin dezvoltarea. Uitati-va si dumneavoastra, eu ma duc cu dezvoltare catre sud, incet-incet, fac legatura dintre Nord si Sud fara sa deranjez centrul orasului. Ma duc pe margini.

Intrebarile sunt sifilitico-fantastice si nu asta era obiectul. Au adus in deriziune... Este prima emotie democratica domn'le. Au facut asa referendumul ca sa zapaceasca lumea si sa nu vina lumea. Si daca nu vine lumea or sa zica: "Pai uite, de aia ai nevoie de Legea Capitalei".

Nu domn'le, nu asa. Intreaba-i cinstit. "Vreti primar de sector? Vreti buget la sector?". Dar o luna de zile, o luna jumate, spune-le care sunt distorsiunile...

D.T.: Dar constat ca pe fond sunteti de acord cu ce propune referendumul.

Sorin Oprescu: Trebuie sa fie cineva nebun sa se opuna unor lucruri care sunt de bun simt. Poate avem nevoie de o etapa intermediara. Va spuneam, pe scurt, in 1991 ii auzeam pe niste cretini. Domnule, nu sunt eu mare specialist in economie, eram chirurg si, ma rog, cred ca inca mai sunt chirurg. "Sa desfiintam planificarea! Comitetul de Stat al Planificarii". Domn'le, eu nu vorbesc de Comitetul de Stat, da-o naibii de nume. Domn'le, si americanii au intr-un fel economie planificata. Firmele, domn'le, isi fac proiectia, viziunea, cat cheltuiesc cu pixurile, ce scriu pe pixuri... Vorbesc prostii acuma, dar ca sa intelegem... Care sa fie logo-ul... Asa se intampla si cu economia in general. Sa nu uitam ca Bucurestiul are 22% pondere din PIB, deci produce domn'le.Asa cum e el, amarat cu problemele lui. Trebuie sa iesim din starea asta de marasm.

D.T.: Deci propunerea PDL, Legea Capitalei, buna pe fond?

Sorin Oprescu: Are multe parti bune. De fapt, daca ma intrebati pe mine, si nu o spun cu falsa modestie, ci o spun pentru ca trebuie s-o spun. Am prezentat un proiect, poate nu la fel de complicat ca cel de acum, complicat in sensul organizarii. Am prezentat un proiect in anul 2000. Se chema "Marele Bucuresti". Dupa aceea a lucrat foarte mult pe treaba asta fostul primar al Sectorului 1, Gherasim. In prezent este deputat PDL, are o contributie esentiala la treaba asta. S-au mai lucrat si alte Legi ale Bucurestiului, sunt vreo cinci, vreo sase-sapte. Daca ma intrebati acum, va rog sa credeti, eu nici nu stiu ce e la Comisia de Administratie. In momentul cand am organizat referendumul am spus foarte clar, domn'le, hai sa-i intrebam pe oameni ceea ce il preocupa si pe Chiliman, si pe Ontanu, si pe Piedone...

D.T.: Mai vrei primar de Sector sau nu?

Sorin Oprescu: Exact, dar asta trebuie explicat populatiei. Daca venim cu intrebarile alea "Sunteti multumiti de curatenia din fata magazinului Unirea?", va spun eu ca ma duc sa votez scriu NU. Asta e sondaj, domn'le. Intrebarile astea se puteau rezolva cu un sondaj. Pe mine ma freaca pe creier ideea ca 4-5 milioane de RON trebuie sa dau pentru 7 intrebari care inseamna sondaj, care se putea face cu 15.000 de euro la o casa de sondaj sau la mai multe. Daca omul nu stie, nu vine ca nu il intereseaza.

D.T. Estimati un rateu la referendum?

Sorin Oprescu: Pai sigur ca da. Si atunci, sa vedem. Sa consult Consiliul acum la prima sedinta, sa refacem intrebarile domn'le. Si sa restabilim data. Unde ma duc cu ea in iunie cand astia pleaca in concediu. Astia sunt toti in concediu, oamenii astia. Eu am propus pe 29 mai. Am vrut sa-l pun pe 14, dar astia de la PDL mi-au zis ca ma leg de congresul lor.

D.T. Care sunt relatiile dumneavoastra cu Elena Udrea?

