Spaniolul Pablo Zalba Bidegain, membru al Partidului Popular European si al Partidului Popular din Spania, este cel de-al patrulea europarlamentar prins de jurnalistii de la The Sunday Times in scandalul "mita pentru amendamente", anunta pe blogul sau Mihai Politeanu, consilierul eurodeputatei Monica Macovei.

Eurodeputatul Pablo Zalba Bidegain, in scandalul mitei pentru amendamenteFoto: Captura video

In inregistrarea facuta de jurnalistii de la The Sunday Times cu spaniolul Bidegain, acesta se arata si el dispus sa modifice legi in schimbul primirii de bani (modificarea legislativa chiar a fost facuta), precizeaza Politeanu.

Intr-o investigatie a publicatiei The Sunday Times, reporterii britanici, care pretindeau ca se ocupa cu actiuni de lobby, au propus unui numar de 60 de membri ai Parlamentului European sa le plateasca pana la 100.000 de euro pe an in schimbul unor amendamente a caror adoptare ar fi fost sustinuta si promovata de respectivii deputati. Trei dintre alesi ar fi acceptat - Adrian Severin, Zoran Thaler si Ernst Strasser.

Ca urmare a acestui scandal, slovenul Zoran Thaler si austriacul Ernst Strasser si-au dat demisia din Parlamentul European. Europarlamentarul roman Adrian Severin s-a retras din grupul socialistilor europeni, insa refuza sa demisioneze din Parlamentul European.

Europarlamentarul spaniol Pablo Zalba Bidegain este astfel cel de-al patrulea nume dezvaluit de jurnalistii britanici privind implicarea in scandalul "mitei pentru amendamente". Potrivit Sunday Times, Zalba a acceptat sa primeasca bani pentru a modifica o lege menita sa protejeze investitorii din Marea Britanie si din Europa. El a depus un amendament in acest sens luna trecuta, folosind exact indicatiile scrise pentru el de reporterii sub acoperire, care pretindeau ca sunt lobbyisti.

Amendamentul apare acum printre documentele oficiale ale Parlamentului European si ar putea, intr-adevar, sa devina lege, intrucat Zalba are un rol important in influentarea respectivei legislatii, ca raportor din umbra asupra proiectului privind schemele de compensare pentru investitori.