Desi Romania a fost supravegheata de Uniunea Europeana si chemata de mai multe state sa isi intensifice lupta impotriva coruptiei pentru a intra in spatiul Schengen, clasa politica si-a inmultit semnalele considerate "deplorabile" de experti consultati de AFP intr-un comentariu difuzat vineri.

Manifestarea ostentativa a principalului partid de opozitie, PSD, in favoarea unuia dintre membrii sai acuzati de coruptie, refuzul parlamentarilor de a ridica imunitatea unui deputat al formatiunii la putere (PDL), Dan Pasat, acuzat de santaj si violente, toate acestea au fost semnale "foarte proaste", chiar "deplorabile" trimise de unii oameni politici, "desi se stiau observati de Uniunea Europeana", au estimat experti europeni, citati de AFP sub acoperirea anonimatului.

Comisia Europeana urmeaza sa publice rapoartele intermediare de evaluare a luptei anticoruptie si a reformelor justitiei in Romania si Bulgaria.

Membri ai PDL precum eurodeputatii Monica Macovei si Cristian Preda au sustinut, in mai multe randuri, aplicarea unui cod etic mai strict, insa fara mare succes.

Institutul pentru Politici Publice pledeaza, data fiind gravitatea acuzatiilor, pentru demisia lui Pasat din Parlament, pentru a salva "credibilitatea acestei institutii in lupta anticoruptie".

Si actiunile de sprijin foarte mediatizate ale PSD fata de unul din alesii sai locali, Constantin Nicolescu, acuzat de primire de mita si de deturnare a peste 800.000 de euro din fonduri europene, s-au lasat de asemenea cu scrasnete din dinti.

"Socant", afirma Laura Stefan, experta anticoruptie la organizatia neguvernamentala Societatea Academica Romana, denuntand si criticile virulente ale acestui partid fata de o judecatoare in acest dosar.

"Coruptia a fost si ramane inca transpartinica, practicata in retele de interese politico-economice. Politicienii sunt astfel prinsi in jocul de domino al dependentelor lor reciproce: daca unul cade, toti ceilalti risca sa cada si ei. Cu o astfel de miza, interesul public sau national devine invizibil in ochii lor", rezuma sociologul si antropologul Vintila Mihailescu.

Fireste fenomenul coruptiei si al conflictului de interese nu este specific doar Romaniei, dupa cum o demonstreaza mai ales scandaluri recente din Italia si Franta, subliniaza expertii chestionati de AFP.

In fata frustrarii unei parti a romanilor, satui de aceste practici, a aparut ideea unui nou partid. Dar, subliniaza Cristian Ghinea de la Centrul Roman de Politici Europene, acesta "va trebui sa fie o cu totul alta specie de animal decat partidele actuale".