Statul a utilizat si va continua sa utilizeze toate parghiile pe care le are la dispozitie, in cadrul european, pentru a opri cresterea aberanta a preturilor la carburanti, care este insa determinata si de evolutia pretului pe piata internationala, a declarat, joi, premierul Emil Boc, potrivit Mediafax.

"Eu am spus si o repet: raul primordial se afla in vanzarea rezervelor de petrol ale tarii in 2004 de Adrian Nastase. Ne place sau nu, astea este realitatea. Petrom-ul nu mai este al romanilor", a adaugat Boc.

Intrebat de jurnalisti cine sunt reprezentantii statului in Consiliul de Administratie al Petrom, premierul a raspuns ca astfel de informatii vor fi prezentate de ministrul Economiei.

Marti, premierul a afirmat ca majorarea pretului la carburanti reprezinta un efect prost al faptului ca rezervele de petrol ale tarii au fost cedate anterior, in 2004, printr-un contract defavorabil, singurul lucru aflat acum la indemana Guvernului fiind doar sa continue controlul prin ANAF si Consiliul Concurentei.

In 2004, in mandatul Guvernului PSD condus de Adrian Nastase, grupul austriac OMV a preluat o participatie de 51,01% din capitalul Petrom, in urma unei tranzactii de 1,5 miliarde de euro. OMV a cumparat de la stat 33,34% din actiuni pentru 669 milioane euro si a majorat capitalul social cu 830,6 milioane euro pentru a ajunge la participatia de 51%. Prin contractul de privatizare, compania beneficiaza de plata unor redevente reduse la bugetul de stat.

Directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, declara in urma cu un an ca OMV Petrom va negocia cu Guvernul, in perspectiva, valoarea redeventelor pe care compania le va plati, dupa 2014, pentru activitatile de exploatare a petrolului si gazelor naturale, actualul nivel al acestora fiind stabilit pentru 10 ani, de la momentul privatizarii.

De la inceputul anului companiile petroliere au scumpit carburantii de sase ori, iar preturile au urcat in medie cu 3,5%.

Potrivit Institutului National de Statistica, combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, dupa ce in 2009 preturile au fost majorate cu 13%.

Principalele companii care distribuie carburanti sunt OMV Petrom, Rompetrol (din grupul kazah KazMunaiGaz), Lukoil Romania (subsidiara a grupului rus Lukoil) si MOL (Ungaria).