Viata oamenilor din Ocna Mures a revenit la normal dupa surparea de teren provocata de prabusirea unei foste galerii a minei de sare din zona, dar teama ca locuintele le-ar putea fi afectate de un fenomen asemanator persista, un localnic spunand ca sarea a dat viata orasului si tot ea il va distruge, relateaza Mediafax.

Aproximativ 15 politisti si jandarmi asigura in continuare paza in zona, unde miercuri a avut loc surparea de teren, si verifica permanent starea "martorilor" montati deasupra crapaturilor formate in sol si pe sosea. De jur imprejur au fost amplasati parapeti de protectie din beton, iar aria a fost incercuita cu garduri sau banda de protectie.

"Surparea de teren s-a oprit, insa noi monitorizam in continuare zona in special pentru a evita accesul curiosilor prea aproape de crater sau de cladirile afectate. Lacul format se taluzeaza, iar marginile acestuia sunt instabile", a spus unul dintre politistii mobilizati in zona.

"Curiozitatea te poate ucide si zilele astea am vazut o multime de oameni inconstienti. Noi trebuie sa avem grija si de acestia", a adaugat un al doilea om al legii care a plecat in graba sa il atentioneze pe un tanar care se urcase pe parapetul de protectie pentru a face o poza.

Zona in care noul lac de sare a inghitit un intreg supermarket si ameninta sa inghita si casele din apropiere este aproape in permanenta plina de oameni care au venit din Ocna Mures sau din localitatile din apropiere sa vada fenomenul. Unii fac fotografii, altii, care au lucrat la salina din localitate sau la combinatul de produse colorosodice, povestesc despre Ocna Mures, iar altii plang gandindu-se ca locuintele lor se afla la doar cateva sute de metri de locul in care s-a produs "prapadul".

"Ce sa fac? Am venit sa vad daca nu cumva s-a extins craterul. Eu locuiesc la doua blocuri mai incolo si de cateva zile nu mai pot dormi de teama. As vrea sa plec la Alba sau la Aiud, dar nimeni nu mai cumpara apartamente la Ocna Mures" a spus o femeie, care traieste de peste 50 de ani in Ocna Mures.

"Saracii oameni. Nu imi vine sa cred ce se intampla aici. Am vazut la televizor si, fiind in trecere prin Ocna, am vrut sa vad cu ochii mei ce se intampla. Eu am plecat de multi ani din Ocna Mures la copii, la Alba Iulia. Cred ca pot multumi lui Dumnezeu ca nu am ramas aici", a spus o alta femeie care se uita cu lacrimi in ochi, peste parapetul de protectie, la craterul format in locul supermarketului din oras.

Intreaga suprafata afectata de surparea de teren se intinde pe cateva zeci de mii de metri patrati, cel mai impresionant fiind lacul de sare format in mai putin de o zi si in care plutesc resturile magazinului prabusit.

Bucati metalice, resturi de tabla si plastic sau baxuri de marfa plutesc la suprafata apei, iar din cand in cand bucati din malul abrupt se prabusesc. Expertii spun ca fenomenul se numeste taluzarea malurilor si este normal, urmand sa dureze aproximativ un an.

Soseaua este fisurata in mai multe locuri, iar faliile continua pana in apropierea caselor din vecinatate sau a sediului Administratiei Finantelor Publice Ocna Mures. Soseaua s-a prabusit pe o lungime de zeci de metri, iar asfaltul s-a incretit in urma surparii de teren.

Pe o strada aflata la cateva sute de metri de zona in care s-a produs surparea de teren au fost amplasate la intrare si iesire cateva bare metalice cu doua cartoane pe care cineva a scris in graba "Drum inchis", mesaj pe care niciun sofer care trece prin zona nu il observa sau nu il ia in considerare.

Un barbat a carui locuinta se afla pe straduta inchisa si care iesise sa isi curate noroiul din fata portii a spus ca pe el nu l-a speriat craterul care a inghitit supermarketul.

"Pai eu am altul mult mai aproape de mine, la 100 de metri", a spus localnicul.

Barbatul trecut de 60 de ani a aratat spre un camp intins in mijlocul caruia se afla un lac imens de sare.

"Pai daca e sa se intample ceva, acesta e mult mai aproape. Ce pot sa fac. Sarea a dat viata la inceput acestui oras si sarea va distruge Ocna Muresul", a spus barbatul zambind.

Orasul Ocna Mures este construit in mare parte in jurul fostelor galerii ale minelor de sare care au functionat in zona, localitatea fiind un centru de extractie a sarii inca din perioada romana.

Localnicii povestesc ca, pana la mijlocul secolului al XIX-lea, raul Mures, pe cursul caruia este asezat orasul Ocna Mures, curgea in imediata apropiere a masivului de sare din zona. In acea perioada s-a decis mutarea albiei raului cu cateva sute de metri din cauza ca minele de sare erau inundate frecvent. In 1912, cea mai mare parte a vechilor mine de sare au fost inundate provocand surpari ale tavanelor acestora, iar la suprafata au aparut palnii si cratere de mari dimensiuni care au afectat si zonele locuite. In anul 1952, s-a hotarat umplerea tuturor cavernelor si craterelor formate deasupra fostelor mine romane cu saramura concentrata.

In anii '70, combinatul de produse clorosodice din oras s-a dezvoltat tot mai mult, astfel incat salina din localitate nu mai putea acoperi necesarul de sare pentru uzina de preparare.

La acea data, reprezentantii societatii au decis pomparea diferentei de volum din lacurile de pe masivul de sare, umplute cu saramura concentrata, lucru care a dus la erodarea peretelui de siguranta dintre mina 1 Mai si lacul din apropiere.

In anul 1978, peretele dintre mina si lac a cedat, iar camerele minei au fost inundate in intregime. Din fericire nu au fost inregistrate victime, minerii reusind sa se salveze, insa atunci a inceput inundarea galeriilor vechilor mine de sare, fenomen care continua si in prezent.

In prezent, unii specialisti geologi sustin ca o parte din orasul Ocna Mures se afla chiar pe galeriile fostelor mine de sare si, din cauza ca acestea sunt inundate, ar putea oricand sa se produca surpari de teren.

Craterul s-a format miercuri dimineata, pe un teren aflat in spatele unui supermarket din localitatea Ocna Mures, in urma fenomenului magazinul prabusindu-se, iar zidurile cladirii Administratiei Financiare din oras fisurandu-se. De asemenea, o casa de locuit s-a prabusit in proportie de 50 la suta, iar alte cladiri au avut fisuri la structura de rezistenta.