Au fost destule cutremure cat am locuit in Japonia, dar toate de intensitate mica. Japonezii au o scala proprie de evaluare si nici unul din cele pe care le-am prins n-a trecut de 4. Cel de azi are 7.9 pe scala lor. Primul s-a intamplat cand eram in camin in Osaka si m-am trezit ca patul si biroul se misca foarte puternic, dar n-a durat mult (vreo 10-15 secunde, cam).

Altul s-a intamplat in Tokyo, cand stateam la camin la Gakugei University, si a fost ceva mai lung... eu am fost singura care a coborat pe scara de incendiu si a ramas pe-afara vreo jumatate de ora pana s-au linistit lucrurile (in camin stateau si japonezi, si straini).

Cea mai ciudata amintire pe care o am legata de cutremure a fost o saptamana in 2009 in care au fost trei cutremure (duminica, marti si joi daca tin bine minte) cu trei epicentre diferite si toate trei s-au simtit in Tokyo. Eram intr-o cafenea cand s-a intamplat cel de duminica, impreuna cu un prieten... dar nici unul din japonezii de acolo nu a reactionat aproape deloc. Si-au vazut de treaba, si-au luat cestile de cafea in mana ca sa nu se verse si cand s-a terminat le-au pus la loc.

Casele private sunt facute din materiale usoare, au peretii foarte subtiri (si unele, cum ar fi cea in care am stat, n-au izolare termica tocmai din cauza asta)... deci, in cazul in care se intampla sa pice un perete pe tine, ai sanse sa scapi si chiar sa iesi singur de-acolo. In rest, cutremurele mici sunt o un lucru cotidian, iar cand se intampla cele mari (cum ar fi cel din Kobe - 17 ianuarie 1995, 7,2 pe scara Richter, n.r.) sunt pregatiti sa raspunda imediat cu armata (sau 'fortele de auto-aparare', cum sunt numite acolo), pompierii, etc. pentru a descarcera oamenii prinsi sub daramaturi, a imparti apa si provizii etc. In plus, fiecare cartier are locuri de evacuare gata stabilite unde se strang toti in caz de dezastru natural, ca sa poata distribui proviziile mai repede.

Oana Butta este studenta la Facultatea de Sociologie a Universitatii de Vest Timisoara si a studiat in Japonia timp de trei ani la Universitatea din Osaka, departamentul Limbi straine si la Universitatea de Arta si Educatie din Tokyo, departamentul de Psihologie. Puteti citi mai multe despre experienta din Japonia pe blogul ei de calatorie.

Agentia Meteorologica Japoneza (JMA) foloseste un sistem propriu de masurare a cutremurelor, bazat pe o unitate de masura numita shindo, si masoara intensitatea miscarii pamantului intr-o anumita zona, spre deosebire de scara Richter, care masoara energia totala eliberata de un cutremur. JMA foloseste 180 de seismografe si 627 de aparate de masura a intensitatii cutremurelor pentru a transmite in timp real informatii despre activitatea seismica. Nivelul 7 pe scara JMA este cel mai inalt, indicand un cutremur catastrofal. Seismul din aceasta dimineata a avut intensitatea de 7,9.