Europarlamentarul austriac Ernst Strasser, liderul europarlamentarilor austrieci in cadrul fractiunii popularilor europeni (PPE), a declarat duminica agentiei de presa austriece APA ca se retrage complet din politica ca urmare a "campaniei politice" indreptate impotriva sa care ar putea aduce, de-acum, prejudicii Partidul Popular Austriac (OVP), din randurile caruia provine, informeaza APA. Anuntul lui Strasser, fost ministru de Interne al tarii, survine dupa ce ziarul britanic Sunday Times relatase ca trei europarlamentari, printre care si romanul Adrian Severin, au fost dispusi sa-si vanda serviciile contra unor sume de bani unor jurnalisti de investigatie ai publicatiei care pretindeau ca se ocupa cu actiuni de lobby.

Retragerea lui Strasser survine la doar cateva ore dupa ce liderul OVP, vicecancelarul Josef Proll, ii solicitase public acest pas. Vicecancelarul austriac a calificat conduita lui Strasser dept "inacceptabila", scrie Wiener Zeitung in editia sa online, solicitandu-i sa-si depuna imediat toate mandatele si se retraga din toate functiile politice.

Obligatia fundamentala a politicii si repezentantilor ei consta in "servicii aduse oamenilor", iar Strasser "a incalcat acest principiu in mod flagrant si inacceptabil", a declarat Proll de pe patul de spital, fiind internat cu o embolie pulmonara la o clinica universitara din Innsbruck. Seful OVP i-a solicitat lui Strasser sa adreseze, in plus, "scuze explicite tuturor celor care, prin votul lor, si-au exprimat increderea" in el, dar si "miilor de membri si functionari onorifici ai partidului".

Dupa publicarea articolului din Sunday Times, Strasser declarase mai intai ca ar fi realizat, de fapt, din vara lui 2010 ca este vorba de falsi lobbyisti, dar ca ar fi acceptat sa le faca jocul pentru a putea depune ulterior plangere la politia austriaca. Potrivit editiei online a cotidianului austriac Der Standard, Strasser pare a fi incasat cel putin jumatate de milion de euro pe an, dat fiind ca intr-una dintre inregistrarile video ale jurnalistilor britanici acesta precizeaza ca "onorariul" sau de lobbyist este de 100.000 de euro pe an, cat si faptul ca dispune deja de "cinci clienti".

Presa austriaca mai relateaza pe larg ca, potrivit investigatiei Sunday Times, pe langa Ernst Strasser alti doi europarlamentari ar mai fi acceptat sa faca "lobby pe bani": fostul ministru de externe al Romaniei Adrian Severin precum su fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler. Potrivit articolului din Sunday Times, amendamentul solicitat de catre falsii lobisti a fost depus. Vicepresedinta Parlamentului European, eurodeputata britanica Diana Wallis, a anuntat intre timp deschiderea unei anchete ca urmare a acuzelor aduse celor trei.