Sorin Oprescu: Neutre, domn'le, neutre. Pai am vreo suta si ceva de adrese pe care i le trimit oficial, am un program de 22 de milioane sa repar de trei ani de zile Arcul de Triumf. M-au chinuit ca pe hotii de cai. Mi-au cerut actul de proprietate al Arcului de Trium. Le-am spus "Ba, sunteti nebuni! Ba voi sunteti chiar nebuni!". Nebuni, nenebuni, am alt cretin acolo care le socoteste, nu se poate fara act de proprietate.

Am Casa Cesianu, care este la intersectia dintre Stevastopol si Calea Victoriei. Domn'le hai s-o facem. Domn'le tin pinacoteca aia, am gasit-o prin subsol pe la Tandarica, apa de jumate de metru era sa ajunga la tablouri. Am luat tablourile de acolo si le-am pus in siguranta. Nici nu am apucat sa ma uit la inventar.

D.T.: Pai din ce spuneti nu par a fi neutre relatiile.

Sorin Oprescu: Sunt relatii neutre pentru ca eu m-am adresat institutional. Ma ajuta. Ma ajuta sa nu le fac. Asta da. Cand au vazut baietii ca incep sa se termine o serie intreaga de lucrari, au zis hop-stop Oprescu. Asta e o nebunie, domn'le, ca nu sunt ale lui Oprescu. Nu ma mai victimizez ca le-am promis bucurestenilor ca n-o sa mai auda niciodata: "Domn'le, nu vor astia". Am spus-o atunci ca sa stie despre ce e vorba, nu stau eu sa incasez sapte la fundul altuia.

D.T.: Asta e strategia Basescu din 2004. Cand zicea, eu vreau sa fac, dar uite Consiliul ma opreste

Sorin Oprescu: Dar e adevarat, crede-ma. Legea aia pocita in 2003 care la un moment dat l-au scos si au vrut sa-l transforme in mazeta. Ca la fel, nu ma las nici eu, ca atunci nu mai faceam nimic in Bucuresti, domn'le. Parcarile taiate in 2008, in 2009. M-am dus pe parteneriat public-privat. Eu am spus-o de multe ori, sunt multi care spun ca pot sa faca. Dar zic asa: "Voi face". Nu mai spun domn'le, intai le fac si dupa aia. Cum spun si eu "Uite am dat drumu la pod", vine prefectul si anuleaza autorizatia de constructie.

Am stat la parcarea de la Universitatea... Au spalat aia oasele alea doua luni jumate, trei luni de zile.

D.T.: Dar despre parcarea de la Universitate... In fiecare zi ma intreb cand trec pe langa ea, de ce Dumnezeu mai faceti parcare la Universitate, cand 100 de metri mai incolo, la Intercontinental, este o parcare subterana pe jumate goala?

Sorin Oprescu: Pai daca sta goala.

D.T.: Pai si atunci mai facem inca una sa stea goala?

Sorin Oprescu: Pai cum o sa stea goala? Asta nu sta ca e facuta de Oprescu. Aia a lui Cocos sta goala, asta va fi plina ca e facuta de Oprescu. Ii iau de mana si ii duc acolo. Eu am un principiu de ani de zile, si pe cuvantul meu ca il respect. "Nu stii, te invatam. Nu poti, te ajutam. Nu vrei, te fortam". Ce sa fac domn'le? In centrul Istoric masinile nu or sa mai intre. Va fi o cale pedestriala. Intra aia care aprovizioneaza dimineata si la revedere.

D.T.: Tot nu m-ati lamurit de ce e nevoie de parcarea aia.

Sorin Oprescu: Pai cum de ce e nevoie de ea cand strang toate masurile. Din cauza preturilor nu se duc la cealalta.

D.T. 2,5 pe ora este pretul la parcarea de la Intercontinental.

Sorin Oprescu: Aici va fi 0,38 euro. Tot pe acolo, dar mai jos. Si va dati seama ca pe masura... E parcarea de la Edgar Quinet, ati vazut cate masini sunt pe Edgar Quinet. Veti parca pe dedesubt, sub Institutul de Arhitectura si fantana arteziana.

Nu am ce face, 20 de ani au strans spatiul public cu betoane, incat lumea nu mai are unde sa se plimbe. Stiti cum intretin fantana aia de la Universitate? Va dau cuvantul meu, de 3 ani de zile, ma duc, ma uit, o curat de toate prostiile facute cu grafitti. O curata baietii aia de la ALPAB, tocmai pentru ca am vazut, in fiecare zi, vara de vara, cum lumea vine si sta, se aseaza pe o banca, schimba impresii...