Primarul Sofiei a declarat ca orasul va scapa de cainii comunitari in trei ani, adaugand ca in urma sterilizarilor, "potrivit datelor de care dispune primaria, in ultimii ani numarul cainilor de pe strazile Sofiei a scazut la jumatate, de la peste 20.000 de animale, la sub 10.000". In Romania, controversa continua intre asociatiile de protectie ale animalelor, autoritati si cetatenii care cer eutanasierea cainilor comunitari neadoptati.

Cainii comunitari, o problema a CapitaleiFoto: Agerpres

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca actuala lege nu functioneaza si trebuie schimbata, anuntand un recensmant al cainilor comunitari care va costa 1 milion de euro. Circa 1500 de persoane au fost muscate numai in Bucuresti in primele doua luni ale anului.

Situatia in Romania si in Bucuresti

Prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, a sustinut miercuri ca problema cainilor fara stapan trebuie sa fie rezolvata astfel incat sa fie protejati in primul rand oamenii, transmite Agerpres. Intr-o dezbatere despre cainii maidanezi care a avut loc la Comisia pentru administratie a Camerei Deputatilor, la care au luat parte si reprezentanti ai ONG-urilor, prefectul a spus ca deciziile pe acest subiect trebuie luate de autoritatile locale.

Iata cateva dintre declaratiile prefectului Mihai Atanasoaei:

* mi se pare nedemocratic ca un grup de oameni sa decida pentru o comunitate. Cand spun un grup de oameni ma refer la iubitorii animalelor. Alesii locali sunt cei care pot, prin lege, sa stabileasca politicile de dezvoltare locala, pentru ca ei reprezinta vocea comunitatii. Daca incalcam acest principiu democratic si daca ne vom ascunde dupa deget ca in 7, 8, 15, 20 de ani de acum inainte vom rezolva problema, eu va spun cu siguranta ca nu se pune problema daca se va mai intampla un deces, ci cand.

Integral in EurActiv.ro