Echipa profesorului Eric Pop de la Universitatea din Illinois a conceput un nou tip de memorii bazate pe nanotuburi de carbon care vor folosi de pana la 100 de ori mai putina energie electrica decat tehnologiile actuale, extinzand semnificativ autonomia bateriilor aparatelor in care sunt folosite. Tehnologia este inca experimentala si va intra in productie la scara larga abia in 10-15 ani, dar inovatiile reprezinta un pas inainte semnificativ pentru nano-tehnologie, informeaza TechNewsWorld.com.

Reprezentare vizuala a unui nanotub de carbonFoto: Flickr

Toate sistemele electronice de stocare a informatiei folosesc un sistem binar bazat pe o unitate baza numita “bit”, cunoscuta tuturor utilizatorilor de computere. Fiecare bit poate avea doua stari, 1 sau 0. Milioane de biti pusi la un loc creeaza o succesiune de 1 si 0 care poate fi tradusa de computere in informatie. De exemplu, litera “A” este stocata in cod binar ca “01000001”. Opt celule de memorie sunt folosite pentru a stoca aceasta litera ca o succesiune de 0 si 1.

In loc sa foloseasca un sistem electro-magnetic, cum este cazul memoriilor actuale, cercetatorii au ales sa foloseasca o matrice de nanotuburi de carbon care contin mici particule dintr-un material care isi schimba starea de agregare, din stare solida in stare lichida si invers.

Atunci cand un curent electric trece prin nanotubul de carbon, materialul stocat in interior isi schimba starea de agregare, indicand un 1 sau un 0. Spre deosebire de memoriile magnetice folosite in prezent, noile sisteme de stocare a informatiei bazate pe nanotehnologie nu vor fi afectate de prezenta unui camp magnetic puternic in apropierea lor.

Nanotuburile din carbon sunt la ora actuala cele mai mici conductoare de electricitate cunoscute de om si au fost folosite de profesorul Pop pentru a inlocui firele metalice folosite la scara larga in industria electronica. Data fiind dimensiunea extrem de redusa a nanotuburilor de carbon, care sunt de 10 000 de ori mai subtiri decat un fir de par, oamenii de stiinta au reusit sa reduca drastic consumul de energie al memoriilor, promitand o autonomie mai mare de pana la 100 de ori fata de cea oferita de memoriile clasice. Aplicatiile noii tehnologii vor putea fi folosite in viitor nu doar in cipuri de memorie, ci si in baterii mult mai eficiente decat in prezent.

Tehnologia va fi disponibila pentru public abia in 10-15 ani, dar armata americana ar putea beneficia de rezultatele cercetarilor mult mai repede, conform lui Rob Enderle, analist principal al Enderle Group, citat de TechNewsWorld.com.

Eric Pop este la ora actuala unul dintre cei mai apreciati tineri cercetatori din Statele Unite, activitatea sa fiind recompensata de Casa Alba cu premiul PECASE (Presidential Early Career Award - Premiul Prezidential pentru Inceput de Cariera, n.r.), cea mai inalta distinctie care poate fi primita de un cercetator aflat la inceputul carierei. Pentru mai multe detalii, puteti accesa pagina echipei sale de cercetare pe site-ul Universitatii din Illinois.