Presedintele Traian Basescu afirma ca modul in care actioneaza instantele de judecata, creand lege, in loc sa o aplice, decredibilizeaza Romania si contribuie inclusiv la majorarea dobanzilor la care se imprumuta statul.

Seful statului a afirmat ca a fost intrebat de parteneri externi cu cine trebuie sa negocieze spre exemplu reducerea salariilor cu 25%, respectiv daca trebuie sa mearga si la Curtea Constitutionala sau la judecatori.

Basescu a spus ca ne aflam in fata unei decredibilizari sistematice a Guvernului prin actiuni "care nu au nimic de-a face cu aplicarea legii sau a Constitutiei, ci interesul de moment, de grup".

"Faptul ca in instante se creeaza lege si nu se aplica legea e cel mai puternic pilon de decredibilizare a Romaniei, mai mult decat instabilitatea politica", a spus el.

Atunci cand "vine judecatorul si spune nu dom'le, uite scriu eu legea" "ne pune intr-o situatie incredibil de dificila pentru ca nu se mai stie cine e partenerul de negociere, guvernul sau instanta".

Astfel de realitati se platesc in "reticenta la imprumutarea Romaniei si in dobanzile mari la care ni se ofera imprumuturile", a sustinut Traian Basescu.

El a pledat pentru "o minima responsabilitate, de la cel mai neinsemnat functionar si pana la judecatori", in sensul intelegerii faptului ca iesirea din criza nu tine doar de guvern, ci este "o problema a tuturor romanilor, a intregii clase politice".

"Daca vreti sa distrugeti tara va asigur ca asa cum procedam suntem pe drumul cel bun", a comentat Basescu.